Afgelopen maand was het alweer een half jaar geleden dat ik mijn laatste werkdag had in het onderwijs. Ik ben me daarna volledig gaan richten op mijn bedrijf Blog je Business en natuurlijk het maken van content voor Mamagisch. Hoe bevalt dat nu eigenlijk, uit loondienst en eigen baas zijn?

Mis je het onderwijs niet?

Hoewel ik het heel spannend vond om ontslag te nemen, heb ik er nog geen dag spijt van gehad. Het is niet dat ik een hekel had aan mijn werk, of het werken met de kinderen niet leuk was, maar het slurpte al mijn energie op en ik kreeg het niet meer terug. Officieel ben ik sinds 1 maart uit dienst en sindsdien heb ik al mijn tijd gestoken in het werken aan Mamagisch en aan de opdrachten voor Blog je Business, mijn bedrijf waarmee ik blogs en teksten schrijf voor andere ondernemers. Eerder werd me al eens gevraagd of ik het werken op school mis en ik kan met een hand op mijn hart zeggen dat ik het nog geen dag gemist hebt.

Rust in de tent

Het eerste wat me is opgevallen, ook al werk ik nu eigenlijk meer uren dan voorheen in loondienst, is dat ik veel meer rust ervaar. Voorheen was ik op maandag en dinsdag aan het werk op school, was er oppas in huis voor Nova, liep ik als een kip zonder kop op mijn werk rond om alles af te krijgen en stond ik aan het eind van de dag gestresst in de file omdat ik sowieso te lang op het werk bezig was. Dan moest er nog gekookt worden, gegeten, kind op bed en vaak ging ik dan op maandag nog aan de slag met bloggen. Op dinsdags sjeesde ik dan anderhalf uur na mijn thuiskomst de deur weer uit op weg naar mijn bigbandrepetitie.

Nu ik op maandag en dinsdag gewoon lekker vanuit huis werk, is er veel meer rust in mijn programma. Op maandag doen Nova en ik altijd lekker rustig aan en terwijl zij speelt tik ik meestal een blogje of doe ik wat kleine klusjes. Op dinsdag gaat zij in de ochtend naar de peuterspeelzaal, ga ik eerst even lekker zwemmen en ga ik daarna aan de slag. In de middag is er dan tijd voor ontspanning en is er tijd genoeg om rustig te koken en op tijd en zonder haast naar Delft te rijden. Hoewel ik nog steeds heel veel dingen doe, het druk heb en veel werk, is er rust gekomen doordat ik de hele logistieke puzzel heb kunnen afstrepen van mijn lijstje. Geen gedoe omtrent de oppas, geen files. Heerlijk!

Merk je ook nadelen van eigen baas zijn?

Natuurlijk zijn er ook nadelen van eigen baas zijn, dat zal elke ondernemer beamen. Zeker in het begin heb je nog geen vaste inkomstenstroom en is het dus maar afwachten wat je per maand zult verdienen. De ene maand heb je een uitschieter en de andere maand vraag je je af of je de rekeningen kunt betalen. Gelukkig zijn we niet afhankelijk van mijn salaris om de vaste lasten te kunnen betalen, dat is een fijn gevoel. Anderzijds wil ik natuurlijk ook mijn steentje bijdragen in onze lasten. Hoewel ik leuk verdien aan mijn bedrijf, ik zit nog niet steady op het niveau van mijn loondienstbaan. Des te meer reden om nog harder mijn best te doen om zowel Mamagisch als Blog je Business te laten groeien.

Zou je ooit nog teruggaan in loondienst?

Ik zeg nooit nooit maar de kans dat ik snel weer het onderwijs in zou gaan is vrij klein. Misschien uit nood als ik echt niet anders kan. Ik heb verder niet veel tegen in loondienst werken maar als ik dat weer ga doen, dan wel in een functie waar ik echt weer passie voor heb, die me energie geeft in plaats van alleen maar afneemt.

Zijn er ook nog andere dromen?

Als het gaat over mijn carrière heb ik niet echt hele spannende dromen. Ik ben nou eenmaal niet zo ontzettend ambitieus aangelegd. Ik hoef geen tonnen-omzet (maar ik hou het niet tegen als het wel zo is hoor, haha). Wat voor mij een droom is, is gewoon een mooi steady inkomen, de mogelijkheid om te kunnen sparen voor later om om bijvoorbeeld de hypotheek te kunnen aflossen en uiteindelijk gewoon gezond en gelukkig te zijn.

Wat me nog wel heel tof zou lijken is een mini-webshop met allemaal leuke kleine dingen. Stationary, kaartjes, stickers en dat soort dingen, en dan alles van eigen ontwerp. Vorig jaar ben ik daar al over aan het brainstormen geweest maar was de tijd er nog niet rijp voor. Wellicht in de toekomst.

Als ik die webshop zou beginnen, wat vind jij dat er dan zeker niet mag ontbreken?

liefs Kirsten