Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Lisanne’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Lisanne, ik ben 30 jaar en een beetje ervaring (ik ben gestopt met tellen). Getrouwd met Sander en wij wonen met onze drie kinderen op een boerderij in Drenthe. Kinderen zijn 6, 4 en 1 jaar oud. Best wel een beetje de tropenjaren zeg maar. Mijn man zit in het onderwijs en ik werk als consulent in het sociaal domein. Opvoeden zou een makkie moeten zijn als je ons beroep ziet. Niets is minder waar 😉

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Oh het leukste zijn de mormels waar je echt onvoorwaardelijk van houdt! Soms halen ze het bloed onder jouw nagels vandaan maar als je daarna weer een knuffel krijgt dan lijkt dit allemaal ineens vergeten (besef me nu pas dat dat wel slim van ze is 😉 )

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Nou, ik had juist expres niet zoveel verwachting van het moederschap. Als je verwachtingen hebt dan kan het alleen maar tegenvallen zeggen we altijd. Ik ben niet helemaal de moeder die ik zou willen zijn. Soms ga ik meer dreigend en straffend door het leven dan ik zou willen. Maar met drie kids, een groot huis een drukke baan en altijd gierende hormonen in mijn lichaam weet ik het soms ook gewoon even niet meer. Schreeuwen en ingrijpen is dan gewoon soms het meest effectief, al heb ik achteraf altijd spijt. 

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede (of derde, vierde, vijfde) kindje?

Nou, onze tweede kwam een beetje onverwachts erbij. De oudste was net 8 maanden toen ik zwanger bleek te zijn. Ik had nog niet het gevoel hier klaar voor te zijn, maar het moest maar. Bij de derde hebben we bewust langer gewacht en ook heel lang getwijfeld of we wel een derde wilden. Maar nu de derde er is weet ik het: Wij zijn compleet! Ik had het niet anders gewild. 

Mijn oudste zit in groep drie en eindelijk heeft hij voldoende uitdaging op school. Het laaste half jaar groep 2 vond ik wel heel pittig met veel driftbuien en thuis moest alles eruit. Die fase zijn we gelukkig door.
Mijn jongste is bijna 1,5 en die zit in een fase dat hij alles zelf wil doen, maar eigenlijk net niets kan! Super frustrerend, vooral als ik even snel iets wil doen. NO WAY. Dat lukt dus niet. Geduld is niet mijn sterkste kant!

Hoe ga je om met hun verschillende interesses? 

De jongste heeft nog niet echt een voorkeur (of die kan hem nog niet echt uitspreken ;)) en omdat de oudste twee zo dicht op elkaar zitten hebben ze juiste wel dezelfde interesse. De middelste zit in een fase dat ze alles na doet en na zegt ten aanzien van de oudste. Dus hier komen we ‘gelukkig’ nog goed bij weg. Wat een gezeur lijkt me dat zeg!

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

Ik zou zoveel regels willen hanteren maar ook dat heb ik inmiddels losgelaten. Ik vind het wel belangrijk dat de kinderen hun troep opruimen en elkaar niet slaan! Wij mogen ook niet slaan, dus zij ook niet. De regel die het minst nageleefd wordt? Haha. Niet schreeuwen denk ik, daar maken we ons alle 5 wel eens schuldig aan 😉

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Aan tafel! ik heb een hekel aan voor de TV eten zoals ik ook beschreef in mijn blog over opvoeden. 

Verder zo Hollands mogelijk; aardappels, groente en vlees! Wat een boer niet kent… dat eet hij niet 😉 hahaha

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Benoemen, corrigeren en bij een derde keer krijgen ze hier straf. Straf is dat ze op de trap moeten zitten een paar minuten. Pas als ze daarna kunnen benoemen wat ze verkeerd gedaan hebben en sorry kunnen zeggen mogen ze weer mee naar de woonkamer.

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Hahaha helaas hier geen schoonmoeder meer, dus geen zoetsappige verhalen. Maar verder is het contact met de koude kant hier prima!

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Ik ga even in bad, naar een vriendin of ik drink even alle zorgen weg! Klink als een alcoholist? Ja misschien wel, maar soms is het wel even nodig 😉

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Ene oor in en andere oor uit! Man, die hele moedermaffia, ik ben er klaar mee. Iedereen doet het lekker op z’n eigen manier. Daarom ben ik ook juist gaan bloggen, om herkenning te creëren en elkaar te kunnen helpen. Afkraken kan iedereen wel, maar kun je ook een moeder een hart onder de riem steken als ze het nodig heeft?!

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Niet bij elk kikje gaan kijken! Dan wennen ze er aan dat je meteen bij het bedje staat en verwachten ze ook dat je dit ‘s nachts doet!!! 

Ingezonden vraag: Wat is het grappigste wat je kind ooit tegen je heeft gezegd?

Ik denk: “Mama het lijkt of er nog een baby in jouw buik zit? Komt er nu een zusje?”

Dit was nadat ik was bevallen van mijn derde kindje. Helaas het stopt hier, haha. Maar wel grappig hoe eerlijk kinderen zijn en hier gewoon naar vragen. Alsof ze een snoepje uitkiezen in de snoepwinkel..

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Heb je wel eens het idee dat je meer van je ene kind houdt dan van een ander? Kortom: heb je een voorkeurskind?? 


Bedankt voor jouw inzending Lisanne. Wat heb ik in een deuk gelegen om je goudeerlijke antwoorden. En inderdaad, we zijn zoveel beter af als we wat mindere zouden veroordelen en wat meer zouden steunen. Ik hoop altijd maar dat met de verhalen hier op Mamagisch ik er mijn steentje aan bijdraag!

Wil je meer eerlijke verhalen van Lisanne lezen? Volg dan absoluut haar blog Gezin met vijf!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.