De gemiddelde leeftijd van vrouwen die voor het eerst moeder worden lag in Nederland in 2019 op 29,9 jaar. Zelf was ik nog net 28 toen Pippa werd geboren. Maar als het aan mij had gelegen, was dat zeker eerder geweest. Zo denk Kristel er ook over. Zij werd al ruim vóór haar 29e moeder. En als het aan haar had gelegen, was ze nog veel jonger geweest. In haar verhaal vertelt ze over de voordelen van jong moeder worden. Want hoewel er veel vooroordelen zijn, zijn er natuurlijk ook heel veel positieve aspecten!

Ik wilde al jong moeder worden

Als het aan mij had gelegen, had ik veel eerder nog moeder geweest. De kinderwens was er toen ik 23 jaar was. Ik had alles op de rit dus ik vond het tijd voor een kindje. Ik heb altijd geroepen dat ik voor mijn 25e een kindje zou hebben dus dat de kinderwens er ruim daarvoor was verbaasde mij niks. Jammer genoeg bleek dat ik niet zonder hulp zwanger kon worden. Uiteindelijk is mijn oudste dochter geboren toen ik nét 25 was. Tegenwoordig worden vrouwen veel later zwanger. De gemiddelde leeftijd in Nederland voor het krijgen van een eerste kindje is inmiddels bijna 30 jaar. Ik val dus onder de categorie “vroeg moeder zijn”. Hilarisch, want ik vind alles voor je 20e vroeg, maar daarna normaal.

In mijn vriendenkring was ik de eerste

Van mijn vriendinnen ben ik ook een van de jongsten met kids. De redenen voor velen om niet jong te beginnen aan kindjes zijn onder andere de wens om nog te reizen, vrij te kunnen zijn in plannen, carrière maken, etc. Maar dan heerst er dus ook de illusie dat dit allemaal niet zou kunnen wanneer je wel kinderen hebt. En dat vind ik gek. Ik doe al dingen namelijk ook nog, ondanks dat ik kinderen heb. We zijn al naar Rhodos gegaan toen Runa pas 5 maanden oud was. Ze ging mee naar een muziekfestival en we hebben haar ook al twee keer meegenomen naar Castlefest. Runa ging ook mee als wij gingen klimmen of boulderen of naar spelletjesavonden met vrienden. En als ze niet mee kon, dan bleef oma een avondje oppassen. Het is geloof ik een kwestie van omdenken, je kunt eigenlijk alles wel met je kindje doen. En er zijn ook genoeg opties om ze een keertje thuis te laten.

Voordelen van jong moeder worden

Ik heb altijd gevoeld dat het veel voordelen zou hebben om jong kinderen te hebben. Je bent nog fit en actief, dus je kunt je kind makkelijk bijhouden. Je bent gewend nog korte nachten te hebben van het uitgaansleven (tot corona om de hoek kwam, maar oké). Er zit nog rek in je lijf, dus je komt makkelijker weer in shape. Dat laatste geldt dus niet voor mij. Ik ben beide keren 20kg aangekomen, dus hallo blubberbuikje. Maar daarnaast merk ik dat ik m’n meisjes heel goed begrijp. Er zit niet geen onwijze generatiekloof tussen ons, dus ik verwacht dat wanneer ze ouder zijn we het daardoor nog beter met elkaar kunnen vinden.

Nog een heel groot voordeel van jong moeder worden is dat opa en oma ook nog relatief jong zijn! Super leuk, want oppassen is dan een feestje. Als Runa een nachtje bij mijn schoonouders logeert, dan maken ze er echt wat van. Lange wandelingen, buitenspelen, stoeien, niks is te gek! En dat maakt het nog zoveel leuker voor Runa. Ze heeft een opa en oma die haar bij kunnen benen, ze kan gewoon haarzelf zijn en hoeft niet af te remmen. Het is echt zo tof om te zien hoe ze samen met haar opa en oma speelt.​

Fysieke voordelen

Als we het puur fysiek bekijken, heeft jong moeder worden ook veel voordelen. Je wordt over het algemeen makkelijker zwanger. Wanneer een vrouw de 30 voorbij is, neemt de hoeveelheid eiblaasjes drastisch af. Daardoor worden de kansen op een zwangerschap ook kleiner. Voor mannen geldt dit niet, die produceren nog veel langer goed zaad. Heb je dus de wens voor een groot gezin? Dan kun je beter vroeg starten met klussen if you know what I mean. Daarnaast ligt de seksuele piek van een vrouw zo rond de 25 jaar oud. Het zou dan dus helemaal een eitje (haha) moeten zijn om de tijd te vinden voor het maken van een kindje.

Wij hebben ‘geluk’ gehad

Voor ons heeft het achteraf gezien dus nog extra voordeel gehad dat ik jong moeder ben geworden. Hadden wij pas rond ons 30e aan kinderen willen beginnen, was het nog veel moeilijker geweest om zwanger te raken. Het fertiliteitstraject had dan zeer waarschijnlijk veel langer geduurd. En dan is het nog maar de vraag of wij nog wel hadden doorgezet voor een tweede kindje, als we niet al zouden opgeven voor een eerste. Wij hebben geen moment spijt van onze keuze vroeg aan kinderen te beginnen. We hebben het heerlijk met onze meisjes en nemen ze graag overal mee naartoe. We leven vrij, we maken plezier, alleen nu met kinderen erbij! Hoe zalig is dat? En later, als ze zo 20-25 jaar zijn en uit huis gaan, zijn wij nog geen 50 jaar oud! Mega jong, fit om te genieten van een huis zonder kinderen, maar ook weer jong genoeg om te genieten van (hopelijk) onze kleinkinderen!

Je hebt helemaal gelijk Kristel. Jong moeder worden heeft absoluut veel voordelen. Maar zoals je zelf al zegt, het moet wel lukken! Gelukkig is er niet zoiets als goed of fout bij het krijgen van kinderen op een bepaalde leeftijd. Je bent er aan toe, of gewoon nog niet. Of je bent er aan toe, maar het lukt nog niet. Hoe dan ook, ook met kinderen kun je genieten van de leuke dingen in het leven! Ben je benieuwd naar wat Kristel allemaal met haar meiden onderneemt? Volg haar dan op Instagram!

In Verhaal op Vrijdag doen vrouwen zoals jij en ik hun verhaal. Over hun gezin, hun werk of een andere bijzondere gebeurtenis, het kan allemaal. Wil jij ook je verhaal (anoniem) vertellen op Mamagisch? Stuur me dan een berichtje via het contactformulier!