Na de geboorte van Nova in 2018 had ik het plan om voorlopig te blijven kolven. Maar we weten natuurlijk allemaal dat het geven van borstvoeding geen goede of volledige anticonceptie is. En op een nummer 3 zat ik nog even niet te wachten. Op aanraden van mijn verloskundige vroeg ik mijn huisarts om een recept voor de minipil en in deze blog deel ik mijn ervaring.

Wat is de minipil?

De minipil is een pil die alleen het progestageenhormoon desogestrel bevat. Je (her)kent de minipil wellicht onder merknamen als Slinda, Zarelle, Cerazette, Delamonie, Desopop en Desogestrel. Het bevat dus geen oestrogeen, in tegenstelling tot de reguliere anticonceptiepil, ook wel de combinatiepil (een combinatie van twee hormonen) genoemd. De minipil wordt vaak voorgeschreven aan vrouwen die net een kindje hebben gekregen, omdat het geen effect heeft op de borstvoeding.

Het effect van minder oestrogeen kan voor veel vrouwen een pluspunt zijn. Een hogere oestrogeenwaarde kan een rol spelen in het aanmaken van vet en het vasthouden van vocht. Doordat dit hormoon in de minipil dus ontbreekt, kan het zijn dat afvallen makkelijker gaat dan bij een combinatiepil.

Wat is er anders dan bij de ‘gewone’ pil?

In tegenstelling tot de combinatiepil heb je bij de minipil geen stopweek. Je blijft dagelijks een pil innemen. Ook is het van belang dat je de pil tijdig inneemt. Het liefst om een zo vast mogelijk tijdstip. Omdat de minipil maar één hormoon bevat, is het ook weer sneller uit je lijf verdwenen. In principe ben je na 2 dagen na het stoppen weer ‘schoon’. De werking van de pil blijft gewaarborgd mits je binnen 36 uur na je vorige pil een nieuwe pil slikt.

Een voorbeeldje:

Ik neem mijn pil elke avond rond 23 uur. Als ik de pil zou vergeten en ik die pil dan nog vóór 11 uur de volgende ochtend inneem én de volgende pil gewoon weer om 23 uur diezelfde avond, is er niets aan de hand.

Ben je wel een pil vergeten en heb je niet op tijd een pil geslikt, dan is de minipil na 7 dagen achtereenvolgend slikken weer betrouwbaar. Gebruik in die periode dan wel extra voorzorgsmaatregelen!

Mijn ervaring met de minipil

Wat ik erg prettig vind aan de minipil is dat ik amper bijwerkingen heb gehad bij het starten. Ik ben midden in een week begonnen omdat ik na de zwangerschap nog niet uit mezelf ongesteld was geworden. We hebben toen wel de 7 dagen extra voorzorgsmaatregelen in acht genomen. Ik heb geen stemmingswisselingen of doorbraakbloedingen gehad.

Iedere dag een pil en geen stopweek

Waar ik erg blij mee ben is dat ik iedere dag een pil slik. Zo kan ik goed bijhouden of ik de pil al genomen heb. Toen ik nog de combinatiepil gebruikte, kwam ik er regelmatig achter dat ik alweer een een nieuwe pillenstrip had moeten beginnen en begon ik wel eens een dag te laat. Of erger, ik kwam erachter dat ik geen pillenstrips meer in huis had. Nu met de minipil weet ik precies waar ik aan toe ben. Voor mij werkt deze manier van anticonceptie dus erg goed.

Lichte menstruatie

De eerste maand dat ik de minipil slikte, heb ik een hele lichte menstruatie gehad. Inmiddels ben ik aan de tweede maand bezig en wacht ik of er een bloeding gaat komen. De kans dat de menstruatie wegblijft is namelijk ook aanwezig. En daar ben ik op zich helemaal niet rouwig om!

Updates:

November 2020: Inmiddels gebruik ik de minipil al bijna twee jaar en nog steeds ben ik erg tevreden over het gebruik. Ik denk dat ik in deze periode zo’n twee of drie keer een klein veegje bloed heb gehad maar nog steeds geen volledige menstruatie. Ik heb geen last van emotieschommelingen of andere klachten die je meestal rond je menstruatie krijgt. Voor mij is dit dus nog steeds een hele positieve ervaring en een anticonceptie die ik een stuk beter verdraag dan een reguliere combinatiepil.

Maart 2022: Zelfs na ruim 3 jaar ben ik nog steeds enthousiast over het gebruik van de minipil. Ik kan met recht zeggen dat het voor mij goed werkt als anticonceptie en dat ik weinig last heb van de eventuele bijverschijnselen. Voor mij is dit echt een enorme vooruitgang ten opzichte van de combinatiepil waarbij ik maandelijks enorm veel klachten had rond de menstruatie. Ik zal dus niet snel weer overstappen op een andere pil.

November 2023: Niet een update qua gebruik maar wel een hele handige tip die ik je graag wil meegeven. Nadat ik voor de zoveelste keer naar de apotheek ging om een nieuw doosje pil op te halen, vroeg de apothekersassistente me of ik ‘m niet voor langer dan 3 maanden mee wilde nemen. Nou, heel graag, want die drie maanden vliegen iedere keer voorbij en het gebeurt weleens dat ik misgrijp. Toen ik ging afrekenen stond ik even te kijken. Normaliter betaalde ik €19 voor 1 doosje. Nu kreeg ik 3 doosjes mee en moest ik €38 betalen. ‘Huh, klopt dat wel?’ vroeg ik nog. En toen kwam het antwoord dat ik iedereen graag wil meegeven: ‘Het klopt, maar bij grotere afname is liggen de kosten lager‘.

Niet ik die dus 4 jaar lang de volle mep per doosje heeft betaald en nu ik de kosten kan declareren (ivm extra aanvullende verzekering) erachter kom dat ik dus jarenlang teveel heb betaald.

De minipil is een medicijn dat op recept wordt verstrekt. Wil je meer weten over de minipil? Klik hier voor deskundige informatie of raadpleeg je huisarts.

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links.