Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Lianne’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Lianne van Bemmel, ik ben 27 jaar oud en (bonus)moeder van 4 kinderen. Mijn vriend Ferry had al drie zoons toen ik hem leerde kennen en samen hebben we dit jaar een dochter gekregen. Misschien herken je mijn verhaal wel. Eerder schreef ik op Mamagisch een blog over het grote leeftijdsverschil tussen mij en mijn vriend. Na mijn zwangerschapsverlof ga ik weer aan het werk via het uitzendbureau. Graag zou ik als onderwijsondersteunend personeel aan de slag gaan op een basisschool. In mijn vrije tijd wandel ik graag maar vind ik het ook heerlijk om te lezen of te gamen. 

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Het leukste aan het (bonus)moeder zijn, vind ik het samen zijn. De gesprekken met de bonuszoons zijn wisselend maar ook zo gezellig. Het is heel fijn dat ik een goede band heb met alle drie de jongens. Hier lees je ook meer over in de eerdere blog die ik heb geschreven.

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Ik hoop dat ik de moeder ben die ik verwacht te zijn. Natuurlijk wil ik wel eens anders en minder boos worden. Maar zo net na de bevalling geven we de hormonen nog de schuld.

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede (of derde, vierde, vijfde) kindje?

Ferry en ik wisten al vrij snel dat we een (eerste) vierde kindje in ons gezin wilden opnemen. Ik wilde zelf ook graag moeder worden van een eigen kindje. Toen er qua werk wat meer rust en ruimte kwam, zijn we er gelijk voor gegaan en is ons dit geluk gegund.

Jullie kinderen verschillen flink in leeftijd. Hoe ga je om met deze levensfase en de daarbij behorende uitdagingen?

De jongens zijn natuurlijk een stuk ouder dan onze dochter. Ze zitten tegen de puberteit aan of er zelfs al volop in. Maar dat maakt het ook wel weer interessant. Ik vind het een leuke fase, voor elk kind is het heel verschillend en daardoor heeft ook ieder zijn eigen nukken. En met de kleine meid is het nu alleen nog maar heel gezellig en iedereen is dol op haar. 

Hoe ga je om met hun verschillende interesses? 

Hier doen we veel omstebeurt. We hebben een uitjespot. Iedereen mag daar ieder jaar 5 briefjes met leuke uitjes in stoppen. Als we dan een uitje plannen, trekken we zo’n briefje uit de pot en plannen we dat in om te doen. Zo komt iedereen een keer aan de beurt.

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

We hebben vooral regels voor bedtijden en telefoongebruik en schermtijd. Maar ook de gewone normen en waarden hebben een plekje in ons gezin. De regels die het moeilijkst na te leven zijn, zijn die over het telefoongebruik.

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

We proberen zoveel mogelijk met z’n allen aan tafel te eten. Meestal staat er Hollandse pot op het menu, dat is wat de jongens het makkelijkst eten. Maar wanneer de moeilijke eters bij hun moeder zijn, proberen wij lekker te variëren en eten we gerechten met pasta en rijst.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Hier is het vaak bij ongewenst gedrag twee keer waarschuwen en bij de 3de keer is het of van tafel, of geen telefoon. Dit is helaas het enige wat nog redelijk werkt bij dat stelletje pubers.

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Over mijn schoonmoeder kan ik een boek schrijven, dacht ik de eerste momenten dat ik haar leerde kennen. Wat heb ik een hoop trammelant gehad met haar. Ze had het echt moeilijk met het grote leeftijdsverschil tussen mij en haar zoon. Maar nu onze dochter geboren is, gaat het verrassend goed en zijn we overal wat rustiger in geworden. Eigenlijk is ze echt een schat en vooral voor haar kinderen en kleinkinderen. 

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Het eerste wat ik dan doe is een avondje voor mezelf plannen. De kinderen weten dat dan ook. Bij ons thuis kan en mag dat gewoon worden uitgesproken. Het kaarsje is op, het emmertje zit vol. En jullie zijn oud en wijs genoeg om je een avondje zelf even te redden.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Meestal negeer ik het. Zeker van bepaalde mensen hier in de buurt. Maar over het algemeen krijgen we alleen maar positieve reacties en vinden mensen het bijzonder hoe goed het gaat bij ons als samengesteld gezin.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Geniet van de kleine dingen want voor je het weet is het voorbij. En maak foto’s en doe er ook iets mee. Dan kun je op de momenten dat het even minder gaat, ze erbij pakken en terugdenken aan hoe het was. Even terug naar positieve gedachten.

Ingezonden vraag: Hoe maak je nieuwe vrienden en hoe onderhoud jij je vriendschappen?

Ik maak nieuwe vrienden door mijzelf open te stellen naar anderen en te zoeken naar mensen die bij mij passen. Zoals de meiden van de zwangerschapgroep en nu met babyzwemmen. Het hoeft niet wekelijks afspreken te zijn maar gewoon weten wanneer je de ander je nodig heeft. Het is een kwestie van aanvoelen. Nu ik zelf ‘echt’ moeder ben, vind ik het meestal makkelijk om even te bellen of te appen met vriendinnen, zo blijf je toch op de hoogte van elkaar.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Hoe staan jij en je partner in het opvoeden van de kinderen en hoe kom je uit verschillende onderwerpen als je het niet eens bent met elkaar? 


Bedankt voor jouw inzending Lianne! Ik vind het zelf vooral leuk om te lezen hoe jullie als gezin gegroeid zijn ten opzichte van een jaar geleden. Mooi om te zien!

Wil je meer van Lianne weten? Volg haar dan op Instagram!

De vraag van Lianne voor de volgende moeder slaat een weekje over want volgende week hebben we een hele bijzondere inzending van een wel hele bekende moeder! Hou de Instagram van Mamagisch in de gaten om op de hoogte te blijven!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.