Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je een wel hele bijzondere aflevering. Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Kelly Caresse’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Hoi! Ik ben Kelly, 31 jaar en getrouwd met Yannick. Samen zijn we ouders van 3 prachtige dochters. Lana van 8 jaar, Aimy van 5 jaar en Feline van 4 jaar en ik ben trots zwanger van ons vierde dochtertje die we ergens in april verwachten. We wonen in een dorpje in Brabant en hebben een Hond (Niko) en een kat (Patrick). Ik werk als online influencer op mijn Instagram account @kellycaresse en ik vlog op Youtube. Ik deel online mijn dagelijkse chaos als mama van 4 meisjes en inspireer vrouwen en moeders over gezelligheid in huis, moederschap, koken, leuke uitjes en meer. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om eindeloos te kletsen met vriendinnen, te wandelen in het bos met de hond, lekker uit eten te gaan en leuke dingen doen met mijn gezin. Naast Kellycaresse.nl run ik ook de KC Club, de gezelligste online community voor vrouwen om met elkaar in contact te komen online en met elkaar te kletsen zowel via Zoom als via de app. Ik geniet van het leven en doe elke dag alleen maar wat ik leuk vind 🙂

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

De gezelligheid, de liefde die mijn meisjes me terug geven, de verrassende uitspraken van de meisjes, de lol die we samen hebben en alle mijlpalen in hun ontwikkeling mee mogen maken.

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Ja dat denk ik wel. Ik ben misschien wel geduldiger dan ik vooraf dacht te zijn en ik durf meer de touwtjes los te laten dan ik vooraf dacht maar verder ben ik wel de moeder die ik had verwacht te gaan worden.

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede (of derde, vierde, vijfde) kindje?

Ik voelde het gewoon heel sterk, rammelende eierstokken, het nog niet compleet zijn gevoel, het verlangen om mijn dochter een broertje/zusje te geven, ik voelde het diep van binnen.

Jouw dochters zijn 4, 5 en 8jaar oud. Hoe ga je om met deze levensfases en de daarbij behorende uitdagingen?

Ik laat het op me af komen en ik besef me dat het maar een fase gaat, dus dat het ook voorbij gaat en ik begrijp ook dat als de kids lastig zijn, ze dit niet doen om mij dwars te zitten, maar juist omdat ze voelen bij mij zichzelf te mogen zijn en dat ik ze onvoorwaardelijk waardeer en respecteer.

Hoe ga je om met hun verschillende interesses? 

Ik stem het gewoon af op mijn kinderen en leer ze ook dat het niet altijd hun zin kan zijn. Gelukkig hebben ze veel dezelfde interesses als het gaat om uitstapjes en dingen doen, maar wanneer dit niet zo is dan mogen ze leren om ook iets nieuws te proberen of het te doen voor hun zusjes en uiteindelijk blijkt het vaak dan toch leuker te zijn dan ze vooraf dachten.

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

Elkaar waarderen en respecteren en ruimte geven voor elke emotie die er is. Er wordt soms slecht geluisterd, ik weet dat dit erbij hoort en in fases gaat maar die vind ik soms bloed irritant, haha!

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

We eten gezellig aan tafel met z’n allen en blijven aan tafel zitten tot iedereen klaar is met eten. En wat er ook op tafel staat, alles moet geproefd worden en minimaal het aantal happen in leeftijd van gegeten worden. Zo hebben we ze geleerd om veel te proeven en ik denk dat dit heeft bijgedragen aan makkelijke eters.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Ik spreek ze er sowieso op aan en kijk wat op dat moment handig is. Soms is het juist goed om af te leiden, een nieuwe activiteit te zoeken omdat het vooral een emotie is die op dat moment gewoon even tot uiting komt vanuit bijv. vermoeidheid, verveling of onrust en dan helpt het om op een volgende activiteit te focussen. Maar als gedrag echt niet kan dan zet ik ze even op de gang en houd ik ze even apart om er als ze afgekoeld zijn over te praten. Ook moeten ze altijd excuses aanbieden naar ons of hun zusje als ze iemand pijn hebben gedaan.

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Heel goed, mijn schoonmoeder is echt mijn tweede moeder en ik kan het heel goed vinden met mijn zwagers, schoonvader en schoonzus. Geen slechte ervaringen dus.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Dan voel ik dat ik me-time moet inplannen voor mezelf en die plan ik dan ook. Soms helpt het dan lekker de natuur in te gaan, iets te gaan lezen, gewoon even uitrusten op bed of een vriendin opbellen om wat gezelligs te doen.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Ene oor in, andere uit ;). Nee, ik hoor het aan en ik bedank vriendelijk en ik vaar door op mijn eigen moedergevoel.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Dat heb ik eigenlijk niet. Go with the flow, volg je moederhart want dat klopt altijd!

Ingezonden vraag: Door het hele ‘influencer’ zijn, laat je veel van jezelf en je gezin zien. Hoe ga je om met negatieve reacties?

Ik krijg die vrij weinig en als ik ze al krijg komen ze zelden nog echt binnen. Ik besef me heel goed dat wij mensen een spiegel zijn voor elkaar. Wat we in een ander irriteren omvat voor onszelf een les, verlangen of boodschap. Wie die niet kan zien en dit uit in frustratie of negatieve reacties, mag leren meer naar zichzelf te kijken. Als influencer ben ik een soort uitvergrote spiegel voor velen. Ik hoop dat men leert inzien dat hun gevoel of gedachte alles zegt over henzelf. Maar zien ze dit niet, dan laat ik het ook bij die persoon. Dat gevoel of die gedachte is niet van mij en laat ik niet (meer) binnen komen. Dit heb ik echt door de jaren moeten leren loslaten overigens hoor. Daar is veel persoonlijke ontwikkeling aan vooraf gegaan.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Welke mom lifehack veranderde jouw leven als moeder?


Bedankt voor jouw inzending Kelly! Je kan uit jouw verhaal echt opmaken dat jij al heel wat persoonlijke ontwikkeling hebt doorgemaakt. Misschien soms ook wel door situaties die door het ‘bekend’ zijn op je af komen. Ik vind het echt mooi om te lezen hoe jij omgaat en heel duidelijk kan zeggen: ‘Dit is van mij. Dat is van jou. En daar hoef ik verder niets mee.’ Heerlijk om te zien dat wij moeders ook wel een beetje meer onze eigen weg mogen bewandelen en niet altijd maar hoeven te voldoen aan de gekke zelfopgelegde verwachtingen.

En natuurlijk superleuk dat jij als ‘bekende moeder’ de tijd hebt willen nemen om de ‘net iets minder bekende moeder’ te helpen met haar blog!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.