Move over koffiepadapparaten, cupjes en espressomachines. Vandaag gaan we het hebben over koffie zetten met een koffiefilter en in deze blog bespreek ik de twee meest bekende koffiefilters: de Chemex en de Hario V60 en bekijken we de verschillen.

Koffie zetten met een koffiefilter

Laten we teruggaan naar de tijd vóór de fancy koffiezetapparaten zoals we ze nu kennen. Toen we nog gewoon koffie zetten met gemalen bonen, een koffiefilter en gekookt water. Bekende koffiefilters zijn dus de Chemex en de Hario V60. Maar welke van deze twee zet nu de beste kop koffie? Want laten we eerlijk zijn, dat is natuurlijk de belangrijkste vraag! In ieder geval is het enorm belangrijk bij beide zetmethodes dat je geschikte koffiebonen voor filterkoffie gebruikt. Deze koffiebonen zijn lichter gebrand dan espresso bonen.

Hoe zet je koffie met een koffiefilter?

Stap 1: Zet je koffiefilter klaar en doe de papieren filter er in. Je kunt eventueel een paar druppeltjes water spetteren zodat de filter op z’n plek blijft zitten.

Stap 2: Vul de filter met de juiste hoeveelheid gemalen bonen, ongeveer 15 gram per 250 ml water. Je kunt je koffie natuurlijk altijd minder sterk of juist sterker maken door met deze hoeveelheid te spelen.

Stap 3: Giet eerst het gekookte water over alle gemalen koffie heen zodat alles nat is. Wacht dan een paar seconden.

Stap 4: Giet de rest van het water in etappes in het koffiefilter en wacht tot al het water door het filter is gelopen.

Stap 5: geniet van je eigen gemaakte kopje slow coffee!

Wat is een Chemex?

Een Chemex is een handmatig koffiezetapparaat dat in de jaren 1940 werd uitgevonden door Dr. Peter Schlumbohm, een scheikundige. Het ontwerp van de Chemex is uniek en tijdloos, zozeer zelfs dat het in het Museum of Modern Art in New York is tentoongesteld. Het apparaat bestaat uit een enkel stuk borosilicaatglas in de vorm van een zandloper, met een houten kraag rond het midden voor isolatie en gemakkelijke bediening. Deze koffiemaker is perfect voor het zetten van heldere, schone, en volle koffie.

Het unieke van de Chemex zit hem in de filters. De filters voor de Chemex zijn aanzienlijk dikker dan de standaard filters voor andere koffiezetapparaten. Hierdoor worden meer oliën en fijne koffiedeeltjes uit de koffie gefilterd, waardoor je een schonere en helderdere kop koffie krijgt.

chemex koffiefilter

Wat is een Hario V60?

Een Hario V60 is een ander handmatig koffiezetapparaat dat populair is bij koffieliefhebbers. Het is vernoemd naar het feit dat het ontwerp een V-vorm heeft met een hoek van 60 graden. Het komt met een specifieke papiersoort, veel dunner dan de Chemex filters, waardoor het meer oliën en smaken doorlaat. Dit resulteert in een vollere en rijkere smaak vergeleken met de heldere en schone smaak van een Chemex.

Verder valt de Hario V60 op door zijn flexibiliteit in het zetproces. Terwijl de Chemex vaak een consistent resultaat levert, beïnvloeden verschillende factoren zoals de maalgraad, de watertemperatuur en de snelheid van het inschenken veel meer het eindresultaat bij de Hario V60.

De Hario V60 is niet alleen enorm populair onder kenners, maar het is ook vaak de standaard voor filterkoffie in gespecialiseerde koffiebars. Met zijn unieke ontwerp en precisie maakt de Hario V60 het mogelijk om de volle smaak van koffie te ervaren, met een perfecte balans tussen aroma en subtiele nuances. Of je nu een beginnende koffieliefhebber bent of een doorgewinterde barista, de Hario V60 is een absolute must-have voor iedereen die van een uitstekende kop filterkoffie wil genieten.

Hario V60 koffiefilter

Koffiesmaakvergelijking tussen de Hario V60 en Chemex

Het verschil in smaak tussen de Chemex en Hario V60 ligt in hun respectievelijke zetmethodes en filtertypes, wat resulteert in een duidelijk verschil in het eindproduct. De Chemex maakt gebruik van dikkere filters, welke meer oliën en fijne deeltjes absorberen. Dit produceert een schonere kop koffie met duidelijke, heldere smaken, maar minder body. De Chemex onderscheidt zich door zijn vermogen om de subtiele smaaknotities in de koffie te benadrukken, waardoor de drinker een heldere en gedefinieerde ervaring krijgt.

Aan de andere kant, laat de Hario V60, met zijn dunnere filters, meer oliën en fijne deeltjes door. Dit resulteert in een vollere, rijker smakende kop koffie met een duidelijke aanwezigheid van oliën. De Hario V60 levert een complexere en meer genuanceerde smaak, wat veel koffieliefhebbers waarderen. De smaakervaring van de Hario V60 is dus meer complex en rijker, waarbij elke slok een nieuwe ontdekking kan zijn. In de strijd van Chemex versus Hario V60, hangt de keuze dus echt af van de persoonlijke voorkeur van de koffiedrinker.

Veelgestelde Vragen

 • Hoe verschillen de smaken van koffie gemaakt met de Chemex en Hario V60? 
  De Chemex produceert een schonere kop koffie met duidelijke, heldere smaken, maar minder body. De Hario V60 daarentegen resulteert in een vollere, rijker smakende kop koffie met een duidelijke aanwezigheid van oliën.
 • Wat zijn de verschillen in materialen tussen de Chemex en Hario V60? 
  De Chemex is gemaakt van hittebestendig borosilicaatglas, terwijl de Hario V60 gemaakt is van keramiek, kunststof, glas of metaal, afhankelijk van het model.
 • Welke is gemakkelijker mee te nemen op reis, de Chemex of de Hario V60? 
  De Hario V60 is over het algemeen gemakkelijker mee te nemen vanwege het kleinere formaat en de keuze uit lichtere materialen zoals plastic.
 • Hoeveel kosten de Chemex en Hario V60? 
  De prijs varieert afhankelijk van het model en waar je het koopt, maar over het algemeen kost de Hario V60 minder dan de Chemex. Een Hario V60 kan worden gekocht voor ongeveer €7 – €40, terwijl een Chemex €40 – €60 kost.
 • Hoe zien de Chemex en Hario V60 eruit en hoe passen ze bij verschillende esthetieken? 
  De Chemex heeft een klassiek en tijdloos ontwerp en past goed in een minimalistische of moderne esthetiek. De Hario V60 heeft een meer functionele uitstraling en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor hij in een breed scala aan keukens past.

Dus, welke koffiefilter kies je?

Of je nu kiest voor de Chemex of de Hario V60, de keuze af van jouw eigen persoonlijke voorkeur en levensstijl. De Chemex staat bekend om zijn elegante ontwerp en past geweldig in een modern interieur. Aan de andere kant hebben we de Hario V60, een favoriet onder koffieliefhebbers vanwege zijn eenvoudige ontwerp en grote toepasbaarheid.

Het prijskaartje kan ook een rol spelen bij de keuze tussen de Chemex en de Hario V60. Kortom, de keuze tussen de Chemex en de Hario V60 is een persoonlijke beslissing die afhangt van je smaakvoorkeur, je bereidheid om te experimenteren en je budget.