Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Hoi, ik ben Colleen. Ik ben 31 jaar oud en ben bijna 10 jaar samen met mijn man en woon samen met mijn twee dochters van 6 en bijna 2 jaar in Schiedam. Ik werk als gastouder (in mijn eigen huis) en ik heb het geluk om voor 3 lieve baby’s (gastkindjes) te zorgen en dit mijn werk te mogen noemen. In mijn vrije tijd ga ik het liefste een dagje weg met het gezin of ben ik thuis een beetje aan het opruimen terwijl ik een film of serie kijk. 

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Dat je zoveel van jezelf terugziet in de kinderen. Zowel qua uiterlijk als in het gedrag en hun innerlijk. Ook vind ik het mooi dat je een band met je kinderen opbouwt die ik niet heb met vrienden en of familieleden.

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Ja. Ik wilde zoveel mogelijk thuis er voor ze zijn en dat ben ik. Ik ben bijna 24/7 met de kinderen. Ik ben niet streng, wat niet altijd even handig is. Ik wilde vooral dat mijn kinderen mij een lieve moeder vinden en tot nu toe vinden ze dat.

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede (of derde, vierde, vijfde) kindje?

Omdat ik zelf ook een zusje heb wilde ik dat ook graag voor mijn oudste dochter. Maar door mijn eerste hypermesis gravidum zwangerschap durfde ik het heel lang niet aan. Pas toen er meer zwangerschapsaankondigingen in onze omgeving kwamen wilde ik ook zo snel mogelijk voor een tweede gaan. 

Jouw dochters zijn (bijna 2) en 6 jaar oud. Hoe ga je om met deze levensfases en de daarbij behorende uitdagingen?

De jongste gebruikt het woordje ‘nee’ al aardig vaak. En ook doet ze wel eens moeilijk met niet mee willen lopen, geen handje willen geven en niet gedragen willen worden. Ik blijf in deze situaties meestal rustig en probeer vaak af te leiden. Als ik er geïrriteerd van raak heb ik er vaak zelf meer last van en daar heb ik geen zin in. Mijn oudste vraagt vaak bevestiging of we van haar houden of we op haar willen letten et cetera en bij het naar bed brengen stelt ze deze vragen standaard. In gedachte denk ik wel eens van ‘blablabla’ alleen ook hierbij zeg ik gewoon ja en amen en besteed er niet teveel aandacht aan.

Hoe ga je om met hun verschillende interesses? 

Hier loop ik nu nog niet tegen aan. Ze kunnen beiden goed zelfstandig en/of samenspelen. Ook als we ergens heen gaan weten ze zichzelf altijd wel te vermaken. Als zo’n soort situatie zich zal voordoen ben ik iemand die graag compromissen sluit. 

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

Opruimen waar je mee gespeeld hebt en na het eten afruimen. Vaak ruim ik het uiteindelijk allemaal zelf op of wordt er een beetje geholpen. Bij eten waarvan ze zeggen het niet te lusten moeten ze wel altijd even een hapje van mij proeven. Verder heb ik niet echt regels.

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Mijn man kookt meestal. Groenten laten de kinderen heel vaak nog op hun bord liggen. Ze mogen eigenlijk altijd wel een toetje en wij eten vaak op de bank met een serie aan terwijl de kinderen aan tafel ook iets kijken. 

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Als iedereen gekalmeerd is wil ik altijd dat erover gesproken wordt. Ook gebruik ik afleiden en ”voor wat hoort wat vaak” en dan ben ik heel makkelijk over te halen. Vaak wil mijn oudste dochter niet vroeg naar bed en dan mag ze van mij iets later naar bed als ze haar kamer opruimt. 

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Weinig contact. Met verjaardagen en feestdagen spreken we vooral af met mijn schoonvader en schoonzus. Met mijn schoonmoeder hebben we helemaal geen contact meer.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Erover praten met mijn man zodat hij mij rustig kan maken en iets van mij kan overnemen op zo’n moment. 

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Ene oor in en andere oor uit. Als ik het wel heb opgeslagen en ik vind het uiteindelijk wel waardevol advies zal ik er zeker iets mee doen.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Lastig, ik geef niet snel advies en volg mijn eigen advies eigenlijk ook niet voldoende op. Voor moeders die tegen dingen aanlopen (denk aan: slecht luisterende kinderen, vervelende zwangerschappen/bevallingen): Zoek en vraag hulp! 

Ingezonden vraag: Als je een werkende moeder bent, kun je dit goed combineren met je gezin?

Ja het is te combineren omdat ik zelf werk als gastouder en vang de kinderen op in mijn eigen huis. Daardoor ben ik altijd thuis om er ook voor mijn eigen kinderen te zijn. Ik breng bijvoorbeeld samen met mijn jongste dochter en de gastkinderen mijn oudste dochter van en naar school en wij maken zelf dan ook geen gebruik van kinderopvang. Het is wel pittig om op sommige momenten mijn eigen kinderen (en man) de aandacht te geven wanneer er ook gastkinderen zijn en daarnaast het huishouden goed bij te houden. Ook vind ik het nog lastig om tot rust te komen met mijn gezin als de gastkinderen weer opgehaald zijn. 

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Zelf vind ik het lastig om mijn vriendschappen goed te onderhouden. Dus mijn vraag aan de volgende moeder is: ”Hoe maak jij nieuwe vrienden en hoe onderhoud jij je vriendschappen?”


Bedankt voor jouw inzending Colleen! Ik kan me goed voorstellen dat het fijn is om als gastouder er ook voor je eigen kindjes te kunnen zijn maar dat het toch ook wel best zwaar is!

Wil je meer van Colleen lezen, kun je haar volgen op Instagram.

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.