Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Anne’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Anne, getrouwd en ik heb twee kinderen van 5 en 3 jaar. Ik werk als gastouder en ben dus zowel privé als voor mijn werk veel thuis met jonge kinderen. In mijn vrije tijd onderneem ik graag allerlei dingen met mijn gezin; museumbezoek, naar het bos of strand, het theater of iets lekkers bakken in de keuken. 

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Het leukst vind ik dat ik mijzelf herken in mijn kinderen, dat ik ze zie groeien en dingen zie leren. Tegelijkertijd is dat mezelf terugzien ook het meest confronterend; want kinderen zijn echt een spiegel.. Dus ook de minder leuke kanten van mijn karakter zie ik bij ze terug.. 

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

Mijn werk als gastouder en mijn gezin zijn volledig met elkaar verweven, het grote voordeel van altijd thuis werken is dat ik veel tijd met mijn kinderen doorbreng en ze nooit naar de bso hoeven bijvoorbeeld. 

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Niet heel vaak en daar liep ik best wel eens tegenaan. Tegenwoordig ben ik een halve dag in de week vrij zonder kinderen. Dan ga ik naar de pedicure, slenter ik een paar uur door de kringloop of kijk ik een serietje.
Mijn man spoort me wel aan om regelmatig iets voor mijzelf te doen; lekker ergens gaan eten met vriendinnen, met m’n moeder naar de sauna of naar de bioscoop met mijn zus. 

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Ja, ze helpen opruimen en het tafeldekken en afruimen. Mijn dochter vind stofzuigen en afstoffen heel leuk en helpt als ze daar zin in heeft maar dit is niet verplicht en dus soms wel en soms niet zo. Voor grotere, structurele klusjes vind ik ze nu nog wat jong. 

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

We doen eens in de zoveel tijd bewust een uitje met één van de kinderen apart. Dan gaat het ene kind uit logeren en doen we met het andere kind iets leuks. Ook heb ik wel eens op een doordeweekse dag mijn kleuter laten ‘spijbelen’ om naar het Rijksmuseum te gaan, haar broertje was die dag wel op de peuterspeelzaal omdat ik wist dat het voor hem nog niet leuk zou zijn om dit museum te bezoeken. 

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Over het algemeen wel. Soms zijn we het ergens niet over eens en dan bespreken we dat als de kinderen in bed liggen. Tot nu toe kwamen we er dan altijd wel uit. 

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

We eten altijd met elkaar, dat is vanaf het moment dat onze kinderen hapjes gingen eten zo geweest. We eten 9 van de 10 keer aan de eettafel en af en toe (op vrijdagavond bijvoorbeeld) voor de tv. 
De borden hoeven niet helemaal leeg, wel moet alles geproefd worden. (Makkelijk praten hoor, onze kids zijn heel goede eters)
We blijven aan tafel tot iedereen klaar is en ruimen daarna samen af. Tijdens het eten bespreken we meestal wat we die dag beleefd hebben en vaak worden er ook plannen gemaakt voor de volgende dag bijvoorbeeld. 

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Dat ligt er heel erg aan wat het gedrag is en waar of wanneer het is. Op de bank springen bijvoorbeeld is vervelend en dan zeg ik gewoon dat dat niet mag omdat het gevaarlijk is en herrie maakt, enz. Als het daarna nog een aantal keer gebeurt kan het zijn dat ik mijn stem verhef of mijn kind van de bank til om het gedrag te stoppen. 

Als kinderen elkaar pijn doen, grijp ik eerder in door ze uit elkaar te halen en praat daarna met ze over waarom elkaar pijn doen niet mag. 

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Praten, elkaar plezier gunnen met vrienden bijvoorbeeld , complimenten blijven geven, leuke dingen samen doen. 

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Een potje huilen en praten met vriendinnen over wat me zwaar valt. Dat helpt bij mij heel goed om mijn hart te luchten. En hulp vragen van mijn partner, alhoewel hij het vaak al eerder doorheeft dat ik erdoorheen zit dan ikzelf en dan al taken gaat overnemen. Vroeg naar bed gaan en de boel, de boel laten doe ik ook regelmatig. Het kan allemaal morgen ook nog; die was, die traktatie maken, die kinderkamer herinrichten enz. 

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Soms vind ik dat lastig, vooral toen ik net moeder was. Maar ik moet zeggen dat het niet heel veel voorgekomen is. Vaker vragen mensen mij om advies omdat ze door mijn werk denken dat ik het allemaal wel weet haha. (Niet dat dat zo is hoor, veel dingen die ik ook gewoon op gevoel) 

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Volg vooral je gevoel, vaak klopt dat. 
Denk jij dat je kind echt iets mankeert? Dring dan aan op doktersonderzoek. 
Denk jij dat je kind nog niet klaar is voor een groot bed en alleen slapen? Hou hem dan lekker bij je. 

En wees niet bang om nee te zeggen tegen je kind. Een kind houdt niet minder van je als je nee zegt tegen een snoepje of de tv. 

Ingezonden vraag: Wat was jouw grootste uitdaging tot nu toe, in het ouderschap?

Mijn grootste uitdaging tot nu toe; rustig blijven als je kind(eren) een moeilijke periode hebben en veel meltdowns en woedeaanvallen hebben. Ik schiet dat wel eens te vaak uit m’n slof.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Hoe combineer jij duurzaamheid met je gezin? 

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

Op Instagram; Kari van der Heijden


Bedankt voor jouw inzending Anne! Je kunt Anne en haar (gast)kindjes dagelijks volgens op Instagram

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.