In de meest veelvoorkomende rijtjeshuizen zijn er op de eerste verdieping drie slaapkamers. Een master bedroom, een wat ruimere slaapkamer en de kleine kinderkamer. En voor het gemiddelde gezin met twee jonge kinderen is die ruimte voldoende. Maar wat nu als er nog een derde kindje bijkomt? Of als die jonge kinderen over 10 jaar echte pubers zijn en hele dagen op hun eigen kamer doorbrengen? Hoe maak je van dat kleinste kinderkamertje dan toch een fijne plek met voldoende bewegings- en opbergruimte?

Slapen in de kleinste kinderkamer

Als tweede kind in het gezin was ikzelf degene die ik het kleinste kamertje van het huis sliep. Als jong kind heb ik eigenlijk altijd genoeg gehad aan mijn kamertje van 2 bij 4 meter. Omdat er in dat kamertje ook niet veel meubels pasten, had ik voldoende ruimte om gewoon lekker te spelen. Want wat heeft een kleuter nou helemaal nodig in een slaapkamer? Een bed en een kledingkast zijn op zich voldoende. Het moment dat ik een hoogslaper kreeg, was er ook weer een probleem opgelost. Onder het bed kon je heerlijk spelen en er was ook voldoende ruimte om het speelgoed op te ruimen. Toen ik iets ouder werd, kwam er ook een bureautje bij. Het was even passen en meten, maar het ging.

Ik wou dat ik op dat moment de kennis had die ik nu heb, want mijn kamertje van 2 bij 4 meter werd steeds voller. Een kastje hier, een plankje daar. Een extra opbergbox voor spullen voor onder het bed. Maar er werd maar niets weggedaan. Toen ik met mijn eenentwintigste het huis verliet en ik er zelfs een tweepersoonsbed had staan, was er alleen nog maar een smal paadje over. Hoog tijd om mijn tips voor meer ruimte in een klein kamertje met je te delen!

Tip 1: Kies passende meubels op de juiste plaatsen

In een kleine kinderkamer is het van belang dat je passende meubels kiest. Ga je voor donkere kleuren, dan lijkt de kamer al gauw heel vol. Met lichte, niet al te grote meubels, lijkt de kamer al veel ruimer. Zo kun je een hogere kledingkast prima kwijt in zo’n klein kamertje, maar zet ‘m dan niet in het zicht als je in de deuropening staat. Mijn tip: zet de kledingkast tegen de muur van de deuropening, dus direct links of rechts van de deur. Daar neemt ‘ie het minst ruimte in.

Een hoogslaper bed is ook een ideale uitkomst voor een kleine kinderkamer. Als de kinderen kleiner zijn kies je voor een halfhoogslaper met daaronder ruimte om te spelen, of juist kastjes waar speelgoed opgeborgen kan worden. Bij oudere kinderen neem je zo’n lekker hoog bed, misschien zelfs een tweepersoons hoogslaper, en daaronder kan dan een bureau voor huiswerk of een klein bankje staan als chillplek.

De allerbeste tip voor een kleine kinderkamer is dat je vooral de rust moet bewaren. Kies meubels in dezelfde kleur of uit dezelfde serie. Dit creëert eenheid en dus rust.

Tip 2: Zorg voor voldoende opbergruimte

Als je wil dat de kamers netjes blijven, is het van belang dat je makkelijk bereikbare opbergruimte hebt. We weten allemaal dat opruimen niet het meest leuke is om te doen maar als je dan ook nog 5 handelingen moet doen om iets weg te zetten in plaats van 1 of 2, helpt dat niet mee. Handige opbergers zijn bijvoorbeeld rolbakken onder het bed of kastjes ophangen aan de muur in plaats van op de grond. Zo heb je alsnog de opbergruimte maar verlies je geen bewegingsruimte en grondoppervlakte.

Wat je vaak ziet is dat ouders allerlei bakken kopen om spullen op te ruimen. Maar blijf kritisch. Als je 10 bakken aanschaft waar spullen ‘netjes’ in kunnen, wil dat nog niet zeggen dat je dan niet gewoon troep aan het verplaatsen bent.

Tip 3: Wees kritisch wat moet blijven en wat weg kan

Een kinderkamer vult zich met spullen die jij vaak zelf koopt. Dus staat die kamer vol, moet je jezelf ook afvragen wat daarvan jouw eigen schuld is geweest. De manier om dit op te lossen is om heel gericht te gaan kijken naar spullen. Gebruik je dit nog of zou iemand anders er nog plezier van kunnen hebben? Dit kun je ook goed doen met speelgoed. In mijn blog over speelgoed gaf ik laatst ook al de tip om speelgoed af te wisselen en regelmatig te kijken waar kinderen echt niet meer mee spelen. Die laatste spullen kun je dan prima verkopen op Marktplaats of Facebook Market of je brengt het naar de kringloop. Zo blijft de hoeveelheid overzichtelijk en is de berg ook niet te groot voor je kind om het overzicht te verliezen. Overzicht is namelijk enorm belangrijk bij het opruimen van spullen. Als ze al niet meer weten waar ze moeten beginnen, ligt er teveel.

Hoe zorg jij ervoor dan een (kleine) kinderkamer netjes blijft? Deel gerust je tips!

liefs Kirsten

Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.


Foto door Tatiana Syrikova via Pexels