Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Desiré’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Desiré van Dalen, ik ben getrouwd met Stefan en wij hebben 3 kinderen. Onze dochter Isabelle is de oudste. Ze wordt eind oktober 12 jaar en zit in de eerste van het voortgezet onderwijs. Onze middelste is Niels. Hij is 9 jaar en zit op een basisschool voor speciaal onderwijs. Onze jongste heet Lucas hij is 3 jaar. Bij hem is er een vermoeden van hoogbegaafdheid. Door mijn gezondheid werk ik niet maar de afgelopen jaren vulde ik mijn tijd met veel ziekenhuisbezoeken voor onze jongens. In mijn vrije tijd kijk ik op dit moment graag Downton Abbey, doe ik graag aan geocaching en vind ik het leuk om zelf kleding te maken achter de naaimachine al schiet dat de laatste tijd er een beetje bij in.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Nou ik vind het juist een hele uitdaging. Dit komt vooral omdat alle drie mijn kinderen anders zijn en ze ook alle drie anders geholpen moeten worden of uitdagingen nodig hebben. En dat is soms best pittig.

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Ja en nee. Mijn kinderen vinden me lief en leuk. Maar eerlijk, ik had het me soms ook anders voorgesteld. Dit komt voornamelijk door mijn gezondhei, die me belemmert om echt leuke uitstapjes of activiteiten te doen met de kinderen. De twee oudsten zeggen ook ‘Mama, daar kun je niks aan doen’, maar op dit punt vind ik mezelf heel erg falen.

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede (of derde, vierde, vijfde) kindje?

Voordat ik van de eerste zwanger was heb ik een heel ziekenhuistraject gehad, dus toen we graag een wens voor een tweede hadden, dachten we dat dat vast ook weer 4 jaar zou duren. Gelukkig bleek dat niet het geval te zijn. Onze derde is een cadeautje. Ik slikte de pil maar had veel last van mijn buik en werd wel gewoon ongesteld. De huisarts heeft me toen een echo laten maken omdat ze niet wist hoe en wat. Totaal onverwachts bleek ik toen al 7weken en 4 dagen zwanger te zijn. Het was even slikken maar daarna hadden we toch zoiets we zien wel hoe het loopt.

Jouw kinderen zijn bijna 12, 9 en 3 jaar oud. Hoe ga je om met deze levensfases en de daarbij behorende uitdagingen?

Isabelle is bijna 12 jaar maar is al 2 jaar aan het puberen. We laten het gaan want het gedrag blijft binnen de perken. Ze maakt wel bijdehante opmerkingen maar niet zo erg dat je zegt dat het niet kan. Niels is 9 jaar maar door zijn achterstand is hij qua gedrag jonger. Het is een super lieve jongen en iedereen wil met hem spelen. Het enige wat hij moeilijk vindt is nee zeggen, want dan is hij bang dat ze boos worden. Lucas van 3 jaar is heel bijdehand en dus zou ik hem vaak achter het behang willen plakken. 

Hoe ga je om met hun verschillende interesses? 

Ik kijk bij wat we doen dat het ook echt voor iedereen leuk is. Als dat niet zo is, maakt het het namelijk voor niemand leuk, niet voor de kinderen en ook niet voor mij. Als de interesses echt heel anders zijn, neem ik de kinderen 1 op 1 mee naar wat zij echt leuk vinden.

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

Ze moeten hun spullen opruimen. Dit gaat de ene keer beter dan de andere keer. Wat ik ook belangrijk vind is dat ze zelf hun bed opmaken maar dit gaat dus eigenlijk helemaal niet goed. 

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

We eten wat ik maak. Maar soms doe ik er een aanpassing bij als het te pittig is of als iemand een bepaald stukje vlees of vis niet lust. 

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

We gaan met ze in gesprek. Houden ze zich dan nog niet aan de gemaakte afspraken, moeten ze bijvoorbeeld hun telefoon of tablet voor een week inleveren. Een andere ‘straf’ kan zijn dat ze die week niet buiten mogen spelen of niet mogen afspreken met vriendjes.

De kinderen van Desiré op de achterbank van de auto.
Wat zijn ze lief als ze slapen hè? 😉

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Niet goed. Mijn schoonouders zijn gescheiden en zijn erg met zichzelf bezig. De focus ligt meer bij zichzelf dan dat ze het belangrijk vinden de kids een keer zien of te zeggen dat ze een keer mogen komen logeren.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

In mezelf mokken en vroeg naar bed. Manlief werkt in een hotel dus is veel van huis. Het komt thuis dus het meeste op mij neer. Als ik het dan echt even heb gehad met de dag trek ik me liever even terug in bed en ga dan lekker proberen te slapen.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Ik luister en kijk of ik er wat mee kan en zo niet, jammer voor die persoon.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Ik vind dat wij moeders het allemaal op onze eigen manier super doen, al denken we soms van niet.

Ingezonden vraag: Wat is het mooiste wat jij van je kinderen geleerd hebt?

Wat ik van mijn kinderen eigenlijk nog steeds leer, is dat ze alle drie anders zijn, met hun eigen mooie eigenschappen.


Mijn dochter is bijvoorbeeld heel creatief, leert snel nieuwe liedjes op haar gitaar te spelen door gitaarles en ze is heel leergierig. Mijn middelste zoon heeft moeite met leren, vooral rekenen is lastig. Maar hij vindt het wel weer heel leuk om te koken en nieuwe gerechten te proeven. Eerst durfde hij geen nieuwe dingen te doen. Hi was bijvoorbeeld bij skateboarden bang dat hij uitgelachen zou worden. Maar inmiddels doet hij het nu gewoon en zegt hij dat je gewoon moet blijven proberen.
Mijn jongste zoon is ook een heel eigen verhaal. Hij stond al met 9 maanden en ging ook al vroeg lopen. Voor zijn leeftijd praat hij ook superduidelijk. Dit mannetje is het meest uitdagend. Hij heeft een sterke eigen wil en volgens PSZ leidsters is hij hoogbegaafd dus dat wordt op dit moment uitgezocht. Voor mij is dit dus ook weer een hele uitdaging om hem voldoende uit te dagen en tevreden te stellen.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Hebben jullie een regel met betrekking tot meehelpen in huis. Bijvoorbeeld eens per week koken of een andere huishoudelijke klus?  


Bedankt voor jouw inzending Desiré! Ik denk dat jij precies gelijk hebt wanneer jij zegt dat elke moeder het op haar eigen manier fantastisch doet. Er zit geen gebruiksaanwijzing bij het ouderschap, dus vooral doen waar je jezelf goed bij voelt!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.