Witte tegeltjes, witte wasbak, wit toilet. Dat is wel zo’n beetje hoe de gemiddelde badkamer in Nederland eruit ziet. Gelukkig zien we steeds meer kleur terugkomen in de badkamer. Een accentkleur in de tegels, houtlook en zelfs zwarte en gouden kranen. Des te meer reden om eens verder te kijken dat er 1001 soorten witte tegels en je te laten verrassen met wat kleur in de badkamer kan doen!

Heb je dat gezien?!

Als er iets een guilty pleasure is, is het wel op Funda lekker rondsnuffelen tussen de foto’s van huizen die te koop staan. En nog beter: huizen die te koop staan van mensen die je wel kent, maar waar je nog nooit binnen bent geweest. De ene keer wordt je prettig verrast met een prachtig gestylde en moderne woning, de andere keer schreeuwt het gedateerd. Joehoeee de jaren ’90 willen hun mediteraanse tegeltjes terug! Hoe dan ook, ik vind het verrassend om te zien wat er achter die voordeur tevoorschijn komt!

Onze eigen badkamer

Toen wij 4 jaar geleden ons huis kochten, was de badkamer zo’n typisch geval van ‘ooit wel eens wat aan gedaan maar al zeker 30 jaar niet meer’. Voor ons was het dan ook gelijk duidelijk: we slopen alles eruit en beginnen met een schone lei. Nu hou ik wel van een uitdaging, maar hoogzwanger als ik toen was, hebben we toch iemand gevraagd om ons te helpen mijn plan uit te voeren. Wat er dan zo bijzonder was? Ik had mijn zinnen gezet op tegels met een houtmotief in de badkamer als accent tegenover wat grotere witte wandtegels en een lichtgrijze vloer. Tegels met houtmotief die je normaal op de vloer legt, welteverstaan. En die moesten nu tegen de muur aan komen. Succes maat! Ach, hij was allang blij dat ik mijn hexagontegeltjes er bij Sebas niet doorheen kreeg.

Ideeën voor meer kleur in de badkamer

Natuurlijk kun je met een badkamermeubel of je badtextiel je badkamer voorzien van meer kleur maar ik laat je graag zien welke bold moves je ook kunt uithalen om echt een moderne, gekleurde badkamer te maken.

Blauw ik hou van jou!

Een kleur die je veel interieurs terug ziet komen zijn de donkere tinten blauw. Blauw geeft een koele uitstraling die mensen associëren met de zee. De kleur blauw staat voor rust, spiritualiteit en vertrouwen en bij het zien van deze kleur maakt het lijf een stofje aan dat je het gevoel van kalmte geeft. Dat is toch een goede basis voor een badkamer, een plek waar je tijd doorbrengt om alle zorgen van de dag van je af te spoelen en lekker te relaxen. Blauw combineert heel goed met wit, zwart, goud en diverse houtnerven. Een hele veelzijdige kleur dus waar je alle kanten mee op kunt!

Ik ga voor groen!

In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw (Ja, ik voel me ook oud!) waren groene badkamers niet weg te denken. En als we nu zo’n exemplaar zien met mosgroene wasbakken, baden en toiletten, weten we niet snel genoeg waar we een sloophamer moeten vinden. Maar, groen in de badkamer is weer helemaal terug. Gelukkig zien we nu wel dat de tegeltjes wat gemêleerder zijn en de gekleurde vlakken worden gecombineerd met wit sanitair, gouden kranen en lichte grijstinten. Heel natuurlijk. De kleur groen zorgt voor het gevoel van harmonie, groei en veiligheid, waardoor je bij het zien van deze kleur ook echt tot rust komt.

Houtlook

Persoonlijk ben ik dus echt heel enthousiast over het gebruik van houtlook in de badkamer. Houtlook geeft een stoere doch rustige uitstraling en het voelt heel natuurlijk. Je kunt houtlook terug laten komen op de muren, maar natuurlijk ook in je badkamermeubelen. Omdat het zo veelzijdig is, combineert het supergoed met gouden of zwarte accessoires.

Zwart als je ziel

Voor de echte durfals zijn er de hele donkere, zwarte badkamers. En je kunt wel zeggen: zo’n badkamer is echt een statement. De kleur zwart geeft je het gevoel van macht en gezag, wat dus ook echt goed overeenkomt met de mensen die zo’n hele zwarte badkamer durven te nemen: dat zijn geen mietjes die bang zijn voor de mening van een ander.

Vind je zwart wel mooi, maar vind je het het een een tikkie te gewaagd? Met zwarte accenten die je combineert met lichtere tinten kun je ook heel goed uit de voeten!

Moet je dat nou wel doen, zoveel kleur in de badkamer?

Mijn vader zou zeggen: ‘met zo’n badkamer verkoop je je huis nooit meer’. Ik zou zeggen: ‘Als de koper het niet mooi vindt, slopen ze het er maar weer uit, niet jouw zorg!’. Natuurlijk is een badkamer met veel kleur trendgevoelig. Maar is je hele inrichting dat niet? Ik denk dat het voornaamste argument voor meer kleur in de badkamer moet zijn, dat jij het mooi vindt. Jij staat er iedere ochtend je tanden te poetsen, stapt er onder de douche, of laat je in bad glijden na een lange werkdag. Als jij je er maar goed bij voelt. Al die anderen hebben sowieso niets in jouw badkamer te zoeken!

Afbeeldingen met toestemming via Sanitairwinkel.nl