Als iets irriteert is het wel als mensen achter het stuur met hun telefoon bezig zijn. Afgelopen vrijdag had ik weer zo’n ervaring met iemand die het belangrijker vond om met haar telefoon bezig te zijn dan met haar medeweggebruikers op een druk knooppunt. En hoewel je handsfree best een hoop kan doen met je telefoon, kun je dat gewoon beter even laten. Voor ieders veiligheid.

‘Dit kan echt niet wachten hoor..’

Het is 7.55u als ik in de auto zit met mijn meiden achterin. We rijden op het Prins Clausplein bij Den Haag en ik moet van de A12 de afrit nemen de A4 op om in Leidschendam te komen. In principe hoef ik maar één baantje naar rechts op te schuiven. Ik passeer net een vrachtwagen waar ik graag vóór uit wil komen. Echter mindert de auto voor me vaart. Op een gegeven moment rij ik 80 achter deze auto en wordt mijn kans om nog veilig te kunnen invoegen steeds kleiner. De vrachtwagen rechts schuin achter me komt weer dichterbij en om mijn auto er nu voor te gooien vind ik niet heel verstandig. Net op het moment dat ik mijn toeter een mep wil geven, zie ik in de auto voor me het hoofd omhoog kijken en de auto gaat weer sneller rijden. Ik zie mijn kans, geef ook een dot gas en voeg snel in. Als ik de auto passeer en opzij kijk, zit de vrouw achter het stuur alweer met haar gezicht naar beneden gericht. Haar blik op de telefoon in haar hand.

Ik geef toe: ik ben ook niet heilig

Ik denk dat we allemaal wel een moment meemaken waarop we toch nog even op onze telefoon kijken als er een berichtje binnenkomt, of net iets te lang met het scherm bezig zijn voor de navigatie of muziek. En ik biecht op: dat doe ik ook wel eens. Mijn telefoon staat in een houder en ik zie berichtjes of meldingen binnenkomen. Je klikt even op een ander liedje of zoekt een andere playlist op. Maar zelfs als ik gebeld word, kan ik niet handsfree mijn telefoon opnemen. Je aandacht is toch even bij dat apparaat en niet bij de situatie op de weg. Maar als er iets is wat ik echt niet doe is het wel filmpjes opnemen als ik aan het rijden ben.

Lekker in de auto je stories opnemen

Ik zie het weer steeds vaker in mijn stories op Instagram. Mensen die in de auto al rijdend hun verhaal doen. Lekker multitasken, want daar zijn we heel goed in. Nou snap ik dat het interessant is om te vertellen dat je iets leuks of nieuws gaat doen of dat je een belangrijke afspraak hebt. Maar kun je dat niet gewoon even op de parkeerplaats doen? Gewoon als je stil staat en je niet, al rijdend, de hele tijd narcistisch op je schermpje zit te kijken naar jezelf of naar degene tegen wie je het hebt? Iedere keer als ik zo’n filmpje zie krijg ik de kriebels. Zelfs filmpjes gemaakt met de telefoon in de hand, nog even leuk laten zien dat je al rijdend ook nog twee kinderen op de achterbank in beeld kan brengen. Als ik alleen maar bedenk wat er mis kan gaan…

‘Maar ik doe dat toch handsfree?’

Ook ik vind social media leuk en ik deel best veel online. Maar ik ben me bewust van de impact die een aanrijding veroorzaakt. Je hoeft niet hard te rijden om je auto in de kreukels te rijden, of er een whiplash aan over te houden. Of misschien wel erger. Maar wat als jij lekker je filmpjes opneemt en je hebt ineens een fietser of voetganger over het hoofd gezien omdat je zonodig op je schermpje moest kijken? Kun je dan leven met de gevolgen? En dat je toevallig je handen niet nodig hebt tijdens het maken van een filmpje betekent niet dat het dan maar oké is. Handsfree betekent niet dat het dan maar oké is. Je bent met je gedachten niet bij hetgeen wat je moet doen: het veilig besturen van een auto.

Ja oké, dat klinkt misschien een beetje zwaar en belerend. En misschien is het dat ook wel. Maar laten we nou gewoon met elkaar afspreken dat je stories en vlogs bewaart voor als je wielen stil staan en de handrem erop zit. Zeker als je je kinderen ook nog achterin hebt zitten. Want ja, we vinden je stories en vlogs leuk, maar zó verschrikkelijk zitten we nu ook weer niet op je te wachten dat we jouw autoritje niet even kunnen missen.

liefs Kirsten

Wat vind jij van social media achter het stuur?

Uitgelichte foto: Foto door Peter Fazekas via Pexels