Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Lindi’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Lindi, 30 jaar, en mama van drie jonge kinderen. Een van 5, een van 3 en een baby van 9 maanden oud. Ik ben een veelzijdige creatieveling en doe het liefst veel creatieve dingen tegelijkertijd. Zo werk ik als zzp’er vanuit huis, zodat ik alles goed kan combineren met de kids. Voor mijn werk schrijf ik regelmatig nieuwe artikelen voor mijn DIY & Lifestyleblog. En ik ben ontzettend trots dat mijn blog inmiddels zo goed aan het groeien is. Het is hard werken, maar ik ben ook dankbaar dat al ruim 10k lezers per maand de artikelen lezen! Daarnaast heb ik diverse producten ontworpen, zoals invulboeken, een geboorteposter en babykleding die ik via mijn webshop verkoop. Allemaal creatief dus. De laatste tijd ben ik in mijn vrije tijd aan het weven geslagen en dat vind ik erg leuk om te doen. Maar ik vind het ook heerlijk om dan samen met manlief en de kids erop uit te gaan. Samen naar het bos, de bibliotheek, een ijsje halen of naar het strand. 

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Ik vind het erg bijzonder, ook al maak ik het nu voor de derde keer mee, hoe het telkens toch weer zo bijzonder is hoe een kindje groeit. Van een hulpeloze baby naar een kleine dame met een eigen willetje. Prachtig vind ik dat om te zien! 

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Ik had van tevoren niet per sé een beeld van hoe ik als moeder zou zijn. Maar ik denk dat ik relaxter ben dan ik van te voren had gedacht. Ze mogen veel en tegelijkertijd geef ik ook duidelijk aan waar ik de grens trek. Ik vind het heerlijk om lekker gek met ze te doen. Te dansen, kietelen, lachen en samen boekjes te lezen. 

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede (of in jouw geval derde) kindje?

Ik denk omdat het na onze eerste zoon nog niet helemaal compleet voelde en ik nog heel veel liefde in me heb om te geven aan meerdere kinderen. 

Jouw kinderen zijn vijf, drie en nog geen jaar oud. Hoe ga je om met deze levensfases en de daarbij behorende uitdagingen?

Het is soms best pittig. Een driftige baby van 9 maanden die alles wil kunnen. Maar heel gefrustreerd kan zijn als het niet lukt. Opeens niet meer alleen wil slapen overdag en onze nachten opbreekt. Dan helpt een draagzak me de dag door en ook het besef dat het een fase is. Maar dat neemt niet weg dat het pittig is 🙂

De drie jarige peuter wil graag naar school, maar moet nog even wachten. En vindt dat best wel een beetje vervelend. Dus probeer ik hem uit te dagen met spelletjes bijvoorbeeld. De ene dag lukt dat beter dan de andere dag.


De oudste is net begonnen in groep 3 en leert lezen en schrijven. Hij vindt het allemaal prachtig. Het is vooral wennen denk ik en open staan voor de nieuwe fases. Wat voor mij goed werkt is om even op de knieën te gaan zitten en ter ooghoogte van de kinderen te luisteren naar wat er allemaal in hun lijfjes en hoofdjes afspeelt. Om ze zo beter te begrijpen en er voor ze te kunnen zijn. 

Hoe ga je om met hun verschillende interesses? 

De oudste speelt graag met Lego en de middelste heeft daar nog niet zoveel mee. Dus dan ga ik vaak met de middelste aan tafel zitten puzzelen of gaat hij schilderen of tekenen. Dat werkt erg goed. Buiten de deur vinden ze tot nu toe alles even leuk. 

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

Niet schelden. Lief zijn voor elkaar. Stoeien mag natuurlijk, maar stop is echt stoppen. Lekker gek doen en elkaar de ruimte geven. 

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Het wisselt. Vaak maak ik voor ons als ouders wat anders dan voor de jongens en de baby. Maar ik geniet er het meeste van als we gewoon allemaal hetzelfde eten. Scheelt een hoop gedoe. 

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

De jongens luisteren over het algemeen erg goed en anders spreken we ze strenger toe. En mocht het echt te bont worden dan mogen ze even afkoelen op de mat in de gang. Dit vinden ze overigens vreselijk dus wordt er als snel sorry geroepen en het goed gemaakt. 

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Het contact is zeker goed. De kinderen spelen er graag. 

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Dan vraag ik of manlief het even overneemt. Met het in bad doen van de kids na het avondeten bijvoorbeeld. Zodat ik even alleen op adem kan komen. 

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Het ene oor in en het andere oor uit. Althans dat zou mooi zijn natuurlijk. Het werkt niet altijd. Dus dan probeer ik het langzaam van me af te schuiven. 

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Weet dat je geen perfecte mama hoeft te zijn. Niemand is perfect en dat is helemaal prima. 

Ingezonden vraag: Hoe is de verdeling tussen je partner en jou als het gaat om avondritueel?

Ik breng altijd de baby naar bed, omdat ik borstvoeding geef. Vaak komt het zo uit dat we ze samen naar bed kunnen brengen. Dus dan kruipt de baby rond in pyjama in de slaapkamer van de jongens, terwijl de jongens voorgelezen worden door een van ons. De ander let dan op de baby, die regelmatig dekens van de jongens af trekt.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Wat vind je het leukst om met je kinderen te doen? 


Bedankt voor jouw inzending Lindi!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.