Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Mandy’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Mandy (31), ik ben getrouwd met Henk (41), stiefmama van tweeling Natan en Levi (17) en Sem (15) en de mama van tweeling Aaron en Elian (1,5). Ik werk 24 uur per week aan de telefoon voor een gemeente. In mijn vrije tijd maak ik muziek, haak ik veel en lees ik graag.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid! Het voelt nu echt alsof ik een doel in het leven heb. Ik ben iets serieuzer geworden, maar juist op de manier van rustiger. Ik maak me niet meer druk om kleine dingen en daardoor kan ik een leuke moeder zijn.

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

Het is niet altijd even makkelijk om het te combineren, maar gelukkig heb ik een werkgever die erg graag meedenkt en het gezin voorop stelt. Ik wil graag bij de kindjes zijn, maar vind het ook heerlijk om ‘gewoon’ Mandy te kunnen zijn.

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Als de kleintjes slapen, doe ik een huishoudelijk klusje en neem ik daarna wat tijd voor mezelf. Ook ‘s avonds als ze op bed liggen, probeer ik even een momentje te pakken. Al is het maar een half uurtje, even tot mezelf komen. Door deze kleine momenten vaker te pakken, ben ik meer ontspannen overdag.

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

De grote jongens houden hun eigen kamer bij, laten de hond uit, dekken de tafel en ruimen af. De kleintjes laat ik wel graag hun speelgoed opruimen voordat ze naar bed gaan. De ene kan dat super goed, de ander wil liever de bak weer omdraaien. 

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

De grote jongens zijn op zo’n leeftijd dat ‘je dan maar lekker thuis blijft’. Maar eigenlijk hebben we het niet zo vaak; ze vinden het nog steeds leuk om mee te gaan naar de dierentuin of kinderboerderij, om tijd door te brengen met hun kleine broertjes. 

Mandy en haar hele mannenspul

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Eigenlijk zitten we perfect op één lijn en leren we ook nog steeds van elkaar. Ik van hem omdat hij al jarenlange ervaring heeft, hij van mij omdat ik er met een frisse blik tegenaan kijk. 

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

We eten met zijn allen aan tafel (welke maaltijd dan ook). Gezellig kletsen, gek doen en de dag doornemen. Doet ons allemaal onwijs goed.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Het ligt er een beetje aan wat. De grote jongens moeten dan vaak een klusje in hun eentje doen terwijl ze het altijd gezamenlijk doen. De kleintjes zet ik even in een hoekje voor nu, geen idee hoe ik dat ga doen als ze groter zijn.

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Veeeeeel praten. We bespreken zowat alles tot in het bizarre aan toe, dat houdt ons open en eerlijk naar elkaar. En soms even goed te tijd nemen voor elkaar, if you know what I mean.. 🙂

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Meestal even een warme douche nemen. Mezelf een momentje opsluiten in de badkamer en letterlijk alles van je af laten spoelen. 

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Mensen mogen zeggen wat ze willen, net zoals ik er vrij in ben om ermee te doen wat ik wil. 

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Grootste cliché en zo waar: geniet als je kindje nog klein is. Het gaat zó snel. Maar doe vooral waar je jezelf goed bij voelt. 

Ingezonden vraag: Wat zou je anders hebben gedaan als je toen wist wat je nu weet?

We woonden in een vrij oud huis, dat bij de verkoop nog schadelijker bleek te zijn dan dat we dachten. We hadden vrij makkelijk een andere woning en zijn verhuisd toen de jongens 4 maanden oud waren. Als ik van te voren wist dat het zo zou lopen, hadden we zeker nog even gewacht tot we in een nieuw huis woonden. Voor alsnog is dat eigenlijk het enige wat ik kan bedenken. Tot nu toe, natuurlijk. Onze tweeling is pas anderhalf en wie weet wat er nog op ons pad komt. Ik moet daarbij wel zeggen dat wij door lastige omstandigheden in het begin van onze relatie (schulden door scheiding en de daarbijkomende psychische druk), heel dankbaar zijn voor wat we wel hebben en mogen ervaren. We doen het nu onwijs goed als gezin en we maken er altijd het beste van. De ideale situatie bestaat toch niet.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Waar vind je jezelf het beste in als moeder zijnde?

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

Ik vind @demammavan echt heel leuk om te volgen!


Bedankt voor jouw inzending Mandy! Vind je het leuk om meer van Mandy en alle kids te zien? Volg ze dan op @theblitzfamily!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.