Moestuinieren met kinderen is een hartstikke leuke activiteit om samen te doen. De kinderen leren dat groenten niet zomaar in de supermarkt terecht komen en hoe een zaadje opgroeit tot een (eetbare) plant. Een moestuin starten met kinderen is echt niet zo moeilijk!

Gastblogger Celine van Moestuin Stekjes schreef deze leuke blog waarmee jij en je kids direct aan de slag kunnen!

Begin makkelijk

Begin met makkelijke groenten en kruiden. In Nederland is het weer vaak wisselvallig, waardoor sommige groenten of kruiden het gewoon niet heel makkelijk doen. Daarom is het handig om te kiezen voor groenten en kruiden die het eigenlijk onder alle omstandigheden doen. Pompoenen groeien bijvoorbeeld wel makkelijk, maar het duurt erg lang voordat er één pompoen aankomt en het weer moet ook nog eens meezitten.

Een aantal makkelijke groenten zijn:

  • Courgette: Courgette planten worden erg groot (je hebt er dus zeker de ruimte voor nodig), maar ze geven hartstikke veel courgettes. Voor kinderen is het belangrijk dat je redelijk snel en vooral ook veel resultaat ziet. Met één courgette plant heb je zeker genoeg!
  • Sla: Sla groeit onder vrijwel alle omstandigheden en gemiddeld na 7 tot 8 weken kan je al een krop sla oogsten. Ook is het zaaien van pluksla erg leuk, omdat die na vijf weken al oogstbaar zijn en je hiervan kan blijven oogsten. 
  • Radijs: Radijs groeit in amper 5 tot 6 weken tot een heerlijk gewas. Radijsjes zijn eigenlijk in alle soorten en maten beschikbaar en het is dan ook hartstikke leuk om radijs zaadjes te kopen met verschillende soorten kleuren. Zo kunnen kinderen zich verwonderen over alle soorten radijsjes die beschikbaar zijn.
  • Tomaat: Niet alle soorten tomaten zijn heel makkelijk, maar er zijn zeker een aantal tomaten soorten die aan te raden zijn. Zo gebruik ik regelmatig de soort Moneymaker, die hartstikke veel tomaten geeft. Tomaten zijn daarnaast ook heel herkenbaar bij kinderen, waardoor ze meteen kunnen leren hoe tomaten groeien aan een struik. Tips voor tomatenplant stekken lees je hier!

Kies je liever voor fruit? Voor gegarandeerd succes kun je aardbeien planten in bakken. Dat is niet alleen heel leuk en vrolijk om te zien maar als je de plant goed verzorgt, kan er de hele zomer van gesnoept worden!

Maak gebruik van een verhoogde moestuin

Een verhoogde moestuin is hartstikke makkelijk voor kinderen en maakt het moestuinieren ook nog eens makkelijker. Als je een moestuinbak van ongeveer veertig centimeter gebruikt, dan is dit de perfecte hoogte voor kinderen. Zij kunnen dan op ooghoogte zien en voelen hoe alle gewassen groeien. Ik heb mijn moestuinbak gemaakt van palletranden en dat is een makkelijk manier om snel een moestuinbak in elkaar te zetten.

Maak gebruik van duurzame en biologische producten

Het is ook belangrijk om kinderen direct bij te brengen over het belang van duurzame en biologische producten. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende biologische bloemen zaden om de biodiversiteit in je moestuin te verhogen of door middel van biologische en duurzame moestuin grond. Gebruik ook vooral geen gif in de moestuin. Je moestuiniert immers voor de gezondheid van alle gewassen en daarbij heb je geen gif nodig. Het kan natuurlijk zijn dat je in jouw moestuin last hebt van ongenodigde gasten zoals slakken. Met deze tips tegen slakken kun je ze op natuurlijke wijzen bestrijden en blijven jouw planten vrij van schadelijke stoffen!

Laat je kinderen actief meehelpen

Gewassen groeien natuurlijk niet zomaar, maar hebben eigenlijk wel regelmatig water en voeding nodig. Neem zelf niet de taken van je kinderen over, maar laat de kinderen ook actief meehelpen. Zo kunnen de kinderen goed zien hoe de gewassen groeien, maar ook wat daar allemaal bij komt kijken. 

Ga jij een moestuin starten met jouw kind?