Vaak hebben we het over het interieur als we het hebben over het eigen maken van een huis. En natuurlijk, je bent vaker binnen in je huis dan dat je naar de buitenkant staat te kijken. Echter, het exterieur van je huis bepaalt ook zeker de uitstraling. Nu ik dagelijks door ons dorp heen loop, zie ik voorbeelden van hoe je exterieur wel, en hoe juist niet aan zou moeten passen.

De look van je huis

In ons dorp zijn woningen qua exterieur grotendeels afgewerkt met een bakstenen muur. Overigens wel in diverse kleuren en het grappige is, dat je daaraan weer goed kunt zien wanneer woningen gebouwd zijn. Kijk maar eens naar de dichtsbijzijnde Vinex-wijk in jouw buurt. Je zult zien dat daar rijtjeshuizen staan met verschillende kleuren afwerking. Tegenwoordig is de combinatie rood, wit en grijs heel populair maar als je gaat kijken naar bijvoorbeeld de jaren ’90 zag je dat er vooral veel met rode baksteen werd gebouwd. Nog eerder, in de jaren ’70 en ’80 werden er weer veel lichte stenen gebruikt. Hoe je huis eruitziet, is dus echt afhankelijk van de bouwperiode.

Maar kun je daar dan niets aan doen?

Natuurlijk kun je daar iets aan doen maar voordat je allerlei dingen aan het exterieur van je woning gaat veranderen, is het wijs om eerst even na te gaan wat je precies wel en niet mag doen. Wil je drastische veranderingen aanbrengen aan het aangezicht van je huis? Dan is het wijs voordat je begint even een telefoontje te plegen met de gemeente. Liever eerst navragen wat mag, dan dat je ineens de welstandscommissie op je nek krijgt en je alles weer terug kunt draaien. In sommige gemeentes zijn de regels vrij strikt, in andere gemeentes doen ze niet zo moeilijk. Ik gok dat mijn gemeente in de laatste categorie valt, te beoordelen aan onderstaande foto’s.

Hoe kun je het exterieur van je woning veranderen?

Als je groen licht hebt gekregen van de gemeente, kun je het exterieur van je woning op diverse manieren aanpassen. Je kunt zoals in bovenstaande voorbeelden een nieuwe muur laten metselen of het metselwerk verven. Wanneer je huis bijvoorbeeld houten boeidelen of beplating heeft, kun je kiezen voor kunststof plaatmateriaal in plaats van hout. Dit kun je krijgen in elke gewenste kleur en zelfs met houtnerf die niet van echt te onderscheiden is. Het voordeel van kunststof is dat het onderhoudsvrij is. Geen verkleuringen meer of iedere paar jaar opnieuw schilderen. Even een sopje eroverheen en het is weer als nieuw. Mijn ouders hebben bijvoorbeeld hun schuur met dit soort materiaal bekleed. Waar je bij veel buren nu het rotte en verkleurde houtwerk ziet zitten, is hun schuurtje nog keurig strak en wit!

Als je iets aan het exterieur van je huis wilt veranderen, is het wijs om voor duurzame gevelbekleding te gaan. Je gaat natuurlijk niet al dat werk verzetten om na 5 jaar weer opnieuw te kunnen beginnen. Laat je sowieso goed voorlichten door een bedrijf dat is gespecialiseerd in gevelbekleding. Zij doen dit soort klussen natuurlijk dagelijks en jij doet het wellicht twee of drie keer op een mensenleven. Zij kunnen je dan een goed advies geven welke materialen er voor jouw woning geschikt zijn en hoe dit het beste gemonteerd kan worden, zodat jij jarenlang plezier hebt van jouw eigen paleisje.

Zou jij graag iets aan de buitenkant van je woning willen laten veranderen?

De blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.