Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Hanneke’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Hanneke, 36 jaar en getrouwd met Daan. Ik heb een zoontje, Maurits, van 1,5 en er is een meisje op komst. Ik ben van origine Communicatiespecialist en werkte bij een luchtvaartmaatschappij. Tot wij vorig jaar juni voor een jaar in Vancouver gingen wonen voor het werk van Daan. Maurits was toen 5 maanden. Ik heb daar fulltime voor hem gezorgd, wat heel leuk en bijzonder was. Daar is ook het idee voor Tips voor baby’s ontstaan, waar ik al mijn tips en ervaringen met betrekking tot een baby deel, in de hoop andere (first time) moeders te helpen.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Dat je al die kleine ontwikkelingen van zo dichtbij meemaakt – dingen die voor ons zo vanzelfsprekend zijn, zijn voor een kind nog zo nieuw en bijzonder. En het feit dat jij de veilige baken bent voor jouw kind, dat vind ik wel een bijzonder iets.

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Ja, ik denk het wel. Al komen we nu in de peuterpuberteit terecht en ben ik erg benieuwd hoe ik me daarin staande ga houden 😉 Dat eerste jaar á anderhalf was dan toch een makkie 🙂

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede?

We wisten wel dat we een tweede wilden en het liefst ook ongeveer 2 jaar ertussen.

Jouw zoontje is bijna 2 jaar. Hoe ga je om met deze levensfase en de daarbij behorende uitdagingen?

Maurits is nu 21 maanden en begint echt te ontdekken dat hij een mening heeft. En dat hij niet altijd krijgt/mag wat hij wel wil. Of dat hij ergens op moet wachten. En dat levert veel boosheid op. Ik probeer rustig te blijven en te zeggen wat er gebeurt “Ik snap dat je boos bent omdat je xyz wil. Maar dat kan nu even niet omdat… We kunnen wel dit.. En wil je dan a of b?”

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

Ook dit is nog niet echt van toepassing gezien Maurits wat dat betreft nog best jong is. Om echt regels te snappen.

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Maurits eet meestal rond een uur of 5. Daan is dan nog niet thuis dus wij eten later. Wel zit ik altijd aan tafel met Maurits en zorg ik dat ik ook iets te eten heb, neem ik een mini hapje. Op die manier ligt er minder focus op dat hij aan het eten is en leert hij ook dat we samen aan tafel zitten bij het eten.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Ik blijf rustig, vertel hem waarom iets niet mag en geef hem opties voor iets anders. 

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Goed!

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Eerlijk gezegd heb ik dat niet heel vaak gehad nog. We komen wel net uit een maand echt slecht slapen en dat in combinatie met dat hij ziek was (want voor het eerst naar de creche) en de peuterpuberteit. Dat vond ik echt wel even pittig en lastig. Wat mij helpt is me maar blijven realiseren dat het een fase is.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Daar kan ik nog weleens heel onzeker van worden, zeker als het niet is wat ik eigenlijk zou willen doen. Maar ik probeer het ook naast me neer te leggen en vooral te doen wat voor ons goed voelt.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Doe vooral wat voor jou/jullie goed voelt en wat voor jullie werkt. Ieder kind en ieder gezin is anders dus er is niet één manier. Zoek voor advies / klankbord iemand of meerdere mensen op die gelijkgestemd zijn in hoe ze dingen aanpakken en vraag hen hoe ze iets zouden aanpakken. En doe dan alsnog alleen wat voor jou werkt.

Ingezonden vraag: Wat doe jij als je kind wordt uitgenodigd om voor het eerst bij iemand thuis te komen spelen?

Als mijn kind straks voor het eerst wordt uitgenodigd om te komen spelen lijkt me dat alleen maar heel erg leuk voor hem! Wel denk ik dat ik even bij mezelf na ga of ik de ouders van het vriendje/vriendinnetje goed genoeg ken. We hoeven geen beste vrienden te zijn maar ik denk wel dat ik er in ieder geval op wil kunnen vertrouwen dat het goed zit als hij daar zonder mij (of mijn man) zou gaan spelen.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Wie ‘volg’ jij op gebied van ouderschap en waarom? (bijvoorbeeld een Instagram account of een moeder in je eigen leven, etc)


Bedankt voor jouw inzending Hanneke! Wil je meer van Hanneke lezen, neem dan eens een kijkje op haar eigen site Tips voor Baby’s.

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.