Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Margo’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Margo, 34 jaar, al 8 jaar samen met mijn wederhelft en samen hebben we een dochter van 1,5. Ik werk als webdesigner bij een ICT-bedrijf (waar ik ook mede-eigenaar van ben). Ik werk 28 uur (3 om 4) en in mijn vrije tijd doe ik graag samen dingen met m’n dochter, familie en vrienden. Ik ben een simpel mens, en hou van simpele dingen 😉 gewoon met elkaar genieten! Ook onderhoud ik natuurlijk m’n Instagram kanaal en ben ik veel bezig met beauty en fashion.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Oh meid, heb je even?! Zowel positief als negatief zal ik deze vraag beantwoorden. Ik had niet gedacht deze liefde te kunnen ervaren. En de trots die je voelt wanneer ze weer iets nieuws leert: niet normaal. Zo’n absurd gevoel, alsof ik uit elkaar barst. Iets wat ik met moeite kan beschrijven. En negatief: de angst. Angst dat haar iets overkomt, dat overheerste vooral in het begin. En nu, als ze dan bijv ziek is, is haar pijn mijn pijn. Als zij huilt omdat ze pijn heeft, huil ik met haar mee. Letterlijk. Verrassend genoeg had ik nooit gedacht dat ik mijn ‘oude leven’ (voor Norah) kon combineren met het leven met haar, maar dat gaat echt goed. Het was wel even wennen, maar inmiddels hebben we onze draai goed gevonden!

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

Begin dit jaar ben ik 2 dagen minder in de maand gaan werken, omdat ik meer tijd wilde vrijmaken voor het gezinsleven. Ik werk nu dus 28 uur en probeer elke dag rond 5u thuis te zijn. Dat betekent ook vroeg beginnen elke dag, maar gelukkig is m’n dochter een vroege vogel dus dat is geen punt 😉 Op deze manier heb ik genoeg tijd om te koken, met elkaar te eten, en om een uitgebreid avondritueel te houden met z’n 3tjes. Dat betekent elke avond in bad, lekker spelen op het grote bed of gitaar spelen en zingen met elkaar. Klinkt gezapig he? Maar ik word er zo gelukkig van! In het weekend en op m’n vrije dagen gaan we ook samen of met z’n 3en op pad. Regelmatig gaat ze bij haar opa’s en oma’s logeren, wanneer wij een feestje oid hebben. Dat is een beetje onze balans… 

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Oh genoeg! Lekker in bad, of in de avonden afspreken met vriendinnen of even langs de PanterStore 😉 

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Daar is ze nog iets te jong voor, maar ze ‘helpt’ wel graag. Sokken in de droger doen, laatjes dicht doen, ‘opruimen’ op haar manier. 

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

Nog niet echt van toepassing!

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Grotendeels wel. Sowieso volgt hij mij, omdat ik er graag over lees en het boeiend vind. Hij neemt het allemaal van me aan, luistert en vertrouwt mij daarin. Wel is hij iets harder, en ik ben een zacht ei. Ik ben streng maar op een vriendelijke, opbouwende manier. Ik vind dat hij soms wel wat minder hard mag zijn. 

Hoe ziet het avondeten er bij jullie uit? 

Ik kook (meestal gezond maar soms ook gewoon lekker simpel), we eten met z’n 3en aan tafel en hij ruimt op ;). 

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Ik verbied haar en leg uit waarom. Iets is gevaarlijk, of is gewoon van iemand anders. Niet zomaar afpakken, maar vragen, dat soort dingen. Ik doe nog niet aan straffen echt, daar is ze nog te jong voor. Wel moeten we soms onze stem verheffen om indruk te maken. Ik hou daar niet zo van, maar soms is het het enige wat werkt haha!

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Praten, praten, praten. Interesse in elkaar blijven tonen en ook uitspreken wanneer dingen niet lekker lopen. Vooral niet oppotten, want dan barst de bom op een later moment en dan is het soms al te laat.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Partner om hulp vragen. Vragen of hij het even over kan nemen, dat ik even een momentje voor mezelf nodig heb. Dit is vaak niet lang, na een minuut of 10 alleen (in stilte) kan ik er weer tegenaan!

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

#ikhoefgeentips 😉

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Niks hoeft volgens de boekjes! 

Ingezonden vraag: Hoe ga je om met driftbuien van je kind? 

Echte driftbuien hebben we nog niet helemaal gehad.. maar een aantal keer wel dat ze flink boos werd. Eerst negeren we het en laten we haar uitrazen, en daarna ga ik met d’r kroelen en praten en geruststellen. Echt een gesprek met haar zit er nog niet in, maar ze begrijpt wel wat we zeggen waardoor ze rustiger wordt.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Heb je spijt van sommige keuzes tijdens de zwangerschap/het eerste jaar?

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

How 2 talk 2 kids!


Bedankt voor jouw inzending Margo! Geloof me als ik zeg dat jij Margo wilt volgen op Instagram. Dit heerlijke mens is naast ontzettend grappig ook nog eens een enorme inspiratiebron voor de plussize dames. Toffe kledingtips en ook de nodige zelfspot. Echt een volgtipje! Volg haar op @hetismarg

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.