Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Marieke’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Marieke, 41 jaar, getrouwd met mijn grote liefde en moeder van een olijk duo van 9 en 7. Ik ben transportplanner en in mijn vrije tijd kun je me vinden achter mijn e-reader, macbook voor het schrijven van blogs of kijken van series. 

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Het meest verrassend vind ik toch wel dat kinderen je echt een spiegel voor kunnen houden. Ook als je daar niet op zit te wachten. Dat moeder zijn naast zelfstandig naamwoord ook echt een werkwoord is. 

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

De kinderen gaan drie dagen in de week naar de bso, dat is dan ook meteen op mijn werkdagen. Daarnaast werk ik op woensdag thuis, zo kunnen de kinderen thuis lekker hun gang gaan. 

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Ik probeer dagelijks tijd voor mezelf in te plannen. Na mijn burn-out is dit ook echt noodzakelijk. Ik kan mezelf volledig verliezen in een boek of een serie. Heerlijk vind ik dat. 

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Ja zeker wel, ze moeten zelf hun kamers opruimen, bedden afhalen en meehelpen met tafel dekken en afruimen. 

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

Mijn kinderen hebben gelukkig vooralsnog dezelfde interesses en dat maakt uitjes plannen wel heel erg makkelijk. 

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Over het algemeen wel. Al ben ik vaak iets minder consequent dan hij en dat kan soms wel een dingetje te zijn. Ik ben meer van choose your battle in plaats van de strijd aan gaan. Dat is soms wel lastig, maar we leren er alleen maar van. 

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Wij eten bijna iedere avond met zijn vieren. Alleen op woensdag eet ik met de jongste en de man met de oudste in verband met de voetbaltrainingen. En eigenlijk eten we ook altijd aan tafel, enige uitzondering zijn pizza en friet, dan eten we bij de televisie. 

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Ik spreek de kinderen zeker aan op ongewenst gedrag. Meestal haal ik ze eerst uit de situatie door ze even naar hun kamers te sturen. Zo kunnen zij maar ook ik afkoelen. Daarna kan ik ze uitleggen waarom iets niet kan of waarom we iets niet accepteren. De enige straf die we ze opleggen is schermtijd, die krijgen ze dan gewoon niet. En soms wil ik dat, zeker na een drukke week aan het einde van de dag dan nog weleens terug draaien, ook omdat dat ten goede komt aan een ieders rust binnen het gezin. 

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Communiceren is hier wel echt het sleutelwoord. Zonder communicatie gaan we langs elkaar heen leven. Daarnaast is een relatie hebben gewoon keihard werken, wat je absoluut samen moet doen. En samen uitjes plannen komt ook zeker wel ten goede van je relatie. Net als elkaar ruimte gunnen

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Ik sluit me af voor het hele gezin. Ga op de slaapkamer zitten of wandelen. En als ik er echt even klaar mee ben boek ik een weekend weg voor mezelf. Zodat ik even niet hoef te zorgen voor. 

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Ik bedank mensen meestal en laat het links liggen, tenslotte hoef je een advies niet op te volgen. Tenzij ik er echt wel iets mee kan, dan zal ik het ook zeker toepassen. 

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Ik zou moeders vooral willen meegeven dat ze zichzelf niet weg moeten cijferen voor anderen. Dat ze naast moeder ook nog steeds vrouw van zijn, maar bovenal zichzelf en dat ze zichzelf zeker de ruimte moeten geven om te blijven ontwikkelen. 

Ingezonden vraag: Welke les wil jij je kinderen meegeven en wat zou je graag nog eens met ze willen doen?

De les die ik ze mee wil geven is dat ze altijd hun gevoel moeten volgen, dat ze datgene moeten doen waar ze gelukkig van worden. 

Ik zou heel graag een rondreis met ze willen maken door Amerika. 

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Wat zou je anders gedaan hebben, als je toen wist wat je nu weet?

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

@Karivdheide vind ik altijd leuk om te volgen, omdat ze groene moeder is. Daarnaast vind ik @hipenhot ook altijd leuk om te volgen, vanwege de aantafel stories. 


Bedankt voor jouw inzending Marieke. Leuk dat ik je nu eindelijk heb weten te strikken, haha.

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.