Het kamertje is klaar, de kleertjes hangen frisgewassen in de kast, de kinderwagen staat te wachten tot er eindelijk een kindje in mag liggen, maar heb je ook gedacht aan je eigen verzorging na de bevalling? Het zou namelijk best wel eens kunnen dat je gebruik moet maken van wat hulpmiddelen in de periode nadat je kindje is geboren.

Zit je op een roze wolk of op de blaren?

Elke vrouw ervaart haar zwangerschap anders. De een zit echt 9 maanden op een roze wolk, voor een ander kan het niet snel genoeg klaar zijn met die dikke buik. Misschien ook wel omdat een zwangerschap best wel wat fysieke klachten kan geven en het daardoor echt niet altijd even leuk is dan dat je in eerste instantie zou denken.

Ook de bevalling is iets waar de een naar uitkijkt, maar waar een ander angst voor heeft. En dat mag ook. Het is ook niet niks om een baby uit je lijf te persen. En waar de ene vrouw een paar uur na de bevalling alweer vrolijk rondhuppelt, komt een ander er minder goed vanaf. Zeker als je bevalling niet zo gemakkelijk gaat, kun je nadien wat klachten ervaren. Goed om daar van tevoren eens over na te denken en te weten wat je kunt doen in het geval dat ook voor jou geldt.

Welke hulpmiddelen kun je gebruiken na de bevalling

Of en welke hulpmiddelen je nodig hebt na de bevalling, is voor iedereen anders. Wat vooral belangrijk is om te weten, is dat het nodig hebben van een hulpmiddel niets is om je voor te schamen. Je lijf heeft een topprestatie geleverd en mag de hulp krijgen die het nodig heeft om weer te herstellen.

Veel gebruikte hulpmiddelen na een bevalling

  • Klossen onder het bed
    Veel vrouwen hebben het bed vóór de bevalling al op klossen staan. Toch kun je die klossen na de bevalling het beste nog even laten staan. Ook na de bevalling kan een bed dat wat hoger is fijn zijn, zeker bij het opstaan en uit bed gaan wanneer je bekken nog niet volledig hersteld is.
  • Incontinentiemiddel en onderleggers voor in bed
    We praten er liever niet over, maar het kan zijn dat je na je bevalling last hebt van incontinentie. Alle spieren in je onderlijf moeten herstellen. Dit kan er voor zorgen dat je per ongeluk wel eens een ongelukje hebt. Ook wanneer je na de bevalling nog veel bloed of stolsels verliest, kan incontinentiemateriaal en een onderlegger voor op je bed een uitkomst bieden.
  • Een douchestoel of douchekruk
    Nee, je bent inderdaad bevallen en niet gehandicapt, maar zeker voor de eerste paar dagen (weken) na je bevalling kan het heel prettig zijn om gewoon lekker te gaan zitten in de douche. Een douchekrukje of stoel is echt geen overbodige luxe.
  • Wondverzorging
    Zeker na een keizersnede is wondverzorging heel belangrijk. Verzorg je huid goed, maak het goed schoon en droog en smeer indien nodig een barrière crème op geïrriteerde plekjes. Ook na een vaginale bevalling kun je last hebben van wondjes of hechtingen daar beneden. Een Peri-fles kan dan uitkomst bieden.
  • Speciale zitkussens
    We hebben het er liever niet over, maar na je bevalling kan het zijn dat simpelweg zitten nogal pijnlijk kan zijn. Bijvoorbeeld door aambeien of hechtingen die je aan de bevalling hebt overgehouden. Een speciaal stuitkussen of een donutkussen kunnen verlichting bieden en het zitten net wat aangenamer maken.
  • Warme of koude kompressen
    Heb je veel last van zwelling? Gebruik dan een koud kompres om de zwelling te verminderen. Een warm kompres kan helpen bij het ontspannen van spieren. Ook kan het helpen bij het op gang laten komen van de borstvoeding of verlichting geven wanneer je last hebt van verstopte melkkliertjes. Altijd handig om meerdere kompressen klaar te hebben liggen!

Tip:

Richt een mandje of rijdend karretje in met alle dingen die je vaak nodig hebt na de geboorte. Denk ook aan een waterfles, lippenbalsem of verzorgende crème voor zowel jezelf als je kindje.

Hulpmiddelen huren of kopen

In de meeste gevallen zul je grotere hulpmiddelen, zoals een rolstoel, douchekruk of klossen onder het bed maar tijdelijk gebruiken en is het niet nodig om dit zelf aan te schaffen. Vaak wordt dit tijdelijke gebruik van hulpmiddelen ook vergoed door je zorgverzekeraar. Het loont altijd om dat even uit te zoeken voordat je een aankoop doet.

Maar wanneer je verwacht de hulpmiddelen langer nodig te hebben, kun je er ook voor kiezen je hulpmiddelen zelf aan te schaffen, bijvoorbeeld bij Hulpmiddelwereld.nl. Hier vind je meer dan 4000 verschillende soorten hulpmiddelen. Van rolstoelen tot verbanden en van douchekrukjes tot thermometers, alles gemakkelijk in één webshop.

Wat mag er volgens jou niet ontbreken in de (medische) verzorging na de bevalling?

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.