Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Liza’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Liza; vanaf dit jaar forever 29, haha. Getrouwd met Pieter van 40. Hij nam Naomi van 15 mee ons huwelijk in, mijn cadeaudochter. Samen hebben wij Sep van 3 en en baby Pip. Wij hebben samen een varkensbedrijf wat we met veel plezier runnen. Dat houdt in veel werken, vaak 24/7 maar wel deels flexibel. De kinderen gaan mee in die werkflow en lopen ook regelmatig mee in stal. In mijn vrije tijd lees ik graag een goed boek, wandel ik met de honden en ben ik graag aan het koken, bakken of aan het handwerken. Klinkt behoorlijk als een oud wijf he ;).

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

De kinderen draaien mee met de flow. Ze weten dat er elke ochtend vaste routines zijn voor het op tijd de deur uit zijn en/of aangekleed en in stal. Vaak doe ik dit alleen en is Pieter al in stal, hoewel er ook dagen zijn dat ik graag vroeg in stal sta en is alle ochtendroutine in huis voor hem. Verder weten de kinderen dat we niet zomaar even op vakantie kunnen maar dat er altijd planning aan vooraf gaat.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Dat het zo idioot confronterend is. Had ik van te voren wel deels verwacht maar dat het zo erg zou zijn, dat dan weer niet.

Punt 1; je eigen moeder of vader komt uit je mond.

Punt 2; je staat tegen een kopie van jezelf of je partner te praten.

Punt 3; Ze spiegelen jouw gedrag; de horror.

Maar oh wat is het heerlijk om naast ze te wandelen en ze te begeleiden op hun weg naar groter worden.

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Nu ik zwanger ben vrij weinig, werk minder dus er moet meer achter de schermen gebeuren maar straks is het weer de hond pakken en 10km lopen zo’n 3x in de week. (red. – Liza vulde deze lijst in voor de geboorte van Pip).

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Uiteraard, samen wonen, ‘samen werken’. Uiteraard passend bij de leeftijd.

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

Het grootste pijnpunt is hier het leeftijdsverschil van 12 jaar. De enige manier om dat te ondervangen is 1 op 1 uitjes. Elk kind apart meenemen en iets in eigen interesses doen of gewoon aandacht geven zonder ruis van het andere kind. Wat hier samen altijd goud is, is samen koken of hapjes maken.

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Niet altijd. Bij mij is nee ook echt nee en bij Pieter wil nee nog wel eens ja worden. Dus ik ben iets consequenter. Komt denk ik ook omdat ik meer met de kinderen ben dus de directe positieve gevolgen van duidelijkheid en consequentie veel intensiever ervaar.

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Altijd zelf gemaakt en vers zonder pakjes en zakjes met zoveel mogelijk ‘pure producten’. Ook proberen we zoveel mogelijk volgens de seizoenen te eten zodat we Nederlandse ondernemers steunen. Maar verder varieert het tussen gehaktballen met aardappels en groente tot noodles tot risotto. Alle continenten zijn vertegenwoordigd. Wij eten wel altijd vroeg zodat we de avond nog kunnen gebruiken voor ‘gezinszaken’.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Waarschuwen en zonodig straffen. Een krukje met een kookwekker voor de Sep en de Naomi verliest de telefoon of apps van de telefoon, net naargelang de ernst van het delict ;). Maar er wordt ook regelmatig wat door de vingers gezien. Als ze hun eigen probleem oplossen zijn er geen consequenties van ons.

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Tijd samen is het streven. Hahaha… Heel concreet betekent dat we niet over bedrijfszaken praten in huis dus ook de strubbelingen die we werk-technisch hebben laten we op het ‘werk-erf’. En verder toch af en toe de kinderen een keer heel vroeg naar bed, de oudste vroeg naar boven en samen eten met een goede film erbij.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Potje janken en de boel even overlaten aan Pieter.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

‘Oke, dankjewel!’ zeggen maar in mijn hoofd die lange vinger in het midden van mijn hand opsteken. Hoewel ongevraagd advies van mensen die heel dichtbij staan krijgen lastiger is en ik daar nog wel eens over wil blijven piekeren. Een poosje zeuren tegen manlief helpt dan vaak wel.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Jouw kinderen, jouw leven en jij moet het leiden!

Ingezonden vraag: Hoe zorg jij ervoor dat de dagen soepel verlopen zonder dat iedereen geïrriteerd aan de avondmaaltijd eindigt en niemand meer wat van elkaar kan hebben?

Bidden. Heel hard bidden, haha. Nee zonder gekheid. Zorgen dat iedereen tijd voor zichzelf heeft gehad zodat er aan tafel ruimte voor samen is.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Hoe kom jij aan jezelf toe?

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

@clubvanrelaxtemoeders heerlijk sarcasme met een serieuze ondertoon.


Bedankt voor jouw inzending Liza! Inmiddels is kleine Pip er nu ook bij en zullen er misschien dingen net even wat anders gaan dan je had ingevuld maar wat leuk om te lezen hoe jullie het aanpakken met een bedrijf aan huis. Knap ook om dat werk werk te laten zijn en thuis ook echt thuis.

Vind je het leuk om Liza te volgen? Dat kan via haar Instagram Countrylife_Liza

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.