Des te eerder het donker wordt, des te meer zin heb ik in lekker kneuterige activiteiten. Het maken van een puzzel, het tekenen van kaartjes maar zeker ook het oppakken van een haakwerkje. Daarom vroeg ik Cora van Cora’s Knit Knacks of zij een haakpatroon wilde delen voor de kerst. Dus, haaksters opgelet! We gaan vandaag een kerstbal haken!

Een gastblog van Cora’s Knit Knacks

Kun je haken, haak dan mee!

(En kun je het nog niet, kijk bij Cora’s Knit Knacks hoe je het kunt leren!)

Haken is echt super leuk en mega ontspannend! Door de steeds herhalende handelingen en het feit dat je met je handen bezig bent in plaats van met je hoofd, maak je allerlei stofjes aan waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten. Haken is dus naast een leuke hobby, ook nog eens heel goed voor je lijf en koppie!

Op mijn eigen website Cora’s Knit Knacks vertel ik hier regelmatig over, maar om jou ook kennis te laten maken met hoe leuk haken is, kun je hier een gratis patroon uitproberen om een feestelijke kerstbal te haken.

Een kerstbal haken doe je zo:

Voor het haken heb je een paar dingen nodig:

  • Garen en bijpassende haaknaald
  • Stekenmarkeerder
  • Vulling
  • Stopnaald en een schaar

Voor welk garen je kiest maakt niet zoveel uit, voor dit patroon kun je namelijk elk garen gebruiken wat je toevallig nog in de kast hebt liggen. Het enige waar je natuurlijk wel voor moet zorgen is dat je haaknaald past bij het garen dat je gebruikt. Zelf gebruik ik Amigomira en Regata van het Portugese merk Rosários 4. Dit garen haakt het fijnst met een 3,5 mm haaknaald. De kerstbal is daarmee ongeveer 6 cm in diameter geworden en ook ongeveer 6 cm hoog. 

Je hebt maar kleine beetjes garen nodig, van de hoofdkleur heb je zelfs maar 10 gram nodig. Hierdoor is dit natuurlijk ook een heel leuk project om te maken met restjes garen. Heb je nou geen garen meer liggen maar wil je wel graag deze toffe kerstbal haken? Dan kun je bij Cora hele leuke kleine bolletjes garen aanschaffen waarmee je deze kerstbal kunt haken.

Hieronder volgt het gratis patroon voor deze feestelijke kerstbal. Voor het haken van de kerstbal moet je de volgende steken en technieken kennen: Magische ring, vaste, meerderen in ronde toeren en de onzichtbare mindering. (Hulp nodig? Bekijk hier handige tutorials voor haaksteken en technieken!)

Er zijn een paar dingen die je nog even moet weten voor je begint met het haken van deze toffe kerstbal:

  • De kerstbal wordt in een spiraal gehaakt. Je haakt dus alle toeren achter elkaar door. Door je steekmarkeerder in de laatste steek van elke toer te bevestigen, weet je wanneer je aan het einde van je toer gekomen bent.
  • Achter elke toer staat een cijfer tussen haakjes. Dit is de totale hoeveelheid steken die je aan het einde van die toer moet hebben. Daarmee kun je dus controleren of je voldoende steken hebt gemaakt.

Gratis haakpatroon kerstbal

Toer 1: Maak een Magische Ring, 6 v (6)
Toer 2: 2 v in elke steek (12)
Toer 3: [2 v in 1, 1 v] 6x (18)
Toer 4: [2 v in 1, 2 v] 6x (24)
Toer 5: [2 v in 1, 3 v] 6x (30)
Toer 6: [2 v in 1, 4 v] 6x (36)
Toer 7: [2 v in 1, 5 v] 6x (42)
Toer 8: [2 v in 1, 6 v] 6x (48)
Toer 9 tot en met 16: 48 v (48)

Let op: nu gaan we minderen!

Toer 17: [6 v, 2 v samen] 6x (42)
Toer 18: [5 v, 2 v samen] 6x (36)
Toer 19: [4 v, 2 v samen] 6x (30)
Toer 20: [3 v, 2 v samen] 6x (24)
Toer 21: [2 v, 2 v samen] 6x (18)
Toer 22: [1 v, 2 v samen] 6x (12)
Toer 23: [2 v samen] 6x (6)

Knip de draad af op ongeveer 15 cm en naai het laatste gaatje dicht. Dit doe je door met je naald de draad door alle 6 steken te halen en dit dan strak aan te trekken. 

Maak nu met de draad een lus en zet deze met een knoopje vast door een steek van de laatste toer. Steek het eindje in de kerstbal naar binnen.

kerstbal haken doe je zo

De decoratie

Je kunt nu een mooie decoratie op je kerstbal borduren. Dit kan van alles zijn wat je maar leuk vindt. Gebruik een draad in een contrastkleur zoals ik heb gedaan geeft al een heel leuk effect. Maar wat natuurlijk ook super tof is, is om een draad met glitters erin te gebruiken. 

Bij de soort decoratie die je erop borduurt mag je je creativiteit helemaal de vrije loop laten. In het voorbeeld koos ik voor meerdere kleine sterretjes in verschillende formaten. Wat ook tof is zijn twee lijnen met daar tussen grote sterren. Of je kunt er voor kiezen om mooie glinsterende kraaltjes aan de kerstbal te naaien. 

Laat je creativiteit de vrije loop en maak er een prachtige en unieke kerstbal van!

Haak ook Cora’s gratis haakpatroon van herfstige pompoenen dat je kunt vinden bij Meisje Eigenwijsje!

Ga je de kerstbal haken en deel je dit op social media? Tag dan @mamagisch en @corasknitknacks even zodat we het kunnen zien. Dat vinden we super leuk!