Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Geke’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Geke van Til, moeder van drie kinderen, twee jongens van 9 en 8 en een meisje van 4. Ik werk als toa (technisch onderwijsassistent) in het voorgezet onderwijs en heb een blog en Instagram: @nietvolgensboekje. Al vrij snel toen de kinderen kwamen merkte ik dat de standaard methoden niet werkten voor onze kinderen. Ik heb in de loop der jaren geleerd de dingen niet volgens boekje te doen en lekker op mijn eigen manier. 

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

Soms vind ik het wel eens lastig om gezin, werk en mijn eigen onderneming te combineren. De laatste tijd heb ik geleerd om goed te plannen en veel op te schrijven. Zo zit ik elke zondag even met mijn agenda in de hand om de komende week te plannen. Ik gebruik verschillenden kleuren pennen voor verschillende soorten taken. Sinds ik dit doe lukt het me steeds beter om alles te doen en heb ik niet meer telkens een naar gevoel dat ik iets vergeet. 

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Mijn kinderen beginnen nu duidelijk ouder te worden. Ik geniet volop van het ontwikkelen van de eigen identiteiten van de oudste twee. Ze krijgen hun eigen voorkeuren en meningen en daar kunnen we met elkaar over praten. Zo worden ze langzamerhand een eigen persoon. Ik geniet ook volop van de jongste, lekker klein nog en lekker eigenwijs. Soms vind ik het moeilijk om afscheid te nemen van de fase van echte kleine kinderen. Of komt er nog een vierde? Wie zal het zeggen?

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Ik probeer om een aantal avonden in de week niks te doen. Dat ga ik gewoon op de bank zitten en filmpjes kijken. Ook op zaterdagochtend is er een moment dat ik even tijd voor mezelf heb en zondag is sowieso gezinstijd. Mijn man en ik hebben het samen vaak over wat de een en de ander nodig heeft. Zo zorgen we voor elkaar en houden we het samen goed vol. 

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Zeker. De jongens hebben hun taken zoals afwassen en de konijnen voeren en dingen opruimen die ze slordig hebben gemaakt. De jongste moet helpen opruimen. 

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

Als het gaat om uitjes proberen we samen te zoeken naar wat voor iedereen leuk is. Maar we leren de kinderen ook dat ze zich soms even moeten aanpassen. En soms mogen de jongens er ook voor kiezen om alleen thuis te blijven als mijn man en ik met onze kleuter nog een wandeling gaan maken.

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Over het algemeen wel. We hebben het er samen vaak ook over, dat werkt goed. Een groot verschil bij ons is wel dat mijn man meer kijkt naar de korte termijn en ik naar de lange termijn. Daardoor heb ik vaak consequenter dan hij want ik zie op de lange termijn problemen ontstaan als ik op dat moment niet consequent ben. Dat vindt mijn man dan vaak lastig om het voor dat moment niet altijd de meest gezellige keuze is. 

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

We eten vrijwel altijd met z’n vijven aan tafel. De kinderen zijn niet hele goede eters dus er wordt wel geregeld gezeurd. Mijn man en ik hanteren de afspraak: wij bepalen wat de kinderen eten en zij bepalen hoeveel. Dus de kinderen mogen zelf aangeven hoeveel ze willen eten, wel met een bepaald minimum. Maar als ze te weinig hebben gehad krijgen ze niks anders. Bij de jongste is de regel dat ze het wel geproefd moet hebben.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Als ik vergelijk met vriendinnen ben ik een wat strengere moeder. Dat voelt gek om zo op te schrijven want bij een strenge moeder heb ik een bepaald beeld die niet klopt met zoals ik ben. Bij ons wordt er uitgebreid geknuffeld, gek gedaan en goeie gesprekken gevoerd. Maar als een kind echt ongewenst gedrag laat zien dan ben ik daar wel duidelijk in. Toen de jongens klein waren zette ik ze dan in de bijkeuken, dat werkte voor hen heel goed. Dit werkt overigens niet voor onze dochter dus bij haar moeten we weer andere methodes toepassen. Ik probeer ook niet op elke slak zout te leggen. Pick you battles is iets wat ik vaak tegen mezelf zeg. Anders gaat het effect van streng zijn ook weg als iets echt belangrijk is.

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Mijn man en ik zorgen voor elkaar. Dus hij zorgt voor mij en ik voor hem. Dat moet je niet zo letterlijk nemen dat hij mijn rug inzeept als ik onder de douche sta, haha. Maar het is meer dat we elkaar gunnen wat de ander nodig heeft. Daar praten we samen over. Sowieso helpt praten goed. Als ik uit mijn werk kom dan moet ik drie kwartier rijden naar huis. Die drie kwartier gebruiken we vaak om met elkaar te bellen. De kinderen zijn dan nog op de opvang dus we kunnen ongestoord praten. Zo weten we van elkaar al hoe het gaat tegen de tijd dat de ik met de kinderen thuis kom. 

Je ziet vast wel wat Geke’s lievelingskleur is?

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Ik kan soms echt mijn momenten hebben. Dan ga ik huilen, boos doen, klagen over de app naar mijn man, vriendinnen en/of zussen. Toen de kinderen kleiner waren ben ik zes jaar lang thuisblijfmoeder geweest. Toen hielp het goed als ik tijdens het avondeten met mijn bordje boven te zitten terwijl mijn man met de kinderen at. Ik kon even alleen zijn, even opladen. Daarna brachten we samen de kinderen naar bed en was ik weer redelijk opgeladen.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Wisselend. Eerder werd ik hier mega onzeker van. Inmiddels een stuk minder. Afhankelijk van wie het zegt en hoe het wordt gezegd. Ik ben soms wel iets te sociaal wenselijk en bedank iedereen voor advies. Maar ik trek wel mijn eigen plan. 

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Haha, ja ik zou zeggen: bedenk je regelmatig dat er duizenden verschillenden manieren goed zijn. Kies daar eentje uit die bij jou en je kinderen passen. Je doet het goed! Ookal voelt dat niet altijd zo!

Ingezonden vraag: Hoe heb je je bevallingen ervaren? 

Ik heb drie bevallingen gehad. De eerste vond ik zwaar. Hij kwam vijf weken te vroeg. Ik dacht dat ik goed was voorbereid maar bij de eerst weeën merkte ik al, dat was niet het geval. Ik had een weeënstorm en raakte in paniek.

Bij de tweede en derde bevalling was ik echt goed voorbereid. Mijn man en ik waren goed op elkaar afgestemd en ik kon de ontspanning vinden. Ik hoorde bij beide bevallingen ook van verloskundigen dat ze niet aan me konden zien dat ik aan het bevallen was. Beide bevallingen kijk ik met plezier op terug. Mooie herinneringen.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Heb jij het aantal kinderen dat je graag zou willen? 

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

Ik volg sinds kort @levenvanlinda zij heeft goeie opvoedingstips.


Bedankt voor jouw inzending Geke! Superleuk dat jij jouw kijk op het ouderschap wilde geven. Ik volg je zelf met heel veel plezier op Instagram, vooral voor de leuke tips en reels!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.