‘Ach, het is maar voor een klein stukje!’ en ‘Vroeger hadden we niet eens gordels achterin en wij hebben het ook overleefd!’ Misschien herken je deze uitspraken wel van jezelf of je omgeving. Maar laten we eens in de materie duiken. Tot wanneer moet je kind nou eigenlijk echt in een autostoel?

Tot wanneer moet mijn kind in een autostoel?

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over tot wanneer een kind in een autostoeltje moet worden vervoerd in de auto. Eigenlijk kunnen we er heel simpel over zijn: een kind tot een lengte van 1.35m moet in een passende en goedgekeurde autostoel worden vervoerd (bron: Rijksoverheid).

Wanneer een kind een lengte heeft van meer dan 1.35m moet het gebruik maken van een autogordel. Er mogen in een auto niet meer personen worden vervoerd dan dat er autogordels zijn. Dus net zoals vroeger met z’n allen in de kofferbak na een kinderpartijtje is er dus echt niet meer bij!

Is een autostoeltje verplicht?

Er is nogal een grijs gebied als het gaat om de verplichting van een autostoel. Er zijn namelijk ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld als het gaat om incidenteel vervoer bij kinderen vanaf 3 jaar, bijvoorbeeld bij een kinderfeestje of als iemand die uit nood je kind op school ophaalt. Het gaat dan wel om kleine afstanden en kinderen mogen alleen op de achterbank vervoerd worden.

Maar ja, wie controleert dat? En hoe controleer je dat het incidenteel vervoer is en wat is een korte afstand? Een lastige situatie.

Welke soort autostoel hoort bij welke leeftijd?

Het type autostoel kies je niet uit op basis van leeftijd, maar op basis van lengte en gewicht. Het ene kind is het andere natuurlijk niet. De meest actuele veiligheidsnorm i-Size (ECE-R129) gaat uit van een minimale en maximale lengte. Check dus altijd goed het lengtebereik op het zitje.

Let op: autostoeltjes met het ECE R44/04 keurmerk mogen vanaf 1 september 2024 niet meer worden verkocht. Je mag ze uiteraard nog wel gebruiken – hier is ook nog geen verbod voor.

Tips bij het uitkiezen van een autostoel voor je kind

Het kiezen van het juiste autostoeltje voor je kind is niet alleen erg belangrijk voor de veiligheid van je kind maar ook voor het zitcomfort van je kind. Moet je een nieuw stoeltje kopen? Neem de onderstaande tips dan zeker even mee!

  • Check de veiligheidsnormen: Zorg ervoor dat het autostoeltje an de Europese veiligheidsnormen voldoet (ECE-R129).
  • Kies een autostoel die goed bij de lengte of het gewicht van je kind past. Autostoeltjes zijn ingedeeld in verschillende groepen op basis van gewicht (volgens ECE-R44/04) of lengte (ECE-R129 i-Size). Let erop dat ECE-R44/04 stoeltjes sinds 1 september 2024 niet meer mogen worden verkocht
  • Rugwaarts gericht voor jonge kinderen
    Voor kinderen jonger dan 15 maanden is een rugwaarts gericht autostoeltje veiliger, omdat het de druk op het hoofd en de nek vermindert bij een aanrijding. Gebruik daarvoor ook een geschikte autostoel.
  • Compatibiliteit met je auto
    Niet alle autostoelen passen in elke auto. Zeker wanneer je meerdere stoeltjes naast elkaar moet vervoeren is het goed om eerst even te passen of het stoeltje voldoende ruimte heeft.
  • ISOFIX of gordelbevestiging
    Autostoeltjes kunnen worden bevestigd met ISOFIX-beugels of met de autogordel. De meeste auto’s (vanaf 2006) hebben ISOFIX. Deze manier is gemakkelijker te installeren en verkleint het risico op een onjuiste bevestiging.
  • Comfort en ondersteuning
    Kies een autostoel met voldoende gewatteerde bekleding, verstelbare hoofdsteunen en kantelstanden. Comfort is belangrijk, vooral tijdens lange autoritten.
    De nieuwe Thule Maple babystoel is naast heel gebruiksvriendelijk ook van heel veel comfort voorzien.
    • Gebruiksgemak
      Let op hoe gemakkelijk het autostoeltje te installeren en te gebruiken is. Een 5-punts gordel of eenvoudig te verstellen riemen zijn belangrijk om je kind snel en veilig vast te zetten.
    • Keurmerk of testresultaten
      Bekijk de resultaten van onafhankelijke tests, zoals die van de ANWB of de Consumentenbond. Deze geven vaak inzicht in de veiligheid, het gebruiksgemak en het comfort van verschillende autostoeltjes.
    • Probeer het autostoeltje uit
      Als het mogelijk is, test het stoeltje in je auto voordat je het koopt. Zo kun je er zeker van zijn dat het goed past en dat je het gemakkelijk kunt installeren en verwijderen.

    Waarom ik Thule deel? Simpelweg omdat dit merk bekend staat op zijn verschrikkelijke hoge veiligheidseisen en innovatieve producten. Dat zie je ook echt terug bij deze autostoelen. Ze zijn naast heel gebruiksvriendelijk (draaibaar!) ook nog eens voorzien van de laatste innovaties waaronder zijwaartse impactbescherming en een audiovisuele bevestigingscontrole zoals je in bovenstaand filmpje ziet. Hiermee hoef je je nooit meer zorgen te maken dat het autostoeltje niet goed vast zit! De hierboven genoemde Thule Maple en Thule Elm autostoeltjes zijn vanaf half november verkrijgbaar.

    Wanneer mag een kind voorin de auto zitten?

    Gek genoeg is er geen regel over vanaf welke lengte of leeftijd een kind voorin de auto op de passagiersstoel mag zitten. Je moet je alleen wel aan de geldende regels van kindervervoer houden:

    • Wanneer je een baby vervoert in een Maxicosi of een autostoel waarbij het kind naar achteren kijkt, moet de airbag zijn uitgeschakeld. Als je de airbag van de passagiersstoel niet zelf kunt uitschakelen, mag je je kind dus niet voorin vervoeren.
    • Kinderen mogen op de passagiersstoel plaatsnemen mits juist vervoerd. Dus kinderen onder de 1.35m moeten in een passende kinderstoel zitten.

    Over het gebruik van de airbag zijn er nogal wat discussies. In principe hoef je de airbag niet uit te schakelen wanneer een kind in de rijrichting wordt vervoerd. Maar…. een airbag is gemaakt op het lichaam van een volwassene en kan bij een kind zeker schade aanrichten bij het uitklappen. Het is dus altijd het veiligst om kinderen op de achterbank te vervoeren.

    Waarom je nooit een discussie voert over veiligheid

    Ja is ja, en nee is nee. Dat is ongeveer hoe het bij ons thuis is. Natuurlijk discussiëren wij ons soms ook een breuk over de meest onbenullige dingen maar er is één ding waar we geen discussie over voeren en dat is je veiligheid. Dus we voeren ook zeker geen discussie over of je wel of niet in je autostoeltje gaat zitten. Dat doe je gewoon, punt.

    Dit klinkt wellicht heel hard, maar dit is wel de manier die het beste werkt. Een kind kan namelijk zelf niet overzien hoe groot het gevaar is als het niet goed ‘vast’ zit in de auto. Zelfs een puberbrein kan dat niet eens, dus met jonge kinderen ga ik dan ook niet in discussie. Ook voor ‘incidenteel vervoer’ zorg ik dat er gewoon in ieder geval een stoelverhoger aanwezig is en indien nodig zet ik mijn eigen autostoeltjes bij iemand anders in de auto. Ik neem liever het zekere voor het onzekere. En dat zou elke ouder moeten doen. Het gaat immers om je meest kostbare bezit!

    Hoe ga jij om met het vervoer van je kinderen? Ben jij #teamautostoeltje of ga je er toch iets losser mee om?

    Afbeelding via Thule

    liefs Kirsten
    BabyBaby