Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Elsbeth’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Elsbeth, moeder van Keet (17) en Teun (11) en vrouw van Henno. Ik ben schrijver van verschillende boeken voor moeders. Zoals Relax Mama! en Mom You Can en ik ben oprichter van de Club van Relaxte Moeders.

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

Ik verdeel zorg en huishouden samen met mijn man die ook ZZP’er is. We kijken wekelijks hoe onze agenda’s eruit zien en wie op welk moment thuis is.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Je kinderen zijn je spiegel. Ze dwingen je echt jezelf te zijn, jezelf beter te leren kennen. Ze leren je nieuwe dingen, nieuwe werelden kennen. Mijn dochter introduceerde mij in de wereld van het skateboarden en bracht me over de hele wereld. Mijn zoon heeft me leren genieten van musicals en mijn vooroordelen daarover opzij te zetten. Je kinderen leren je gas terug te nemen en bovenal, ze geven een berg liefde waarvan je niet wist dat het bestond.

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Dat wisselt. Soms vergeet ik het een tijdje en andere keren pak ik vaker bewust tijd voor mezelf. Ik neem tijd voor mezelf door even een suffe puzzel te maken of te gaan sporten. Of door met een vriendin te gaan eten, wandelen en af en toe weekendjes weg zonder gezin.

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Te weinig 😉

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

Onze kinderen zijn totaal anders en schelen ook nog eens zes jaar. Dat betekent dat we in de afgelopen jaren vaak ook dingen los van elkaar hebben gedaan. Dan ging mijn man Henno met Keet naar het skatepark of een skatewedstrijd en dan ging ik met Teun leuke dingen doen. En daarnaast gingen we ook op zoek naar dingen die we met zijn allen leuk vonden om te doen. Op vakantie gingen we vaak langs verschillende skateparken voor Keet. Dan hoopte ik altijd dat er ook een speeltuin bij was voor Teun. Of Henno ging alleen met Keet naar dat park en ik bleef bij Teun en ging wat anders doen. En soms had Teun pech en moest hij zich toch even vermaken. We hoopten nog dat Teun het skateboarden ook zou oppakken (dat zou het leven nog wat makkelijker maken) maar dat is nooit echt gebeurd.

Altijd lachen met Elsbeth en de knotjesclub
Elsbeth met Keet en Teun… en de knotjes

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

In grote lijnen zeker, maar Henno is op een aantal gebieden wel wat strenger dan ik. Bijvoorbeeld als het over eten gaat.

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Elke dag anders! Er was een tijd toen Teun nog heel klein was dat ik merkte dat ik steeds minder inspiratie had om te koken en dat ik vooral ging koken wat hij ook lekker zou vinden. En elke dag gebakken aardappeltjes met boontjes komt op een gegeven moment ook je keel uit 😉 Het eten werd steeds saaier en het koken ook. Toen besloot ik het roer om te gooien en zo ontstond ook het idee voor mijn kookboek Relax Mama in de keuken en het idee om iedere week een weekmenu te publiceren op de Club van relaxte moeders. We zorgen er nu voor dat we weer lekkere dingen maken en dat we zelf genieten van het eten. Zo leren we onze kinderen dat eten een feestje is. Dat betekent niet dat ze alles lusten (nou ja, Keet inmiddels wel) of dat ze alles moeten eten. Als we een curry eten of iets dergelijks, dan maken we voor Teun ongeveer hetzelfde maar dan bijvoorbeeld met losse kip en boontjes erbij in plaats van in de pittige saus.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Met ze bespreken. Proberen te achterhalen waar het gedrag vandaan komt. Ik ben niet zo’n strenge moeder en heb niet heel veel regels. Maar als het om bijvoorbeeld onbeleefd of minder sociaal gedrag gaat dan spreek ik mijn kinderen er zeker op aan en is het ook gelijk duidelijk. Verder heb ik ook best wel brave kinderen moet ik zeggen….

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Elkaar ruimte geven. Dingen samen doen maar ook genoeg apart. Elkaar in waarde laten, ook als je bijvoorbeeld binnen de opvoeding dingen anders aanpakt. Ieder heeft zijn eigen manier en dat is oke. Echt waarderen wat de ander voor je doet. Lief zijn voor elkaar. Samengevat: Jezelf niet verliezen en zorgen dat de ander zichzelf niet verliest.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Vroeger: in paniek schieten. Nu (na een aardig wat therapie en zelfontwikkeling): echt naar mezelf en mijn signalen luisteren. Een stapje terug doen en handelen naar de signalen en dus goed voor mezelf zorgen. Voor mij begint het hele relaxte ouderschap met: jezelf kennen en goed voor jezelf zorgen, oftewel: jezelf serieus nemen. Dat is in mijn boek Mom You Can ook de eerste succesfactor. Daarna volgen dingen als: keuzes maken, durven loslaten en dat soort dingen. Het zijn dingen die ik in de afgelopen 17 jaar echt heb moeten leren. Maar dat is niet voor niks geweest.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Hangt van het advies af. Dus varieert van: vriendelijk voor bedanken en niks mee doen, tot: gebruik van maken.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Ik denk dat mijn belangrijkste advies wel duidelijk is uit bovenstaande: vergeet jezelf niet als moeder. Neem je eigen behoeftes serieus en probeer niet alle ballen hoog te houden maar neem af en toe de tijd om stil te staan bij wat er echt toe doet. Je hoeft niet alle ballen hoog te houden maar bedenk welke ballen op dit moment echt hoog gehouden moeten worden. De rest is ruis. Mijn vriendin Marielle Beckers leerde mij het ‘lijstje van later’ kennen. Als je iets niet kunt doen, betekent het niet dat je er definitief ‘nee’ tegen zegt. Maar je zet het gewoon op je lijstje van later. Het komt wel een keer. Als je er wel tijd voor hebt. Dat maakt nee zeggen een stuk makkelijker.

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

@Betje_com, Saskia Weerstand en Esther van de Paal.


Echt superleuk dat jij mee wilde doen Elsbeth! Voel me toch wel een beetje trots dat ik zo’n bekende mama heb weten te strikken voor mijn rubriek, haha.

Stiekem de moeder waar ik af en toe best jaloers op ben. Schrijft superfijne boeken, reist over de wereld met haar ontzettend leuke dochter, gaat naar het theater met haar komische zoon, heeft een supergrappige man die ook nog eens goed kan koken… Gelukkig heb ik Elsbeth en haar gezin mogen ontmoeten en weet ik dat ze gewoon hartstikke gewoon zijn en dat ik ook heel veel van haar leer. Rustig aan, relaxen, het komt uiteindelijk allemaal wel goed.

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.