Leren omgaan met geld gaat niet vanzelf. Natuurlijk pakt het ene kind dit makkelijker uit zichzelf op dan het andere. Aan jou als ouder de schone taak om je kind te helpen in dit proces. Hoe je je kind leert omgaan met geld, ligt natuurlijk helemaal aan je eigen financiële situatie, maar ik weet zeker dat elke ouder profijt heeft van de onderstaande gouden tips.

Tip 1: Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven

Als er een regel is die ik vroeger goed in mijn oren geknoopt heb gekregen is het deze wel. Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven. Het is daarom fijn om goed overzicht te hebben in je geldzaken. Dit geldt ook voor je kinderen. Veel kinderen hebben thuis een spaarpot waar ze trouw hun gekregen centjes in stoppen. Sommige kinderen tellen die spaarpot het liefst iedere week, voor anderen is het een groot mysterie wat er precies in zit.

Om dit te voorkomen kun je regelmatig samen naar de inhoud van de spaarpot kijken. Neem bijvoorbeeld ieder kwartaal de tijd om het geld te tellen en breng dan een gedeelte naar de bank. Op een kinderrekening en jongerenrekening van ABN AMRO kun je drie keer per jaar gratis contant geld storten. Op deze manier komt er overzicht in de financiën en weet je direct of je genoeg geld hebt!

Tip 2: Voorkom een miskoop

In een wereld waarin kinderen al vanaf jongs af aan worden overladen met reclame, is het soms moeilijk om als ouder een zekere balans te houden. Er is een groot verschil tussen wat kinderen nodig hebben en wat ze graag willen. Neem bijvoorbeeld de feestdagen of een verjaardag. Hoe vaak krijgt een kind een cadeau wat op het verlanglijstje stond maar waar eigenlijk nooit mee gespeeld wordt?

Om teleurstellingen te voorkomen kun je een kind helpen bij het maken van een verlanglijstje. Laat het kind gerust iets aanwijzen in een speelgoedcatalogus of in de winkel maar stel daarbij vragen. Waarom lijkt je dit leuk? Zullen we samen eens kijken wat je er nu precies mee kan? Denk je dat het na één keer spelen ook nog leuk is? Door deze vragen behoed je een kind voor een miskoop!

Tip 3: Maak afspraken over zakgeld

Veel ouders geven hun kinderen zakgeld. De één doet dat wekelijks, de andere maandelijks. Er is geen vaste regel voor wanneer je zou moeten beginnen met je kind zakgeld te geven maar het Nibud (het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) geeft hierin goede adviezen. Wanneer een kind inzicht krijgt in de verschillende waardes van munten is een goed moment om te starten met zakgeld. Meestal is dit zo rond 6 jaar. Het Nibud geeft ook advies in welk bedrag geschikt is voor het wekelijkse zakgeld. Let wel, dit zijn gemiddelden. Hoeveel zakgeld jij je kind wilt geven hangt natuurlijk volledig af van jouw eigen financiële situatie.

Het is belangrijk om met je kind te bespreken wat ze met dat zakgeld mogen doen. Mogen ze het vrij uitgeven? Dan zul je ook moeten accepteren dat ze het liefst iedere week de snoepwinkel leegkopen of met allerlei prullaria thuiskomen. Wil je dat liever niet, dan is het handig om bepaalde afspraken te maken hierover. Bijvoorbeeld dat je kind een stukje mag uitgeven maar ook een gedeelte spaart. Je kind leren omgaan met geld hoeft echt niet heel moeilijk te zijn!

Extra tip: ga je op vakantie of een dagje weg? Geef je kind een vast bedrag mee dat ze mogen uitgeven. Dit voorkomt een hoop gezeur en je kunt simpel zeggen: op is ook echt op.

Lees ook: Hoeveel kleedgeld geef ik mijn kind? van Mams at Work.

Tip 4: Leer je kind hoe je kunt sparen

Hoewel sommige ouders dit ook nog heel moeilijk vinden, kun je een kind zeker helpen met het leren sparen. Om te leren sparen heb je eerst een spaardoel nodig. Is er iets wat ze graag willen hebben? Maak samen een spaarkalender. Leg ze uit hoe sparen werkt. Kost iets €20,- en spaar je iedere week €0,50 cent, dan duurt het 40 weken voordat je dat bedrag bij elkaar hebt. Als je een euro per week spaart, gaat het een heel stuk sneller. Help je kind bij het inzicht krijgen in dit soort zaken en maak het visueel.

Sparen voor later is natuurlijk iets wat je aan een jong kind moeilijk uit kunt leggen maar bij tieners kun je dat zeker wel. Waar willen zij graag voor sparen? Een scooter, een rijbewijs of misschien een opleiding? Zoek samen uit wat daarvoor nodig is en bekijk hoe je deze spaardoelen ook kunt behalen.

Tip 5: Betaal niet zomaar alles voor je kind

Het is misschien een inkoppertje maar koop niet alles zelf voor je kinderen. Wanneer zij zeggen: ‘Vind ik leuk’ en jij doet ‘Oke – bliep’, zal een kind nooit leren omgaan met geld. Dit betekent natuurlijk niet dat je niet af en toe spontaan iets voor ze kunt kopen. Maar juist door te zeggen dat je kind niet zomaar alles krijgt, gaat het de waarde van iets inzien. En dat is nu precies wat je wil bereiken.

Om kinderen te leren omgaan met geld is het gebruik van een bankrekening een handig hulpmiddel. In de vorige én de volgende blog kun je alles lezen over het openen van een kinderrekening, de voordelen van een jongerenrekening én hoe je een oogje in het zeil kunt houden bij de financiële situatie van jouw kind. Bij ABN AMRO stel je zelf in wat je kind wel en niet mag doen met de rekening.

liefs Kirsten

Deze blogserie is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.