Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Jessica’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Jessica, getrouwd met een lieve man en samen hebben we 3 kinderen. Een dochter van 9 en twee zoons van 5 en 1 jaar. We wonen in Friesland. Ik werk op dit moment voor een supermarkt als orderpicker. Maar ik zou wel graag weer met kinderen willen werken in de kinderopvang of als onderwijsassistent.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Het zien opgroeien van mijn kinderen vind ik heel bijzonder. Zo’n kleine hulpeloze baby die in je buik ontstaat en uitgroeit tot een groot zelfstandig mens. Ik vind het ook leuk om zo veel van mijzelf maar ook van mijn man terug te zien in onze kinderen.

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Ik denk het wel. Ik werkte voordat ik kinderen had, al in de kinderopvang en paste veel op. Dus ik had wel aardig een beeld van wat ik wel en niet zou willen (doen) als moeder. En natuurlijk verandert er in de loop van tijd wel eens wat in mijn ideeën. Maar over het algemeen vind ik mezelf wel een gezellige moeder die leuke dingen met haar kinderen onderneemt. Maar die ze ook lekker zelf dingen laat ontdekken. 

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede (of derde, vierde, vijfde) kindje?

De 2e had ik in eerste instantie wel wat eerder gewild. Maar doordat we een huis wilden kopen, besloten we nog even te wachten. Uiteindelijk zit er 3,5 jaar tussen de eerste en tweede. En dit leeftijdsverschil beviel ons wel goed. Waardoor voor de 3e voor ongeveer een zelfde leeftijdsverschil wilden. De 2e en 3e schelen 4 jaar en 4 maanden. 

Jouw kinderen zijn 9, 5 en 1 jaar oud. Hoe ga je om met deze levensfases en de daarbij behorende uitdagingen?

De oudste is nu 9 en begint al een beetje een soort van puber te worden. We kunnen soms flink botsen maar maken het weer goed met een knuffel. In mijn werk met kinderen, gaat mijn voorkeur altijd uit naar de 0-4 leeftijd. Maar nu met mijn eigen kinderen, groei ik zelf wel met ze mee. En zo heeft elke leeftijdsfase wel weer zijn leuke en minder leuke kanten. De leergierige kleuter en een ondernemende dreumes. Ik heb er mijn handen vol aan. Maar ze leren ook veel van elkaar. 
Ik vind het ook leuk om te zien hoe de oudste met de jongste om gaat. Echt een lieve zorgzame grote zus. De middelste is dan juist weer de entertainer als het op zijn kleine broer aan komt. 

Hoe ga je om met hun verschillende interesses? 

De jongste gaat lekker mee in ons ritme en zit prima in de wandelwagen. Maar zeker nu de oudste echt ouder begint te worden, is het zoeken naar iets leuks voor iedereen steeds lastiger. Gelukkig vinden ze de simpele uitjes, zoals de speeltuin, het bos of picknicken alle drie wel gezellig. Op pad met de fiets is ook altijd een uitje. De oudste fietst lekker zelf en de jongens zitten in de bakfiets. 

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

We helpen elkaar waar nodig en gaan met respect met elkaar om. Als iemand iets niet wil, wordt dit gerespecteerd. Iedereen ruimt zijn eigen spullen op maar we helpen elkaar ook met opruimen. Vooral de kleuter vindt het soms best lastig als zijn zus even wat tijd voor zichzelf wil en zich terug trekt op haar kamer. Hij wil dan nog wel eens komen binnenvallen. We hebben niet echt heel bijzondere of strenge regels naar mijn idee, dus ik zou ook niet weten welke er dan het slechtst wordt nageleefd. 

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Door de weeks eten we aan de eettafel. In het weekend op de bank voor de tv. De kleuter helpt vaak met eten koken. En van beide kinderen verwacht ik dat ze helpen met de tafel dekken. We blijven aan tafel zitten tot iedereen klaar is met eten. En ruimen gezamelijk de tafel af. Deze regels zijn er ook met name omdat mijn man in ploegendienst werkt en ik om de week alleen met de kinderen eet. Een beetje hulp van de kinderen, zodat ze daarna nog even tijd hebben om bijvoorbeeld het jeugdjournaal te kijken of een wat uitgebreider bed ritueel is dan ook in hun belang. 

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

We spreken ze er op aan en praten er over. Maar als het echt iets is wat we niet accepteren, kan dit ook gestraft worden. Denk dan aan niet samen mogen spelen of even apart zitten op de gang. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor. 

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Mijn schoonmoeder heeft op de oudste gepast tot ze 4 jaar werd. Daarna woonden we in verband met school te ver weg om nog op te passen. Ik ben het niet altijd eens met de manier hoe ze dingen aanpakken maar ik heb inmiddels, zeker nu ze niet meer wekelijks oppassen, me hierbij neergelegd. Ze passen sporadisch op de kinderen. Maar de band die ze met de oudste hebben echt sterker dan die ze met de jongste twee kinderen hebben. 

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Dan probeer ik de kinderen vroeg in bed te krijgen zodat ik de avond voor mezelf heb. Of ik ga even alleen een flink eind wandelen met de hond. Mijn man en ik proberen ook wel op zulke momenten elkaar even te ontlasten. 

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Ene oor in, andere oor uit. Ik heb drie kinderen dus ik weet heus wel hoe ik ze groot moet brengen. De kraamhulp bij de 3e, vertelde alles wat in de boeken stond hoe we dingen met onze baby moesten aanpakken. Maar wij volgden gewoon ons eigen plan en ritme. We stonden er heel anders in dan bij de 1e.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Wat ik elke moeder wil mee geven is dat je vooral je eigen gevoel moet volgen en niet teveel moet luisteren naar ongevraagd advies. Als je hulp nodig hebt is er vast wel iemand in je omgeving die je een luisterend oor wil bieden en echt gewenst advies kan geven. 

Ingezonden vraag: Hoe zorg je dat je relatie niet lijdt onder het ouderschap? 

Mijn man en ik zijn inmiddels 13 jaar samen, waarvan 5 jaar getrouwd. Het is soms best aanpoten met 3 kinderen. En dan vergeten we elkaar soms een beetje. Maar dit proberen we dan altijd wel tijdig naar elkaar uit te spreken en tijd voor elkaar te maken, voornamelijk ‘s avonds als de kinderen op bed liggen. Met wat lekkere hapjes en een leuke film of gewoon een goed gesprek. 

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Als je een werkende moeder bent, kun je dit goed combineren met je gezin? 


Bedankt voor jouw inzending Jessica! Volgens mij sta jij heel stevig in je schoenen wat betreft het ouderschap. Tof om dat zo te lezen. Als je meer wilt lezen van Jessica, kijk dan eens op haar blog MamaJezz Blog.

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.