Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Jessica’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Jessica, 34 jaar oud. Ik ben getrouwd met een man die doof is. Samen hebben wij twee horende dochtertjes van 7 jaar en 2 jaar, Isabella en Caitlin. Ik ben onderwijsassistent in het Speciaal Voortgezet Onderwijs. In mijn vrije tijd ga ik graag dagjes uit, lekker shoppen en ik ben bezig zijn met mijn Community Bewuste Mama’s.

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

Ik heb expres woensdagmiddag en de vrijdag vrij, zodat ik ook genoeg tijd samen met de kids ben en tijd in kan plannen om dingen voor mezelf te doen.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Ik heb ervan geleerd dat het een baan erbij is, haha. Dat je dus echt tijd voor jezelf moet inplannen om te ontspannen en ontwikkelen. Jezelf niet wegcijferen anders dragen je kinderen nieuwer ondergoed dan jezelf.

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Bijna elke avond sowieso, ik ben bezig met een coachopleiding, zelfontwikkeling, Zumba, wandelen of een avondje uit.

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Onze oudste dochter Isabella moet haar kamer zelf opruimen en kleding in de wasmand doen. Ze helpt mee de tafel dekken en afruimen doet ze ook. Caitlin (2jaar) helpt mee haar speelgoed opruimen in de woonkamer.

Jessica met haar dochters Isabella en Caitlin

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

Ik plan tot nu toe elke activiteit in met één kind, om extra persoonlijke aandacht te geven. Ik winkel met de oudste dochter wel, terwijl mijn man thuis is met de jongste. Met de jongste ga ik naar de kinderboerderij als de oudste op school zit. In vakanties bedenk ik dingen zoals Monkey Town waar beiden meiden zich kunnen vermaken. Speeltuinen, met water spelen, trampoline springen, wandelen of fietsen, film kijken, knutselen kunnen we gewoon lekker samen doen.

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Wij zitten veelal op één lijn.

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Wij hebben de afspraak dat wij als ouders met elkaar praten, de meiden stil hun bordje leegeten. Daarna mogen zij ook vertellen wat ze willen. Wij gebaren allemaal wel en praten erbij zodat iedereen alles van elkaar kan volgen. Dus gebaren is absoluut verplicht.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Eerst kort aanspreken en uitspreken welk gedrag ik wens te zien. Mocht het toch niet gebeuren langer aanspreken en ook echt bij mij roepen en vertellen dat de volgende keer een consequentie volgt. Ik heb altijd de regel; Als je niet naar mama luistert, hoeft mama ook niet naar jou te luisteren als je leuke dingen wil, bv telefoon, tv kijken. Dat gebeurt dan ook niet.

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Elke dag met elkaar even checken of alles nog goed gaat. Punten bespreken die goed gaan of beter kunnen. Één keer per week een avondje samen zijn. Dankbaar zijn voor elkaar en dat uitspreken, complimenten geven. En zo nu en dan een avondje uit samen of een weekendje weg.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Komt gelukkig bijna niet voor maar vroeger ging ik dan even wandelen.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Of ik luister ernaar en kijk wat erin zit wat ik eruit kan halen. Of ik zeg dat ik niet om advies heb gevraagd.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Hé, alle moeders doen maar wat. Volg je eigen gevoel en als je voelt dat het te zwaar is vraag altijd hulp! Leg de lat niet te hoog, limbo dansen is leuker dan hoogspringen!

Ingezonden vraag: Welk boek heeft jou veel geleerd?

‘Master you mindset’ van Michael Pilarczyk en ‘Denk als een monnik’ van Jay Shetty.

Uit beide boeken heb ik veel geleerd over mindaet en hoe gevoelens vaan bepalen hoe je handelt en reageert. dat het goed is om te beseffen dat het leven NU is en je je niet moet laten leiden door angst. Dat het belangrijk is dat je talenten en het werk dat je doet op één lijn moeten liggen zodat je het met de volle 100% kunt doen en doet wat je het leukst vindt en waar je het beste in bent.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Hoe ga jij om met de normen en waarden, gewoontes van je ouders, als je voelt dat die van jezelf anders zijn. En je krijgt daar van je ouders kritiek op. In bijvoorbeeld je geloofsbeleving, cultuur, opvoeding, verwachtingspatroon ten aanzien van opleiding, werk enz enz.

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

Ik zou het heel leuk vinden als je lid wordt van de Community Bewuste Mama’s, zodat we elkaar daar kunnen helpen en versterken.


Bedankt voor jouw inzending Jessica! Superleuk dat je mee wilde doen om te vertellen hoe jij het moederschap aanpakt met de drempels die jullie gezin heeft.

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.