Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Ineke’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Ineke (28) en getrouwd met Augustijn (29). Samen hebben we 2 kids. Rosemarijn (4) en Luc (1,5). Nummer 3 is onderweg. Ik werk in het basisonderwijs als juf Engels. Ik ben dol op eten (dat is ook aan me te zien haha) en ga er graag op uit. Ik houd van schrijven en zingen. Waar ik ben, daar is muziek. Of je hoort mijn geloei. Ik sta ook graag in de keuken om te bakken of koken. Ik doe graag iets anders dan de standaard. Vooral als het om eten gaat. 

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Verliefd zijn op je kind als je weer iets nieuws in hun ontwikkeling ziet. Eten met een lepel, tussen de lijntjes verven en de eerste woordjes in het Engels. Daarbij de knuffelmomenten en de kleine dingen samen doen. Koekjes bakken, was vouwen of boodschappen doen. 

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Nee. Totaal niet. Ik zou relax en consequent zijn. To be honest: ik schiet snel uit mijn slof en ben niet zo geduldig als ik had gehoopt. En ook niet zo creatief met knutselen bijvoorbeeld.

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede (of derde, vierde, vijfde) kindje?

Poeh…altijd al een grote kinderwens gewild. Het liefst 10 kids. Na de oudste duurde het even voor ik er klaar voor was, omdat ik flinke angsten had na de bevalling en het ook niet zo soepel liep. Maar na onze zoon wilde ik wel al gauw weer een kindje. Na 3 weken al ofzo! 

Hoe ga je om met de levensfases van je kids en de daarbij behorende uitdagingen?

Ik gebruik graag het boekje van How 2 Talk 2 Kids. Dat helpt me om meer in te leven en hun gevoelens te erkennen. En dat heeft als gevolg dat ik meer kan hebben en meer geduld heb. Dan blijft de slof langer aan, haha.

Hoe ga je om met hun verschillende interesses? 

Dat valt nu nog mee omdat Luc alles best vindt en we dus vooral dingen doen waar Rosemarijn blij van wordt. Luc vindt dat namelijk ook allemaal prima. En als dat niet meer gaat, zullen we het om de beurt moeten doen. Of splitsen: de ene met papa, de ander met mama mee. 

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

Praten in plaats van je handen gebruiken. Wees lief voor elkaar, niet bemoeien met de ander. Dat is de taak van de ouders. Helaas is onze oudste een echt moedertje en bepaalt ze graag wat broer wel of niet doet. Dat blijft lastig. 

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Bidden, eten, Bijbel lezen en danken. Iedereen eet hetzelfde, ik kook geen 2 of 3 gerechten. Zit je vol of hoef je niet? Geen probleem. Maar wel proeven. Zeggen dat je het niet lust, zonder te proeven is hier een no-go. Bordjes hoeven niet leeg. Daarbij laten we ze van kleins af aan zelf lekker aanmodderen. Zodra we aan hapjes beginnen, eten ze zelf met de handjes. En zodra ze zelf willen, is de lepel aan de beurt. Voeren is al gauw klaar hier.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Krijsen? Dat mag in de gang. Verder spreek ik aan op het gedrag. Als waarschuwen niet werkt, volgt er een straf. Naar hun kamer bijvoorbeeld. En als ze elkaar dwars zitten, probeer ik het ongewenste gedrag juist geen aandacht te geven (wat heb je nu weer gedaan!!) Maar de aandacht op het slachtoffer te richten. Knuffelen en troosten. 

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Oppervlakkig. We kunnen door één deur, maar hebben niet echt veel contact buiten verjaardagen om.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Ik bel mijn man of moeder om te spuien en las schermtijd in. Als ik het niet meer trek, is mijn energie negatief. En dat wordt meteen gespiegeld door de kids. Dus is het dan al gauw een gefrustreerd gezin. Nee dank u!

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Glimlachen, knikken en vergeten. 

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Oh dear. Ga vooral slapen als je baby slaapt. Haha. Nee. Ongevraagd advies: lees het boek van How 2 Talk 2 Kids. Gewoon om te lezen. En om te zien of het bij je zou passen.

Ingezonden vraag: Wat is jouw wasroutine?

Woensdag is wasdag. Ik draai de hele dag door alle wassen. De laatste lading gaat in de droger in de avond. Stiekem blijven ze dan daarna nog wel even liggen vaak. Ik heb een hekel aan de was. Het stopt nooit. Maar vóór zaterdagavond wil ik alles in de kasten hebben, dus als ik doordeweeks niet alles heb weggewerkt, besteed ik er nog wat tijd aan op zaterdag. Vooral meteen bij het opstaan. Zittend op bed, vouw ik dan een lading of twee. Gelukkig is manlief er ook een grote hulp aan. Heb ik wel nodig, helemaal nu ons derde kindje er bijna bij komt!

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Hoe zorg jij ervoor dat de dagen soepel verlopen zonder dat iedereen geïrriteerd aan de avondmaaltijd eindigt en niemand meer wat van elkaar kan hebben?


Bedankt voor jouw inzending Ineke!

Ineke blogs op The Stout Journal én heeft webshop Lief en Teer met producten voor vrouwen wiens kinderwens niet vervuld is of verdriet hebben rond hun kinderwens.

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.