Als de zomer weer voorbij is, je kinderen niet meer met vieze of natte voeten van binnen naar buiten rennen en de vloer van ‘lekker koel’ naar ‘toch wel frisjes’ gaat aanvoelen is het tijd om het vloerkleed weer neer te leggen. Maar hoe kies je nu een vloerkleed dat perfect in jouw woonkamer past?

Waarom een vloerkleed in je woonkamer?

Als je er heel praktisch naar kijkt is een vloerkleed iets wat je gebruikt zodat je vloer warmer aanvoelt. Zeker in huizen waar in de winter de zon zich amper laat zien, kan de vloer kil of zelfs koud aanvoelen. En laten we eerlijk zijn, dat is precies wat je niet wilt! Een ook al heb je bijvoorbeeld vloerverwarming, met de huidige gasprijzen zet je ook niet de hele dag je verwarming voluit aan. Een vloerkleed kan dan dus een praktische oplossing van je probleem zijn.

Naast het praktische voordeel is er natuurlijk ook nog zoiets als ‘het staat gewoon heel mooi in de kamer’. Een vloerkleed kan inderdaad een krachtig stukje design geven aan je inrichting en zelfs je meubels met elkaar verbinden en zo je inrichting tot een geheel maken. En omdat je tegenwoordig natuurlijk ruime keus hebt aan verschillende vormen, stoffen en texturen, kun je iets uitzoeken wat echt bij je past!

Zo kies je het perfecte vloerkleed voor jouw woonkamer

Om de beste keus te maken voor een vloerkleed, is het handig om de onderstaande 5 stappen te volgen:

1. Meet de ruimte en meubels

Voordat je op zoek gaat naar een vloerkleed, is het belangrijk om je woonkamer goed op te meten. Bedenk van tevoren waar je het vloerkleed wilt plaatsen en bepaal de ideale afmetingen op basis van de beschikbare ruimte. Denk eraan dat de opstelling van je meubels ook bepalend is. Wil je je ruimte groter laten tonen? Zorg dat dat het vloerkleed breed genoeg is om tenminste de voorste poten van bijvoorbeeld de bank erop te laten rusten. Geloof het of niet: zelfs in een kleine ruimte zorgt een (te) klein vloerkleed ervoor dat de ruimte nog kleiner toont!

2. In welke stijl zoek je een vloerkleed?

Denk na over de stijl van jouw woonkamer en welke sfeer je wilt bereiken. Wil je een klassieke, moderne, bohemien of minimalistische uitstraling? Pas daar je keuze voor het kleed op aan. Het vloerkleed moet passen bij je huidige inrichting en het kleurenpalet van de ruimte. Overweeg ook het patroon van het vloerkleed en hoe dit zal samenwerken met andere patronen en texturen in de kamer. Twijfel je of je vloerkleed grijs, wit, bont of blauw moet worden? Vraag staaltjes op bij een goede winkel en maak op basis daarvan je keuze. Het is zonde als je kleed nét niet matcht met de rest van je inrichting of als dat prachtige patroon toch net te druk is voor in jouw kamer.

3. Kies het juiste materiaal

Het materiaal waar het vloerkleed van gemaakt is, is ook van groot belang. Materialen zorgen niet alleen voor een bepaalde sfeer, maar ook voor comfort en natuurlijk zijn ook niet alle materialen even duurzaam. Wol is bijvoorbeeld zacht en duurzaam, terwijl katoen gemakkelijk te onderhouden is. Jute en sisal kunnen een natuurlijke uitstraling bieden, terwijl synthetische materialen zoals polyester en nylon gemakkelijker schoon te maken zijn. Denk na over hoe het vloerkleed zal worden gebruikt en welk materiaal het beste past bij jullie gezin. (Denk ook even aan die modderschoenen en omvallende limonadebekers!)

4. Welke vorm kies je?

Naast rechthoekig kan een vloerkleed rond, vierkant en zelfs ovaal zijn. De vorm van het vloerkleed kan een interessante knipoog geven aan de ruimte. Natuurlijk is de vorm een kwestie van smaak maar het is ook afhankelijk van de vorm van je meubels of een ‘bijzondere’ vorm matcht. Uitproberen? Maak van oude kranten een grote vorm en leg die eens in je kamer. Dan kun je gelijk zien of het iets is!

5. Budget Overwegingen

Vloerkleden variëren sterk in prijs, afhankelijk van het materiaal, de grootte en het merk. Stel een budget vast voordat je op zoek gaat naar vloerkleden en houd je hier ook aan bij het maken van je keuze. Het is belangrijk om een vloerkleed te kiezen dat niet alleen bij jouw stijl past, maar ook binnen jouw financiële bereik valt. Zo simpel is het nu eenmaal.

Ik wens jou hele warme voetjes!

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.