In DRUKS vertelt Francien Regelink over haar eigen ervaring met ADHD en de weg die zij heeft bewandeld om te zijn waar ze nu is. Een persoonlijk verhaal afgewisseld met op onderzoek berustte informatie.

Waarom dit boek?

Soms zijn er van die boeken die je overal ziet opduiken. Misschien is het omdat je zelf met een bepaald thema bezig bent en dat het je nu gewoon opvalt of omdat het gewoon de moeite waard is om te lezen. DRUKS van Francien Regelink is zo’n boek. Ik grap er soms wel eens over maar het lijkt wel alsof ik een ADHD-magneet ben. Ik trek blijkbaar neurodiverse types aan want in mijn vriendenkring kan ik aardig wat vakjes van de neurodiversiteitsbingokaart afstrepen. 

En begrijp me niet verkeerd, daar heb ik niets tegen en dat bedoel ik helemaal niet negatief. Naast dat ik zelf misschien ook niet helemaal neurotypisch ben en ik in mijn werk op school met heel wat neurodiverse types kennis gemaakt, heb ik ook gezien dat iedereen zijn of haar eigen kracht heeft. Zo is dat ook in mijn omgeving. En hoewel het soms best pittig is om met al die diverse types om te gaan, verrijken ze stuk voor stuk mijn leven. 

Het verhaal in het kort

In DRUKS neemt Francien Regelink je mee in haar persoonlijke zoektocht om te leren omgaan met haar ADHD. De diagnose ADHD kreeg zij pas op latere leeftijd en hoewel ze altijd wel heeft geweten dat ze een beetje ‘anders’ was, had ze een goed coping mechanisme ontwikkeld. In dit boek gaat ze dieper in op het stellen van de diagnose, de zoektocht naar de juiste medicatie, het dagelijks leven met ADHD en het hebben en onderhouden van relaties, zowel met vrienden als in de liefde. Naast haar persoonlijke ervaringen staat er aan het eind van ieder ‘Hoofd stuk’ een stukje van Cathelijne Wildervanck, ADHD-coach en directeur van ADHD-Nederland, die dit onderwerp weer vanuit de literatuur bekijkt, wat een hele interessante toevoeging is.

Mijn mening over DRUKS van Francien Regelink

Een van de kenmerken van ADHD is dat deze neurodiverse types graag aan allerlei leuke nieuwe dingen beginnen, maar snel verveeld raken en dus niets afmaken. Dat dit boek er uiteindelijk is gekomen is dat ook te danken aan een kei van een redacteur maar ook de tweede auteur Marloes Berghege (die ik dan weer ken van de Koffiezaak boeken).

Ik vond het perspectief van Francien leuk en interessant om te lezen. De dingen te herkennen die ik ook in mijn omgeving zie maar vooral haar kracht om door te zetten en manieren te vinden om te kunnen functioneren in een neurotypische wereld. Van een standaard ontbijt in de slaapkamer (geen keuzestress), tot een kledingkast met bijna allemaal dezelfde kleding (wederom geen keuzestress) en van werken onder de brandtrap in plaats van in de kantoortuin (want daar is geen afleiding). Ik wil niet zeggen dat ze ADHD heeft uitgespeeld maar door zich heel strikt aan vaste patronen te houden, weet ze wel haar eigen valkuilen te omzeilen. En dat is gewoon heel knap!

Leestips!

Het boek is opgenomen in de serie Hoofdzaken van Blossom Books. In deze serie lees je boeken over diverse belangrijke thema’s op het gebied van mentale gezondheid en neurodiversiteit. Denk aan autisme, Borderline, depressie en eetproblematiek. In deze boeken komen ervaringsdeskundigen aan het woord om hun eigen verhaal te vertellen.

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links.