De nieuwe reclame van AH doet het stof weer lekker opwaaien. We nemen afscheid van de vertrouwde supermarktmanager Harry en we krijgen er Ilse voor terug. Een hardwerkende vrouw die naast de supermarkt ook haar huishouden en gezin managet. Je zou toch zeggen, wat een topwijf is die Ilse! Ze doet haar best om alle balletjes hoog te houden en an sich lukt het haar ook nog!

Hoe dúrven ze?!

Maar neeeeeee! Baas in eigen buik! De dames op social media zijn not amused. Hoe AH het in zijn witte hoofd haalt om een vrouw als gezinsmanager te portretteren. Hoe dúrven ze te laten zien dat zij alles doet en haar man niet eens kan koken. SHAME! Hoe verzinnen ze het dat dit de manier is hoe het er aan toe gaan in veel huishoudens in Nederland? Hoe durven ze deze Ilse weer achter het aanrecht te schuiven en te laten moederen? En waarom doet die vent van haar niets behalve diepvriespizza opwarmen?

Ilse is wel waarheidsgetrouw

Wake up call ladies.. in veel van de huishoudens gaat het er nu eenmaal zo aan toe. En heel eerlijk, zo is het bij mij ook. Heb ik daar problemen mee? Nee. Of nou ja, soms. Maar dat krijgt de Vent een schop onder zijn kont om wat te gaan doen en doet hij dat braaf, haha. Het punt is, in de nieuwe reclameserie van AH zien we een moeder, een vrouw, een werknemer. Net zoals velen van ons. We vinden het allemaal moeilijk om deze rollen met elkaar te combineren omdat we onze eigen standaards zo hoog hebben liggen.

Mag je dan niet zijn zoals Ilse?

Ik krijg het er een beetje benauwd van. Blijkbaar mag je als vrouw dus niet laten zien aan de wereld dat je de ‘ouderwetse’ rolverdeling in het gezinsleven nog steeds gebruikt. Dat jij degene bent die kookt, de was doet of met kinderen naar sport gaat. En het is absoluut niet oké als je man een spelletje speelt op een spelcomputer terwijl jij net uit je werk komt er er nog gekookt moet worden. Lekker belangrijk jongens. Ik kook veel liever zelf dan dat ik dat de Vent laat doen. Ik vind dat ik lekkerder kook, dus daarmee is voor mij de kous af. En als hij nu een spelletje speelt, betekent dat hier in huis dat hij dan bijvoorbeeld de kinderen naar bed brengt, of de tafel afruimt zodat ik dan even kan chillen.

We hebben een prima verdeling

Daarnaast, ik werk twee dagen voor een baas, hij vijf. Dat lijkt me ook nog wel een verschilletje in de verdeling van de taken. Want ik ben gewoon vaker thuis, dus is het logischer dat ik wat meer huishouden oppak. En heb ik hulp nodig, of zie ik het allemaal even niet zitten, dan is het zijn beurt. En heb jij wel een gezin waarin de verdeling anders is? Dan is dat toch ook helemaal prima? Je moet toch vooral doen waar jullie je gelukkig bij voelen? Want je doet het allemaal niet voor een ander. Je doet het voor jezelf. En ben je ontevreden in je eigen situatie? Doe er dan wat aan!

Het is maar een reclame hè!

En tot slot. Het is maar een reclame jongens. Ik kijk inmiddels nog maar zo weinig tv, dat ik serieus het filmpje het moeten opzoeken naar aanleiding van de uitspraken over Social Media erover. Het is niet alsof we dit urenlang moeten aanzien. Want effe hè, de film Soof vonden we allemaal geweldig. Maar in hoeverre verschilt Ilse nou eigenlijk met Soof?

Wat vind jij van de nieuwste reclame van AH en van Ilse de supermarktmanager? En hoe gaat het er bij jullie thuis aan toe?

Uitgelichte foto:
Foto door emirkhan bal via Pexels

liefs kirsten