Ben je het ‘Mam, ik verveel me’ alweer helemaal zat? Zet je kinderen dan lekker aan het werk met dit superleuke spel. Dit is kamertje verhuren, maar dan leerzaam! Perfect voor die momenten dat kinderen zich beginnen te vervelen. Download onderaan deze blog gratis kamertje verhuren met sommen!

Kamertje verhuren

Ik heb op de middelbare school eindeloos kamertje verhuren gespeeld met mijn beste vriendin. Voornamelijk bij lessen die niet zo interessant waren. Wat, we hadden er een speciaal vierkantjes-schrift voor. Het is spel waar je in de basis niet al teveel over hoeft na te denken. En juist met die simpele basis, leerde ik jaren geleden in het onderwijs het leuke spel kamertje verhuren met sommen kennen. Ik maakte speciaal voor jou, en die zich vervelende kinderen van je, leuke gratis downloads, om lekker te gaan spelen en ondertussen nog eens wat te leren. Leuk voor jong en oud!

Hoe speel je kamertje verhuren – de basis?

Bij kamertje verhuren draait het om zoveel mogelijk kamertjes te vergaren. Elk vakje heeft 4 zijdes (muurtjes). In jouw beurt mag je een streepje een muurtje zetten. Wanneer jij het vierde, en dus laatste, muurtje dichtstreept, is het kamertje van jou en mag je het vakje inkleuren. In mijn spelregels is het zo dat als je een vakje dicht hebt gemaakt, je vervolgens nóg een streepje mag zetten. Wie uiteindelijk de meeste ingekleurde kamertjes heeft, is de winnaar van het spel.

Je hebt hiervoor nodig:

  • Een papiertje met vierkantjes (centimeterpapier werkt het beste)
  • 2 pennen, stiften of kleurpotloden van een verschillende kleur

Hoe speel je kamertje verhuren met sommen?

Voor de wat meer verantwoorde variant van kamertje verhuren ga je aan de slag met sommen. Hiervoor heb je 2 dobbelstenen nodig. Deze variant is ook heel effectief voor het leren automatiseren van sommen of tafels van vermenigvuldiging. Dus heeft je kind daar wat moeite mee, is het fijn om dit spelenderwijs te kunnen oefenen. Hoe je deze variant speelt?

Je gooit de dobbelstenen en telt de ogen op, trekt de getallen van elkaar af of vermenigvuldigt ze (afhankelijk van de variant). Zoek nu op het blad de uitkomst van je som. Nu mag je een muurtje zetten om dit getal. Wanneer jij het vierde, en dus laatste, muurtje dichtstreept, is het kamertje van jou en mag je het vakje inkleuren. Hierna mag je nog een keer gooien en dus nog een streepje zetten. Degene met de meeste gekleurde kamertjes heeft gewonnen.

Nb. Het kan voorkomen dat je gegooid hebt, maar er geen muurtjes meer vrij zijn rondom een kamertje met de uitkomst van de som. Dan gaat je beurt over.

Je hebt hiervoor nodig:

  • Een printje van een van de onderstaande bladen (klik om de pdf te downloaden!)
  • 2 dobbelstenen (let op: bij sommige bladen heb je dobbelstenen nodig die tot 10 gaan)
  • 2 pennen, stiften of kleurpotloden van een verschillende kleur
Kamertje verhuren tafels
Beginners Tafels 1×1 t/m 6×6
Kamertje verhuren tafels
Tafels 1 t/m 6
Kamertje verhuren tafels
Tafels 1 t/m 10
Kamertje verhuren optellen
Optellen t/m 12
Kamertje verhuren optellen
Optellen t/m 20
Kamertje verhuren aftreksom
Aftrekken vanaf 10

Waar koop ik de juiste dobbelstenen?

Dobbelstenen t/m 6 vind je ongetwijfeld wel in huis in je spelletjeskast. De dobbelstenen die tot 10 gaan, vind je wat lastiger. Ik kocht ooit een hele lading van deze dobbelstenen voor school via Ali Express. Als je geen zin hebt om daarop te wachten, kun je ze ook vaak kopen in de betere spellen- of speelgoedwinkel. Of natuurlijk gewoon via Bol, via onderstaande link. Daar sponsor je mij dan ook gelijk weer mee!

Veel speelplezier!

Ik stel deze materialen gratis beschikbaar. Speel je dit spel wel eens thuis of op school? Ik vind het leuk als je een fotootje maakt en me tagt op Instagram @mamagisch

liefs Kirsten