Mag je nu wel of geen koffie drinken tijdens de zwangerschap? En hoe zit dat met sushi? En er was ook iets met brie, toch? In deze blog lees je meer over de feiten en fabels over eten tijdens je zwangerschap.

Hoera! Je bent zwanger!

Er groeit een levend wezentje in je buik en je doet er het liefst alles aan om dat zo gezond mogelijk op de wereld te zetten. Je zwangerschap is een periode waarin je er dus heel wat op je afkomt. Echo’s, onderzoeken, afspraken bij de verloskundige én natuurlijk een voedingsadvies. Over wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap is al heel wat geschreven en regelmatig is die informatie ook heel tegenstrijdig. Maar wat zijn nu echt feiten en wat zijn de fabels over voeding tijdens de zwangerschap?

“Als je zwanger bent, moet je voor twee eten.”

Hier kunnen we kort over zijn: dit is een fabel. 

Ergens klinkt het misschien wel logisch om voor twee te moeten eten tijdens je zwangerschap, maar het is dus verre van waar. Je ongeboren baby eet echt niet zoveel als een volwassene, dus jij hoeft echt niet dubbel zoveel te eten. 

Het advies is wel om vanaf het derde semester van je zwangerschap zo’n 300 calorieën meer te eten, maar het wordt wel benadrukt dat dat wel kwalitatieve calorieën moeten zijn. Denk hierbij aan volkoren granen, magere eiwitten en groente en fruit. Gezonde dingen dus. Die 300 extra calorieën geven je dus geen excuus om 3 Mars-repen naar binnen te schuiven.

“Als je zwanger bent, moet je geen vis eten.”

Ook dit is weer een fabel.

Tijdens je zwangerschap kun je gerust vis eten. Vis is een belangrijke bron van omega-3- vetzuren, die juist van belang zijn voor een goede ontwikkeling van de hersenen van de baby. Het wordt dus zelfs aangeraden om 1-2 keer per week vis te eten tijdens de zwangerschap. Hou je niet van vis? Neem dan een omega-3-(vis)vetzurensupplement met 250-450 mg DHA. (bron: Voedingscentrum.nl)

Waar je tijdens je zwangerschap echter wél op moet letten, is dat je geen vissoorten eet die veel kwik bevatten (zoals makreel, paling, tonijn en zwaardvis). 

De realiteit is dat sommige vissoorten weinig tot geen kwik bevatten en kunnen prima door zwangere vrouwen worden gegeten. Denk hierbij aan zalm, forel of tilapia.

Het algemene advies voor vis tijdens de zwangerschap is vis altijd goed te verhitten om schadelijke bacteriën (listeria) te doden.

“Als je zwanger bent, moet je geen cafeïne drinken.”

Fabel! 

Cafeïne tijdens zwangerschap is al heel lang een onderwerp van discussie, maar de mythe die het volledig verbiedt kan worden ontkracht. Matige consumptie (200 mg of minder per dag – ongeveer 2 kopjes koffie per dag) van cafeïne is veilig voor zwangere vrouwen en kan zelfs helpen om vermoeidheid te bestrijden. Het gaat er dus om dat je je cafeïneconsumptie matigt en rekening houdt met verborgen bronnen van cafeïne, zoals chocolade, thee en sommige medicijnen. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd je arts. 

“Alle natuurlijke supplementen zijn veilig tijdens de zwangerschap.”

FABEL!

Het is echt een grote misvatting dat veel mensen denken dat wanneer iets ‘natuurlijk’ is, het ook goed is voor je. Natuurlijke producten zoals kruiden en aanvullende supplementen zijn niet altijd. Supplementen worden vaak niet getest op zwangere vrouwen en er is dus ook geen bewijs dat gebruik ervan veilig is tijdens de zwangerschap of wat voor effect het heeft op het ongeboren kind. 

Er zijn zelfs kruiden bekend die voor samentrekkingen van de baarmoeder kunnen zorgen, wat een potentieel gevaar is tijdens de zwangerschap.

Als je denkt dat je supplementen moet slikken, overleg dat dan met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen je een goed advies geven hierover.

“Vermijd alle zachte kazen tijdens de zwangerschap.”

Gelukkig is dit een fabel!

Zachte kazen worden vaak in verband gebracht met listeria, een bacterie die gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen. Toch is het een fabel dat álle zachte kazen vermeden moeten worden. Zolang de kazen gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk, zijn ze veilig voor zwangere vrouwen om te eten. En, mocht je favoriete kaas onverhoopt uit rauwe melk zijn, kan het veilig zijn als het geserveerd wordt als een warm gerecht, waarbij de kaas volledig gesmolten is. Het is wel altijd belangrijk om de etiketten te lezen en indien mogelijk te kiezen voor gepasteuriseerde kazen tijdens de zwangerschap.

“Gewichtstoename tijdens de zwangerschap moet minimaal zijn.”

Joehoe! Je groeit een mens in je. Een hele schadelijke fabel dus!

Gewichtstoename is een natuurlijk onderdeel van je zwangerschap. Maar omdat ieder lijf anders is, is er geen goed of fout bij gewichtstoename en zijn er ook verschillende redenen waardoor je (veel) kunt aankomen tijdens een zwangerschap. Extreem veel vocht vasthouden is zo’n reden en is vaak na de zwangerschap ook weer redelijk snel opgelost.

Waar je tijdens je zwangerschap natuurlijk wel op moet letten is dat je niet alle remmen loslaat, omdat je toch wel gaat aankomen. Een goede balans in gezond en wat minder gezond eten is belangrijk voor een goede ontwikkeling van je baby.

Feiten en fabels over eten tijdens de zwangerschap

Natuurlijk moeten zwangere vrouwen extra opletten bij hun voedingskeuzes. Daarvoor is het dus belangrijk dat je weet wat de feiten en de fabels zijn rondom eten tijdens de zwangerschap. Gebruik je gezond verstand, maak evenwichtige keuzes en overleg met je zorgverlener zijn altijd het beste recept voor een voedzaam en veilig dieet tijdens de zwangerschap. Vergeet niet dat luisteren naar je lichaam en het behandelen met zorg uiteindelijk de sleutel zijn tot een gezonde zwangerschap en bevalling.