Tegenwoordig is de kwaliteit van telefooncamera’s zodanig verbeterd dat je geen systeemcamera of spiegelreflex meer nodig hebt om mooie kiekjes te schieten. Zeker de nieuwste iPhone of Samsung toestellen hebben prachtige camera’s. Toch ligt bij veel mensen de voorkeur om een (digitale) fotocamera in plaats van een telefoon te gebruiken als de foto’s nét even een stukje professioneler moeten zijn.

Fotocamera of telefoon: is dat te vergelijken?

Ik denk dat als je deze vraag aan een fotograaf stelt, dat hij of zij deze vraag voor de volle 100% met nee beantwoordt. Natuurlijk is de kwaliteit van telefooncamera’s enorm vooruit gegaan en kun je met een telefoon nu ook echt wel mooie foto’s maken. Zeker als je je een beetje verdiept in de functies die je telefooncamera tegenwoordig heeft. Hoewel je er dus echt wel mee uit de voeten kunt, het haalt het toch niet bij de scherpte en mogelijkheden van bijvoorbeeld een Nikon systeemcamera of spiegelreflex.

Een fotocamera vereist enig verstand van fotografie

Laten we het erop houden: niet iedereen met een Canon systeemcamera of spiegelreflex is gelijk een goede fotograaf. Iedereen kan op de sluiterknop drukken, maar lang niet iedereen kan mooie foto’s schieten. Er is ook nog zoiets als compositie, belichting en timing. Voor sommige zaken heb je wellicht van nature wat meer talent dan een ander. Voor de andere punten heb je scholing nodig. Niet direct een hele opleiding, maar wel wat meer dan ‘je moet niet tegen het zonlicht in fotograferen’.

Als je overgaat tot de aanschaf van een systeemcamera of spiegelreflex is het slim je goed te laten voorlichten. Ga niet gelijk voor het duurste model maar bedenk je waar wil je foto’s van maken, wat zijn daarvoor de beste materialen en ga daarnaast ook onderzoek doen in welke instellingen daarvoor het beste zijn. Ga gerust een praktische cursus doen. Het zou zonde zijn als je alleen de Auto-stand van je camera gebruikt. Dat is net zoiets als een iPad Pro kopen om er vervolgens alleen maar Candy Crash op te spelen.

Een grote lens maakt nog geen goede fotograaf

Is het hebben van de grootste lens je doel? Of weet je ook daadwerkelijk waar je mee bezig bent en waarvoor je deze lenzen het beste kunt gebruiken? Zelf heb ik met meerdere camera’s en soorten lenzen gefotografeerd maar eerlijk? Ik heb geen idee hoe ik ze het beste kan instellen om er het mooiste resultaat mee te krijgen. Zonde toch?

Ik vergelijk het altijd een beetje met het maken van een selfie. Ik ben inmiddels aardig redzaam in het maken van een goede selfie, waarbij ik precies weet op welke hoogte ik mijn telefoon moet houden en hoe ik mijn kin moet draaien plus welk licht ik nodig heb voor een zo gunstig mogelijke foto. Met een fotocamera heb ik eerlijk gezegd geen idee. Het is maar net waar je ervaring mee hebt.

Ik houd het bij mijn telefoon

Natuurlijk is een fotocamera leuk speelgoed, maar eerlijk? Als ik een keuze zou moeten maken tussen een fotocamera of mijn iPhone 12, houd ik het toch liever bij mijn telefoon. Simpelweg omdat ik daar voor mijn eisen prima mee uit de voeten kan. Vorig jaar heb ik nog een leuke workshop gedaan om beter te fotograferen met een smartphone. Neemt overigens niet weg dat ik graag meer zou leren over fotografie. Want een foto zegt toch meer dan 1000 woorden.

Waar ligt jouw voorkeur bij het fotograferen? Welke camera gebruik jij het liefst?

liefs Kirsten

Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.

Foto door Jessica Lynn Lewis via Pexels