Twee jaar geleden was ik op vakantie in Noord-Ierland en in de restaurant waar we aten was er steeds zulk lekker brood. Bij navraag bij mijn Ierse vrienden bleek dat Irish Soda Bread te zijn. En laat dat nou ook nog eens heel makkelijk te maken zijn. Daarom in deze blog een recept voor Irish Soda Bread dat echt niet kan mislukken!
Irish Soda Bread
Irish Soda Bread is een brood dat gemaakt wordt van grotendeels volkorenmeel. In plaats van gist te gebruiken, gebruik je in dit robuuste brood baking soda en het zuur in karnemelk om het deeg te laten rijzen. Het mooiste van alles, het is heel simpel te maken door gewoonweg alle ingrediënten bij elkaar in een kom te gooien, het even goed te mixen en op een bakplaat in de oven te gooien en af te bakken. Echt. Ik heb nog nooit zo’n simpel brood gebakken. Irish Soda Bread is een brood dat heel lekker is bij de borrel, maar ook bij een lekkere kop soep en ik heb het even voor je uitgetest: ook prima als goed vullend brood voor een tosti.
Recept basis Irish Soda Bread
Als je een goed basis recept hebt, kun je daar natuurlijk altijd mee variëren door andere ingrediënten toe te voegen. Bijvoorbeeld het toevoegen van kazen, noten of rozijnen. Maar, eerst maar eens de basis uitproberen!
Je hebt nodig:
- 450 gram volkorenmeel (Bijvoorbeeld Koopmans Graan van Hier volkorenmeel)
- 150 gram witte bloem (patentbloem)
- Halve theelepel zout
- 1,5 theelepel baking soda
- 450 ml karnemelk
Guinness Soda Bread
Om het Soda Bread een ander tintje te geven, kun je het ook maken met donkerbruin stout bier zoals Guinness. Het krijgt dan een wat zoeter smaakje.
Je hebt nodig:
- 450 gram volkorenmeel
- 150 gram witte bloem (patentbloem)
- Halve theelepel zout
- 1,5 theelepel baking soda
- 1 theelepel bruin basterdsuiker
- 200 ml karnemelk
- 250 ml Guinness Stout
Pro tip: verdubbel het recept, dan kan er gewoon zo’n heel blik Guinness in en heb je twee heerlijke broden. Gaat het niet op, dan kun je het altijd ook nog invriezen!
Zo maak je het Irish Soda Bread
Verwarm je oven op 220°C. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom (of de kom van je keukenmachine) en kneed alles goed door elkaar heen. Je hoeft het deeg niet lang te kneden als je er maar voor zorgt dat alle ingrediënten goed gemixt zijn is dat voldoende. Het deeg is best plakkerig, dus schrik daar niet van. Schep het deeg nu op een bakplaat bedekt met bakpapier en vorm het in een mooi ovaal. Snijd aan de bovenkant met een scherp mesje eventueel nog een mooi patroontje en strooi er nog wat volkorenmeel overheen. Bak het brood nu zo’n 35-40 minuten af. Het brood is gaat als je, wanneer je op de onderkant klopt, een hol geluid hoort.
Eten en bewaren
Ik kan je garanderen, dit recept is een knaller bij elke borrel of buffet. Het brood is lekker met simpelweg wat boter, een beetje aioli of een lekkere salade. De kans is dan ook groot dat je geen brood overhoudt. Mocht je toch nog wat brood overhouden, kun je dat het beste in huishoudfolie wikkelen. Dan is het nog een dag of 2 goed te bewaren.
Eet smakelijk!