Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Cynthia’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Mijn naam is Cynthia, ik ben 36 jaar en ben mama van Sterre (5 jaar) en vrouw van Gert-Jan. Daarnaast blog ik met plezier op Cynspirerend over wat ik leuk en belangrijk vindt: moederschap, bewust leven, bordspellen en lekker eten. Ik vind het erg fijn om te wandelen, mediteren, schrijven, koken, bakken, tekenen en te dansen in de woonkamer met mijn dochter. Mijn man en ik hebben elkaar (onder andere) gevonden in onze liefde voor bordspellen en onze dochter begint ook echt al een kleine spellengek te worden. Dus spelletjes spelen met mijn gezin doe ik erg graag in mijn vrije tijd.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

De enorme, onvoorwaardelijke liefde die je kunt voelen voor één mensje. En het is zo leuk om haar steeds groter en (eigen)wijzer te zien worden. Daar kan ik echt van genieten.

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Pfff… Ik had niet echt een hele kant-en-klare verwachting van mezelf als moeder. Ik ben over het algemeen wel een relaxte moeder, die haar kind probeert aan te voelen, te stimuleren en die heel veel knuffelt (oeps!). Soms ben ik heus wel zoekende, zoals met zindelijkheid of toen we ineens thuis kwamen te zitten tijdens de lockdown. Dat zijn de momenten dat ik wel onzeker kan zijn. Maar ook dat ligt wel binnen de verwachting. Moederschap is gewoon zoeken naar wat werkt. Dat kan alleen door ook af en toe iets te vinden wat totaal niet werkt voor je kind, voor jou als moeder of voor je gezin. 

Jouw dochter is 5 jaar oud. Hoe ga je om met deze levensfase en de daarbij behorende uitdagingen?

Mijn dochter is in december 5 jaar geworden. Wanneer ze moe is, kan alles wel eens ‘nee, nee, nee!’ zijn. Huilen, wegrennen, dat soort dingen. Dat vond ik in het begin wel eens lastig, maar tegenwoordig laat ik haar even met rust. De ervaring leert dat ze dan wel weer bij trekt. Sinds maart zit ze op school en dat vind ik erg fijn. Er is nu weer veel meer ruimte voor mijn eigen ontwikkeling: zowel privé als qua werk. Ik ben bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijf. Daar is nu tijd en ruimte voor.

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

We zijn best wel van de structuur, maar daarbinnen is veel mogelijk. We hebben bijvoorbeeld vaste rituelen voor het slapen gaan, een rooster met afspraken in de keuken hangen en ze mag niet non-stop naar schermpjes kijken bij ons. Ook is het de bedoeling dat ze haar gezonde eten (brood, groente en fruit) eerst op eet, voordat ze ‘s middags even lekker iets mag snoepen. Dit laten we alleen los op bezoek en bij verjaardagen. Dan ga ik daar niet streng over doen. Dat is niet leuk voor haar, maar ook niet voor ons als ouders. Al let ik er wel op dat ze niet een bak met chips in haar ééntje verorbert ofzo. Maar dat gebeurt eigenlijk nooit.

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

We eten altijd met z’n drieën aan tafel. Mijn dochter eet gewoon met de pot mee. Wat dat betreft hebben we mazzel met onze kleine meid. Ze lust veel. Misschien helpt het dat ze ook mee mag helpen met koken, haar input mag geven over het weekmenu en dat we aan ruilhandel doen aan tafel. Ruilhandel houdt in dat als we iets eten waar ze minder dol op is, ze na een paar hapjes eten iets extra’s mag hebben wat ze erg lekker vindt. Stukjes vlees, kroepoek of pinda’s bijvoorbeeld. Ze eet momenteel wel tergend langzaam trouwens. Ze babbelt zo veel dat wij al een kwartier klaar zijn als ze ein-de-lijk ook haar bord leeg heeft.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Ik praat vooral. Ik ben consequent als het om regels gaat, maar ik geloof vooral erg in uitleggen. Als je weet waarom iets niet mag of niet fijn is, is de kans groter dat het blijft hangen. Dat werkt bij kinderen, maar ook bij volwassenen zo. Op school leert ze momenteel over emoties door alle gevoelens als kleuren te benoemen. Dit is ook een handige manier om met haar over haar gevoel te praten als ze huilt of een mopperbui heeft. “Welke kleur ben je nu?” vraag ik dan. Dan somt ze wat kleuren op en praten we erover. Laatst was ik trouwens zelf wat aan het mopperen en trok ze mij aan mijn shirt. “Mam, welke kleur ben jij nu?” zei ze. Daar moest ik wel om lachen. Kennelijk vindt ze het een fijne methode.

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Geen slechte schoonmoeder verhalen hier. Sorry. Ik ben erg blij met mijn schoonouders. Ze staan altijd klaar voor ons als we ze nodig hebben en zijn heel gek op onze dochter. Ook mijn zwager en schoonzus mag ik graag. Heel saai. Je had zeker gehoopt op een drama verhaal hè?

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Dat gebeurt niet vaak, maar als ik zelf al erg moe ben en er zit iets tegen, kan ik mijn hoofd nog even ‘ontploffen’. Vorig jaar ben ik overspannen geweest, dus ik heb inmiddels geleerd dat ik dan tijd voor mezelf nodig heb. Dan ga ik het liefst uit de situatie: wandelen, mediteren of praat ik met mijn moeder. Hoe zij het destijds vond om mij op te voeden en hoe het voor haar was. Ze heeft vaak hele goede tips, ideeën of gewoon een luisterend oor. Het is fijn om dan even alleen maar dochter te zijn.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Ik lach en doe het dan lekker op mijn eigen manier. Ik kan daar niet zo mee zitten over het algemeen. We voeden onze dochter op onze manier op. Daar kunnen anderen iets van vinden. Tja. Ik vind ook wel eens iets van een ander. Maar als zij er zelf blij van worden, is er toch geen probleem? En dus ook geen reden om advies te geven?

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Hahaha! Leuke vraag na de vorige vraag. Maar ik denk dat mijn advies is, dat er geen algemeen advies bestaat voor het opvoeden van kinderen. Elk kind is anders, elke ouder is anders. Dus lees en praat over ervaringen. En volg daarna gewoon lekker je eigen pad, waarbij je gezinnetje het beste functioneert.

Ingezonden vraag: Heb je een vast avondritueel of verschilt het per avond wat je doet?

Elke avond na het avondeten spelen we een spelletje of lopen we een klein rondje buiten met z’n drietjes. Daarna gaan we naar boven en kleedt mijn man onze dochter om. Daarna ga ik met haar tandenpoetsen, terwijl we de dag een beetje doornemen. Daarna leest mijn man onze dochter een verhaaltje voor en brengt hij haar naar bed. Vaak speelt ze nog even in haar kamer en valt daarna als een blok in slaap. Heel af en toe wijken we van dit vaste avondritueel af, maar dan merken we al snel meer onrust bij mijn dochter. Dus eigenlijk is dit wel standaard ons avondritueel. Dat is niet alleen prettig voor onze dochter, maar ook voor onszelf. Dan kunnen wij ‘s avonds ongestoord een filmpje kijken of een lekker spel spelen samen.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Welke passie die je zelf hebt, zou je mee willen geven aan je kind(eren)? En als je dit al doet, hoe doe je dat dan?


Bedankt voor jouw inzending Cynthia! Wil je meer lezen van Cynthia? Neem dan eens een kijkje op haar blog Cynsprirerend!

Foto gemaakt door Michelle Melissen / Fotostudio Misabelle

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.