Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Linda’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Hi! Ik ben Linda, ergens in de dertig, en woon samen met mijn man en 2 kinderen van 3 en 5 in de Bollenstreek. Ik werk 4 dagen in de week als Content Manager in de (online) detailhandel. In mijn vrije tijd ben ik graag thuis bij de kinderen en gaan we graag wandelen in het bos, naar het strand of naar een speeltuin. Ook ga ik graag naar theater en lees ik zo af en toe een boek. Ik houd van de natuur, altijd al gedaan, en geef mijn kinderen dit graag mee.

Linda en haar man op een trouwfoto.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Het leukst en mooist aan het moeder zijn vind ik de verbintenis met je kind. Dat je bijna in kunt vullen hoe je kind reageert op een gebeurtenis of juist andersom, dat ze jou zo goed aanvoelen. Ik vind het leuk om te zien hoe ze groeien en leren.

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Hmm dit vind ik een lastige. Ergens wel omdat ik ze heel veel liefde wil geven, maar er door het werk niet altijd voor hen kan zijn. Wat dat betreft krijgen ze wel een andere jeugd dan ik zelf gehad heb. Mijn moeder was thuisblijfmoeder en was er na school altijd voor ons met thee en wat lekkers. Ik probeer op mijn vrije dag zoveel mogelijk samen met mijn kinderen te doen en ik heb wat ouderschapsverlof opgenomen zodat ik nog 1 middag mijn dochter uit school kan halen en een 1 op 1 moment heb met haar. Zo blij dat ik dat gedaan heb!

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede (of derde, vierde, vijfde) kindje?

Dat wist ik eigenlijk nog niet, maar omdat het traject om mijn dochter te krijgen lang was, hebben we toen zij 1 jaar was geprobeerd weer zwanger te worden. Met in het achterhoofd dus dat het lang zou duren. Maar blijkbaar wist mijn lichaam opeens hoe het moest en was ik al snel zwanger van mijn zoontje.

Jouw kinderen zijn 3 en 5 jaar oud. Hoe ga je om met deze levensfase en de daarbij behorende uitdagingen?

Gelukkig hebben mijn kinderen hier niet heel veel last van. En anders proberen we relaxed te blijven en af te wisselen.

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

We vinden het belangrijk dat de kinderen beleefd zijn, dat ze met elkaar leren delen en rekening houden met elkaar. Als de een Pokemon wil kijken maar de ander niet, moeten ze een filmpje uitzoeken dat ze allebei leuk vinden bijvoorbeeld.

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Doorgaans kookt mijn man terwijl ik nog snel wat aan het huishouden doe. We eten daarna aan de eettafel met z’n allen. Vaak is dit aardappels, vlees en groenten, we maken er geen drama van als een van de kinderen iets niet wil eten als er dan maar wel wat anders van het bord gegeten wordt. Ze weten ook dat we niets anders voor ze gaan maken. Geen drama met eten, het is vooral even een rustmoment voor ons allen en even de dag doornemen.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

We spreken onze kinderen aan op hun gedrag, ze krijgen een aantal waarschuwingen en als er dan nog niet geluisterd wordt, moeten ze op de deurmat. Na een poosje mogen ze daar vanaf wanneer ze weer rustig zijn geworden en bespreken we met elkaar wat er gebeurd is en wat daar niet leuk aan was. 

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Ik heel fijn contact met mijn schoonouders. We zijn best op ons zelf en werken veel dus we gaan niet elk weekend bij alle ouders op bezoek. Wat dat betreft zijn we meer van de spontane bezoekjes.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Dan ga ik even naar buiten of vraag mijn man even zodat ik heel even wat anders kan doen.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Dat ligt er aan, van wie het komt en wat het advies precies is. Als ik er niks mee kan, laat ik het gaan. Als ik er wel wat mee kan probeer ik het te onthouden voor een volgende keer.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Luister naar je kind, dat heeft mij zelf heel veel gebracht. Verder zijn wij ook heel relaxed als ouders, maar stellen we wel duidelijke grenzen. 

Ingezonden vraag: Als je helemaal opnieuw mag kiezen om wel of geen moeder te worden, met alles wat je nu weet en ervaren hebt. Zou je het dan weer doen of niet?

Het was voor ons een wonder dat ik überhaupt zwanger werd. Ik bleek namelijk PCOS te hebben en kon daardoor moeilijk zwanger worden. Met behulp van hormooninjecties ben ik toch zwanger geworden en hebben we een gezonde dochter gekregen. De bevalling van haar viel me 100% mee en de slapeloze nachten vielen me ook mee want ze sliep met 7 weken door. Mijn zoontje is een ander verhaal. Mijn lichaam wist opeens hoe het zwanger moest worden (blijkt vaker voor te komen bij mensen die een traject hebben gehad) en al snel was ik zwanger van mijn zoontje. De bevalling ging niet goed door een verkeerde ligging en uiteindelijk ben ik met een keizersnede bevallen. Het krijgen van mijn kinderen was dus al een uitdaging op zich. Maar de liefde die we sinds hun komst elke dag van hen mogen ontvangen, had ik nooit willen missen. Ik zou het dus zo weer over doen! 

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Wat is het mooiste wat jij van je kinderen geleerd hebt?


Bedankt voor jouw inzending Linda! Wil je meer lezen van en over Linda? Neem dan eens een kijkje op haar eigen blog Linda Schrijft.

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.