‘Kom, we gaat een schat zoeken!’ Met deze zin kun je elk kind van de bank af krijgen. Want wat is er nu leuker dan op avontuur gaan? In deze blog vertel ik je over een moderne manier van schatzoeken: het gebruiken van een metaaldetector samen met je kinderen. Wie weet wat je vindt!

Op onderzoek uit in je eigen omgeving

Het is iets wat je steeds vaker ziet als je op het strand of in een natuurgebied bent: mensen met een metaaldetector. En deze moderne manier van schatzoeken is ook bij kinderen steeds populairder aan het worden. Niet gek natuurlijk want met een metaaldetector kun je hele bijzondere en soms zelfs waardevolle vondsten doen. Zoals het woord al zegt: je kunt er metalen mee opsporen. Bijvoorbeeld munten, goud en juwelen. In de praktijk heeft het natuurlijk ook te maken wáár je zoekt. Voor veel jongere onderzoekers des te meer reden om het eens uit te proberen. Werken met een metaaldetector is in de basis niet heel moeilijk, maar het is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de detector hoe goed je ermee kunt zoeken. Speciaal voor kinderen zijn er diverse modellen, variërend in grootte en natuurlijk prijs, kijk maar eens op de pagina metaaldetector kind.

Wat je verder nodig hebt? Een schep(je) is wel handig om te kunnen graven als je een signaal krijgt en een borsteltje is in dat geval ook handig. Verder? Een goede dosis geduld!

Veilig zoeken met een metaaldetector

Naast dat het natuurlijk heel spannend is of je echt een waardevolle schat gaat vinden, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de ‘gevaren’ die bij het detecteren komen kijken. Ik zet het natuurlijk tussen aanhalingstekens, want het zoeken zelf is natuurlijk niet per definitie gevaarlijk (als je maar goed bewust bent van je omgeving) maar het kan zijn dat je gevaarlijke vondsten doet. En dan is het wel belangrijk om te weten wat je op zo’n moment moet doen. Bespreek dit dan ook met je kinderen als je zelfstandig aan de slag gaan.

Waar kun je zoeken?

Het eerste en spannendste deel van metaaldetectie is beslissen waar je wilt gaan zoeken. Er zijn natuurlijk verschillende plaatsen waar kinderen op schattenjacht kunnen gaan, zoals:

  • Stranden: Het strand is een perfecte locatie om te leren om te gaan met een metaaldetector. Door de getijden spoelen vaak voorwerpen aan en de kans om munten, sieraden en andere interessante items te vinden is groot. Altijd goed voor de succeservaring!
  • Parken en speeltuinen: Openbare parken en speeltuinen zijn vaak bezaaid met verloren voorwerpen zoals sleutels, munten en sieraden. Wat ga je tegenkomen?!
  • Historische locaties: Als je in de buurt bent van een historische locatie, zoals oude kastelen of slagvelden, is dit een geweldige plek om te zoeken. Zelf kom ik uit een buurt waar een grote Romeinse nederzetting heeft gestaan en toen ik jong was werden daar nog diverse opgravingen gedaan. Super interessant!
  • Je eigen achtertuin: Vergeet niet dat je ook thuis kunt beginnen. Je weet nooit wat er onder de grond verborgen ligt, zelfs in je eigen achtertuin.

Let erop dat je niet overal zomaar mag gaan zoeken. Zorg dat je toestemming hebt als je op privéterrein wilt zoeken, of wat de regels zijn wat betreft vondsten op privéterreinen!

Wat te doen als je iets gevaarlijks vindt (of als je niet weet wat het is)

Je gaat er natuurlijk niet van uit maar het kan gebeuren dat kinderen iets vinden dat potentieel gevaarlijk is, zoals een oud wapen of een scherp metaalvoorwerp. In dat geval is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:

  • Niet zomaar alles aanraken: Leer je kinderen om niet zomaar alles op te pakken en aan te raken. Regel nummer 1: als je niet weet wat het is, niet zomaar oppakken. Het is mogelijk dat het voorwerp instabiel is of scherpe randen heeft.
  • Markeer de locatie: Iets gevonden wat gevaarlijk zou kunnen zijn? Markeer de plek met een stok of iets dergelijks. Zo kunnen experts de plek makkelijk terugvinden.
  • Waarschuw een volwassene: Als kinderen iets tegenkomen wat mogelijk gevaarlijk kan zijn, zorg dat zij weten dat ze er een ouder of volwassene bijhalen. Een foto maken en doorsturen kan natuurlijk ook! Is het echt gevaarlijk? Leg dan even contact met de wijkagent of politie.
  • Blijf op afstand: Het is belangrijk dat kinderen op een veilige afstand blijven van het verdachte voorwerp totdat experts ter plaatse zijn.

Wil je meer weten over het werken met een metaaldetector, voor je kinderen of misschien ben je zelf ook wel enthousiast geworden? Bij Detect kunnen ze je zeker op weg helpen! Veel zoekplezier!

Uitgelichte foto door: Evgeniy Kozlov via Unsplash

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.