Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Julia’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Julia, mama van Damian (4 jaar) en Owen (1,5 jaar). Al bijna 5 jaar getrouwd met de liefste man van de wereld en we hebben ook 3 hele lieve katten.
Ik werk in de reisbranche en daarnaast heb ik mijn eigen onderneming: Woewoe, een webshop met duurzame knutselspullen en bouwspeelgoed voor kinderen. En alsof dat niet genoeg is, ga ik ook nog eens een cursus kindervoedingscoach starten. 

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Die kleine wezens zien opgroeien, leren en ontdekken is het mooiste wat er is. Hoe verschillend mijn 2 jongens zijn: de oudste heel voorzichtig, wil eerst weten dat hij het kan voordat hij het doet. En dan de jongste die gewoon doet en het gevaar niet ziet. Wat een verschil! Wat mooi om te zien hoe ze allebei op hun eigen manier ontdekken en ontwikkelen en wat mooi dat ik ze daarin mag begeleiden.

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Ja grotendeels. Al kan ik soms echt mijn geduld verliezen en baal ik van mezelf. Toch ben ik de moeder die ik hoopte en wil zijn: geduldig, veel ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling. In plaats van vertellen hoe het moet, wil ik het ze uitleggen en zelf laten ervaren. Al is dat op deze leeftijd nog best lastig, vertel die 1-jarige maar waarom hij nog niet alleen de trap op mag klimmen..

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede (of derde, vierde, vijfde) kindje?

Na 1 jaar begon het weer te kriebelen, zag ik onszelf wel als gezin van 4. Daarvoor moest ik daar echt nog niet aan denken! Het heeft alsnog zo een 9 maanden geduurd voordat ik weer zwanger was en dat was op zich ook wel goed, het leeftijdsverschil van 2,5 jaar vond ik heel fijn. De oudste begreep al veel meer en kon ook wat meer zelf. 

Je hebt een dreumes en een peuter/kleuter in huis. Hoe ga je om met deze levensfases en de daarbij behorende uitdagingen?

Mijn oudste is nu net uit de peuterpuberteit, wat heftig! Omdat hij ook een taalachterstand heeft, was dit extra pittig. Hij begreep het gewoon écht niet en hij kon zichzelf ook niet duidelijk maken. Wat het beste werkte: er naast zitten en er voor hem zijn. Knuffelen als hij dat wilde, vertellen dat ik het zag, zijn gevoelens benoemen etc. Langzaam kalmeerde hij en was er ruimte om te praten en vervolgens verder te gaan. Nu zijn taal ontwikkelt, zijn de driftbuien gelukkig ook minder en kan hij zichzelf beter kenbaar maken.

Hoe ga je om met hun verschillende interesses? 

De jongste heeft eigenlijk nog heel weinig keuze haha, hij ‘moet’ gewoon mee en we houden er nog niet zoveel rekening mee. Dit zal wel komen als hij wat ouder is, ik ben benieuwd!

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

Eigenlijk zijn er heel weinig regels in ons huis. Er mag heel veel, er moet weinig. Een van de regels is dat de bank is om te zitten, ik kan er niet tegen als kinderen op de bank staan/springen. Onze oudste heeft zich hier altijd aan gehouden, hij is niet zo avontuurlijk. Ik ben benieuwd hoe de jongste dit gaat doen! 
Verder hebben we echt heel weinig regels, laat ze maar ervaren en als ze iets doen wat ik niet zo een goed idee vindt dan leg ik uit waarom en geef ik aan wat ze dan wél kunnen doen.

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Onze oudste is een hele moeilijke eter dus vaak maak ik 3 verschillende maaltijden: voor mijn man en mij hebben we vaak een maaltijdbox van HelloFresh. Mijn oudste krijgt een bord met wat wij eten + iets wat hij wel eet. De jongste krijgt een uitgeklede versie van ons eten en als dat niet mogelijk is dan maak ik iets anders voor hem.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Uitleggen waarom iets niet mag/kan. Als ze doorgaan dan uit de situatie halen, een alternatief geven. Mochten ze dan nog doorgaan, dan kan ik wel boos worden en in het geval van de oudste moet hij op de trap zitten. Maar eigenlijk merk ik dat dat niet veel helpt dus doe ik het eerder om mezelf een time-out te geven dan hem.

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Prima! Ze wonen 3 straten achter ons en dat is heel fijn, mochten we even oppas nodig hebben of er is iets aan de hand. Toen ik ging bevallen van mijn jongste, waren ze er zo om de oudste op te halen.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Me time! Chocolade, een lekkere lange douche, met een vriendin uiteten of gewoon even een dutje doen.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Leg het vaak naast mij neer, ik doe dingen op mijn eigen manier.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Kijk wat werkt voor jouw kindje en vergeet al die regeltjes. Je kind gaat echt wel ooit in zijn eigen bed slapen, met 1,5 jaar nog steeds nachtvoedingen is heel normaal, het komt allemaal wel goed maar op het tempo van je kind en niet volgens de boekjes.

Ingezonden vraag: Hoe zou jij willen dat je kinderen terugkijken op hun jeugd?

Ik zou graag willen dat mijn kinderen met een grote glimlach naar hun jeugd terugkijken! Vol met mooie herinneringen maar ook levenslessen waar wij ze zoveel mogelijk in hebben mogen begeleiden.
En als ze zelf kinderen hebben en tegen dingen aan lopen, dat ze denken: hoe deden mijn ouders dat vroeger?

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Wat is jouw was routine? Ik word knettergek om elke dag met de was bezig te zijn!


Bedankt voor jouw inzending Julia!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.