Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Delicia en ben alleenstaande moeder van een zoontje. Alweer 24 jaar geleden begon ik met werken in de zorg. In mijn vrije tijd hou ik van schrijven – op dit moment voor Tiny Tweaks over mindfulness, coaching en persoonlijke ontwikkeling – en daarnaast breng ik natuurlijk graag veel tijd door met mijn zoontje, een kleuter. Ik ben zogezegd “bewust alleenstaande moeder”. Niet dat ik daar als klein meisje al van droomde, integendeel… Maar ik kwam die prins op het witte paard niet op tijd tegen.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Het mooiste vind ik de verbinding die je hebt met je kind. Dat je aanvoelt wat hij nodig heeft en daar dan heel veel liefde voor terug krijgt. En het verbaast me iedere dag opnieuw hoe snel kinderen dingen oppikken!

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Ik denk zelfs dat ik mijn verwachtingen heb overtroffen, haha. Het gaat allemaal vanzelf en daar ben ik heel blij mee.

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede?

Mijn zoontje en ik hadden een zware tijd achter de rug na zijn vroeggeboorte, zijn eerste operatie en mijn lange herstel na de spoedkeizersnede. Toen hij 10 maanden was, gingen we met zijn tweetjes op vliegvakantie naar Montenegro. Daar voelde ik ineens heel intens het besef dat ik moeder was en hoe gelukkig ik ben in die rol. Daarna ben ik op zoek gegaan naar een donor en uiteindelijk in een fertiliteitstraject beland. Waar overigens helaas geen volledige zwangerschap uit is ontstaan in ruim 3,5 jaar tijd.

Jouw zoon zit nu in de kleuterleeftijd. Hoe ga je om met deze levensfase en de daarbij behorende uitdagingen?

Op dit moment is het soms lastig om mijn kleuter mee te krijgen als hij thuis of ergens anders nog volop in zijn element is. Om het leed voor hem wat te verzachten, maak ik eerst contact met hem om te vertellen wat er binnen een x aantal minuten gaat gebeuren, maar dat hij nog even af kan maken waar hij mee bezig is. Soms is hij boos wanneer ik hem ‘ineens’ op kom halen bij de opvang. Ik blijf dan rustig en zeg hem dat hij ook kan vragen of hij wat langer mag blijven. Dat doet hij dan en ik loop een blokje om, of wacht ik een paar minuten tot hij klaar is. 

Hoe ga je om met verschillende interesses? 

Ik heb maar één kind. Maar zelf wel andere interesses dan de hele dag met de Playmobil dierentuin spelen 😉 Hij heeft van kleins af aan geleerd dat sommige dingen nu eenmaal niet leuk zijn voor iedereen, maar wel ‘moeten’. Maar als ik ergens heen moet wat écht helemaal niks voor kinderen is en heel lang duurt, dan probeer ik iets te regelen dat hij lekker kan spelen.

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

Schoenen uit als je binnenkomt. Eerst iets opruimen wanneer je aan iets anders begint. Alleen achter een beeldscherm als ik aan het koken ben. Om 19.00 uur naar bed. Handen wassen als je thuiskomt en na het plassen. Dat laatste moet ik mijn zoontje vaak aan herinneren… net als doortrekken trouwens… zucht.

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Als ik kook, mag mijn zoontje televisie kijken. Daardoor komt hij nooit echt vrijwillig aan tafel. Ik probeer ter afleiding vaak zijn bord grappig op te maken, door bijvoorbeeld een gezichtje van zijn eten te maken. Hij probeert dan te raden welk dier het is en vergeet ondertussen dat hij eigenlijk nóg een filmpje wilde kijken. Mijn opgeschepte eten is wel vaak al koud na dit ‘ritueel’, haha.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Ik spreek hem zeker aan op zijn gedrag. Ik vind het belangrijk om uit te leggen waarom het gedrag ongewenst is, zodat hij snapt en/of leert wat de gevolgen/gevaren ervan kunnen zijn. Een enkele keer lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat emoties de overhand hebben. Dan laat ik hem er in de gang erover nadenken (met de deur open trouwens). Als we allebei zijn afgekoeld, praten we er kort over. En benoemen we waarom we sorry tegen elkaar zeggen.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Ik heb eigenlijk nog niet meegemaakt dat ik het ouderschap niet meer trek. Misschien doordat ik probeer om ongeveer twee keer per jaar een weekendje voor mezelf te hebben door mijn zoontje te laten logeren. (Al is dat door corona niet gebeurd de afgelopen 1,5 jaar.)

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Haha, ik zie gelijk wat situaties voor me. Maar het ligt er helemaal aan of het onderwerp nuttig is. Én of het op een fatsoenlijke manier wordt gegeven 😉

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Mijn (onfatsoenlijke, haha) ongevraagde advies is: geef je kind het goede voorbeeld. Wees vriendelijk, roddel niet waar je kind bij is. Eet gezond en eet zelf je bordje leeg als je wilt dat je kind dat leert. (Geen stukjes uit je eten vissen wat je niet lust, dat wordt gekopieerd!) Zorg ervoor dat je elke dag genoeg beweegt en doe dat gezellig samen met je kind, dat motiveert jullie allebei. Betrek je kind bij de plannen van de dag en laat hem/haar elke dag voor het slapengaan vertellen wat hij niet zo leuk vond, wat zijn wensen zijn en sluit af met de hoogtepunten. 

Ingezonden vraag: Wat vind je het leukst om met je kinderen te doen? 

Poeh, lastig om één ding uit te kiezen, er zijn zoveel dingen leuk om samen te doen! Ik wilde haast zeggen: op de fiets naar de dierentuin. Of toch ergens wandelen met zijn tweetjes, maar ik het leukste vind ik om samen met mijn zoontje te knutselen/tekenen/kleuren en ondertussen zijn kletspraat aan te horen. Heerlijk!

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Wat doe jij als je kind wordt uitgenodigd om voor het eerst bij iemand thuis te komen spelen?


Bedankt voor jouw inzending Delicia!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.