Wat is er nou leuker dan je eigen voedsel te verbouwen? Het planten van een zaadje dat uitgroeit naar iets waar je gewoon een hele maaltijd mee kunt maken? In deze blog lees je wat je nodig hebt om met een mini moestuin te gaan starten!

Moestuintjes zijn populair!

Waar een moestuin eerder nog een beetje een suf imago had, is dat de afgelopen jaren flink veranderd. In een wereld waar we de supermarkt in kunnen lopen en voedingsmiddelen uit de hele wereld tot onze beschikking hebben, vinden we het juist steeds leuker om zelf onze groente en fruit te kweken. Zeker met kinderen is het proces van het zaaien, verzorgen en oogsten ontzettend leuk om te doen. De verwondering over de groei van een plantje tot iets wat je kunt gaan eten. Daarnaast: het leven is al duur genoeg en alles wat je zelf kunt verbouwen hoef je niet te kopen. Des te meer reden om een mini moestuin te starten!

Dit heb je nodig om te starten met een mini moestuin:

Het inrichten van een moestuin kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Het is allemaal afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt of wilt gebruiken, maar ook van welke groente of fruitsoorten je wilt gaan verbouwen. Natuurlijk kun je ook heel goed kruiden in je tuin planten. Veel groenten en kruiden kun je prima in een grote pot verbouwen, maar er zijn ook soorten die veel beter gedijen in de volle grond. Houd ook rekening met de plaatsing van de planten. Veel planten staan graag op een zonnige plek en een moestuin op het zuiden (met veel zon) zal het dan vaak ook erg goed doen. Anderzijds kun je ook prima op een balkon aan de slag, als er maar voldoende zonlicht is.

Om te gaan starten met een moestuin heb je in ieder geval de volgende dingen nodig:

Plantenbakken

Voor een mini moestuin kun je prima uit de voeten met simpele plastic plantenpotten. Wil je het wat groter aanpakken? Lees dan zeker even door!

Kweekbak

Veel zaadjes hebben bij het ontkiemen en de eerste groei veel baat bij een warme ruimte. Je kunt je zaadjes dan het beste in een kweekbak zaaien en die op een warme plek in huis zetten.

Potgrond

Het is aan te raden om bij het opstarten van je moestuin potgrond speciaal voor moestuinen te gebruiken. Deze potgrond is voorzien van voldoende plantenvoeding voor de eerste drie maanden en zullen je planten zeker helpen bij de eerste groei.

Zaadjes

Bedenk van tevoren welke soorten groente of fruit je zou willen verbouwen. Check of deze gewassen ook geschikt zijn om in een pot te groeien of dat ze toch echt beter in de volle grond moeten. Een aantal groente- en fruitsoorten die je prima in een pot kunt planten zijn:

  • tomaten
  • paprika
  • pepers
  • keukenkruiden (zoals basilicum, oregano, munt en peterselie)
  • komkommers

Steunstokjes en markers

Om je planten te ondersteunen bij het groeien maak je gebruik van steunstokjes. Deze steunstokjes zorgen ervoor dat je plantje rechtop blijft groeien en niet slap gaat hangen. Je kunt hier speciale klemmetjes voor gebruiken maar mijn ervaring is dat speciaal opbinddraad het beste werkt! Daarnaast is het ook altijd handig om je potjes te voorzien van een marker, zo vergeet je nooit wat je gezaaid hebt!

Zelf moestuinbakken maken

Hoewel je plantenbakken voor je mini moestuin ook heel goed zelf kunt maken, moet je wel opletten met welke houtsoorten je gebruikt. Wanneer je zelf je moestuinbakken wilt maken, kun je het best kiezen voor een duurzame houtsoort zoals Douglas of steigerhout maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van vurenhouten balken, al moet je er dan wel op letten dat dit hout behandeld dan wel geïmpregneerd is, anders is al je werk snel voor niets geweest.

Moderne uitstraling in de moestuin

Heb je geen zin om zelf je plantenbakken te maken? Of ben je nou eenmaal niet zo handig? Geen probleem. Je kunt bakken kant en klaar kopen bij het tuincentrum. Het kan natuurlijk ook zijn dat je niet zo van het hout bent en liever andere materialen in de tuin terug ziet komen. Kijk dan eens voor plantenbakken van cortenstaal. Deze geven een prachtige moderne uitstraling aan de tuin en je kunt het op meerdere plaatsen terug laten komen. Bijvoorbeeld in de borderrand of als houtopslag. Door steeds dezelfde materialen terug te laten komen, wordt je mini moestuin echt een deel van jouw tuinontwerp.

Heb jij ook al een mini moestuin?

Uitgelichte afbeelding via Pexels