Deze maand gaan we het hebben over geld. En laten we eerlijk zijn: daarvan hebben we nooit genoeg. In een driedelige blogserie vertel ik je meer over hoe je jouw kind kunt leren omgaan met geld, wanneer het tijd is voor een eigen spaar- of betaalrekening en welke rol jij als ouder hebt in het financieel volwassen worden van de kinderen. Want geld maakt niet gelukkig maar wel veel dingen een stuk makkelijker! In deze eerste blog vertel ik je meer over het openen van een kinderrekening bij de bank.

Vanaf wanneer kun je een kinderrekening openen?

Heel simpel gezegd kun je al een bankrekening openen voor je kind de dag dat je het hebt aangegeven bij de gemeente. Voor het openen van een kinderrekening heb je namelijk een BSN-nummer nodig. Zelf hebben wij direct na de geboorte van de meiden een aparte rekening voor hen geopend. Allereerst om op een apart plekje voor hen te kunnen sparen maar zeker ook om ze zo snel mogelijk een stukje besef van geld mee te geven. Naast dat ze dus thuis een spaarpot hebben, hebben ze beiden ook geld op de bank staan.

Betalen gaat steeds vaker digitaal

Tegenwoordig zien mijn kinderen me makkelijk met mijn telefoon betalen. Leg neer – kijk – bliep – betaald! Het is natuurlijk mijn taak om hen uit te leggen dat geld niet zomaar een *bliep* is en dat ik ook niet ongelimiteerd die telefoon op de pinautomaat kan blijven leggen. Ik weet nog wel dat ik tegen mijn moeder zij als 4-jarige: ‘Mama, dat haal je toch gewoon geld uit de muur?’. Maar in een wereld waarin betalen steeds vaker digitaal verloopt en we steeds vaker online winkelen, is het goed om je kind uit te leggen hoe dat werkt en ze, met een eigen betaalrekening, ook die mogelijkheid te geven.

Welke rekening heb jij dan voor je kinderen?

Voor Pippa en Nova hebben we bij ABN AMRO een kinderrekening geopend. Het openen van zo’n rekening is gratis en is makkelijk online te regelen. Met een kinderrekening kun je eigenlijk alles wat je met een normale betaalrekening ook zou kunnen. Je krijgt toegang tot internetbankieren, indien gewenst krijg je er gratis een betaalpas bij en je kunt er bijvoorbeeld ook een spaarrekening aan koppelen. Wij kozen voor ABN AMRO omdat je de gegevens van een kinderrekening makkelijk kunt koppelen aan je eigen bankieren-app. Zo kunnen zowel ik als Sebas in onze bankieren-app gewoon meekijken in de gegevens van hun rekening.

Nog meer voordelen van een kinderrekening bij ABN

Dat stukje toezicht vind ik wel heel belangrijk. Het is dan ook heel fijn dat je als ouder kunt bepalen tot welke opties je kind toegang heeft binnen de rekening. Zo kun je instellen dat een kind niet zelf een online betaling kan doen of het paslimiet kan aanpassen. Maar je kunt ook instellen dat je een melding krijgt van alle betalingen die er met deze rekening worden gedaan. Zo kun je mooi een oogje in het zeil houden. Nu is dat op dit moment natuurlijk nog niet van toepassing bij mijn meiden maar tegen de tijd dat ze wat groter worden is het fijn dat die mogelijkheid er is.

Een rekening die meegroeit

Een kinderrekening (jongerengroeirekening) is geschikt voor kinderen van 0 tot 18 jaar oud. Per leeftijdsfase, van 0 tot 12 of van 12 tot 18 jaar biedt deze rekening verschillende instellingen en mogelijkheden. Jij als ouder hebt de regie over de rekening maar je kind heeft wel de vrijheid om zelf te betalen, zowel online via internetbankieren als met een pinpas.  Juist doordat je een oogje in het zeil kunt houden kun je het gesprek over geld open blijven voeren. Maar daar vertel ik je in de volgende blog meer over!

Ben jij geïnteresseerd in het openen van een kinderrekening of een jongerenrekening bij ABN? Doe dat dan via de onderstaande knoppen. Makkelijk en snel online geregeld!

liefs Kirsten

Deze blogserie is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.