Ik denk dat iedereen het wel herkent. De momenten dat je je rot voelt, of moe, of een combinatie van alle mogelijke gevoelens die je kunt hebben. Ik weet niet hoe het dan bij jou zit, maar meestal is er dan weinig zin en fut om te koken. Of in ieder geval, gezond te koken. En dan komt het comfortfood om te hoek kijken. Ja hoor, ik ben ook lid van de club. Welkom bij Stichting Eten Uit Emotie.

Emotie-eten

Als je hier al wat langer meeleest, weet je dat ik graag in de keuken sta. Nu heb ik in ons nieuwe huis ook echt een heerlijke keuken, met alles erop en eraan en dat maakt het nóg leuker om lekkere te koken en te bakken. Maar ook ik heb de momenten dat ik er gewoon geen zin in heb. Meestal zijn dat de momenten dat ik me gewoon niet top voel. Als ik slecht geslapen heb, of een enorm zware dag op mijn werk zwicht ik makkelijk voor de ongezonde voedingsmiddelen. En ook wanneer ik ultiem vrolijk ben, of heel gelukkig, hoort daar gewoon een lekker hapje en drankje bij. Ik ben overduidelijk een emotie-eter.

Het stillen van de trek met comfortfood

Er zijn al vele kookboeken aan geweid en natuurlijk zijn Nigella en Martha Stewart de Royal Ladies van de Comfortfoods. En ik mag dan ook graag comfortfood op tafel zetten. Maar wat is nu eigenlijk comfortfood? De Allerhande beschrijft het op de volgende manier “Comfortfood is rustgevend en hartverwarmend. Het is eten waar je blij van wordt. Als troost voor jezelf of om er samen met vrienden en familie mee op de bank te ploffen”. En ik denk dat dit voor mij de lading ook wel dekt. Het is voedsel waar je gelukkig van wordt.

Van welke comfortfoods word ik dan gelukkig?

Met stip op 1 staat pizza. Ik ben dol op pizza. Het maakt me blij na een lange dag op het werk. Pizza maakt me blij in de ochtend. Pizza maakt me blij in de middag. En pizza maakt me blij in de avond. Pizza kan wat mij betreft altijd. En ik geef toe, nu bestellen wij best wel regelmatig een lekkere pizza. Vaak op de dagen als ik gewerkt heb, in de file sta en dus laat thuis ben. Dan heb ik gewoon echt geen zin om nog uitgebreid te koken en wil ik gewoon aanschuiven en daarna met mijn baby en Vent op de bank ploffen.

Chocoladekoekjes in alle vormen en maten doen het bij mij ook ontzettend goed als comfortfood. En ja, ik eet gewoon het hele pak leeg want ik voel me totaal niet comfortabel met het idee dat er nog een koekje helemaal alleen in het pak achterblijft. Dat is zielig. En dat willen we niet.

Vers brood met zelfgemaakte aioli. Of iets anders met veel knoflook. Ik doe het er goed op. Het enige nadeel is dan wel weer dat je de volgende dag uit al je poriën stinkzweet. Even rekening mee houden dus.

De combi van echte Coca Cola en Lays Paprikachips is voor mij echte verwennerij. Ik drink bijna geen frisdrank en we hebben eigenlijk altijd Cola Zero in huis maar mijn lief weet, dat als ik een rotdag heb gehad een blikje échte Coca Cola me er altijd weer bovenop helpt.

Van croissantjes word ik ook ontzettend blij. Croissants geven me ook altijd een soort van vakantiegevoel. En dan hoef ik helemaal niets speciaals hoor. Geef een normaal croissantje en ik ben blij.

Vers gebakken brownie maakt voor mij ook een hoop goed. Ik bak brownies meestal in een opwelling. Op zaterdavond om 21 uur. Om er dan achter te komen dat ik niet genoeg boter, suiker of bloem in huis heb, naar de buren te lopen om wat te lenen en ze vervolgens uitnodig om over anderhalf uur later die brownie lekker te komen opeten. Gezelligheid gegarandeerd.

Tot slot is daar dan nog Starbucks. Starbucks is ook mijn ultieme comfort-vriendje. Graag een Tall Latte Vanille, Blonde Blend. Met een puntje cheesecake. Want die is daar ook zó lekker.

Wat is jouw ultieme comfort food?

liefs kirsten

Meer lezen over eten en fijne recepten? Klik hier!