Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Maudy’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Hi! Ik ben Maudy, mama van Yessin (6) en Mariz (2,5). Samen met Emiel en de jongens woon ik in een oude stolpboerderij in de binnenstad van Enkhuizen. In het dagelijks leven help ik ambitieuze moeders slimmer met hun tijd om te gaan. Naast mijn werk en mijn mannen krijg ik veel energie van buiten sporten (Mom In Balance en hardlopen) en natuurlijk van een lekker wijntje en uit eten met familie of vriendinnen. 

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Dat je via je kinderen zelf vaak ook weer even terug mag naar je kindertijd. En het leukste vind ik de liefde die ik voel als ik even lekker aan de mannen snuffel ๐Ÿ˜‰ 

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Leuke vraag. Eigenlijk wel. In eerste instantie vond ik het moederschap veel overweldigender dan ik dacht. Maar nu ik eenmaal gewend ben ben ik wel weer gewoon mezelf in hoe ik alles aanpak. 

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede kindje?

Klaar zijn voor een tweede kindje heeft bij ons wel even geduurd. Zoals ik al zei was ik nogal overweldigd van het moeder worden. Dus pas toen onze eerste, Yessin, wat zelfstandiger begon te worden kwam er voor mij ruimte om aan een tweede kindje te denken. 

Maudy in haar prachtige woonboerderij

Jouw jongens zijn 6 en 2 jaar oud. Hoe ga je om met deze levensfase en de daarbij behorende uitdagingen?

Als eerste: proberen te bedenken dat het precies dat is, een fase ๐Ÿ˜‰ De ervaring leert me inmiddels dat iedere fase ook weer over gaat. Maar heel eerlijk: soms vind ik dingen ook best lastig. Probeer er dan zoveel mogelijk met mijn man, vriendinnen en ouders over te sparren. 

Hoe ga je om met hun verschillende interesses? 

Omdat onze kinderen best een leeftijdsverschil hebben is dit inderdaad wel eens aan de orde. Hoe we er mee omgaan wisselt. Sommige uitjes doen we ook gewoon maar met een van beiden, zoals laatst alleen met de oudste naar de Efteling. En soms moet een van beiden zich gewoon een beetje aanpassen. Zo was de oudste laatst mee naar een show van Juf Roos. Vond hij niet zo leuk maar we proberen hem dan ook te leren dat je soms ook iets voor een ander over moet hebben in het leven. Waren best trots dat hij uiteindelijk echt genoot van dat zijn broertje het zo leuk vond. 

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

Ik zou beter moeten worden in regels ๐Ÿ˜‰ Qua slecht “luisteren” moet ik vooral denken aan dat ze ‘s avonds heel vaak niet direct gaan slapen. En dat ik echt meer aandacht had moeten besteden aan ze te leren opruimen. 

Hoe ziet het avondeten er bij jullie uit? 

Toch wel vaak aangepast aan wat de kinderen lekker vinden. 

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Ik probeer zoveel mogelijk met ze in gesprek te blijven en uit te leggen waarom iets wel of niet kan. Soms schiet ik ook wel eens uit mijn slof. Dat is soms lastig, maar ja dat is opvoeden รผberhaupt wel een beetje vind ik. 

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Haha, geen slechte schoonmoeder verhalen hier. We trekken heel veel op met mijn schoonouders en schoonzus en haar gezin. We gaan zelfs regelmatig samen op vakantie. 

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Dit probeer ik nu zoveel mogelijk te voorkomen door regelmatig ruimte voor mezelf in te bouwen (bijvoorbeeld regelmatig sporten, wandelen, avondjes uit etc.). Maar als ik het echt even niet meer trek: doorbijten tot ‘s avonds en dan vroeg naar bed ๐Ÿ˜‰ 

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Ja knikken. En helaas vaker dan me lief is me daar later over opwinden. Idealiter zou ik het aanhoren en direct van me af laten glijden. In discussie gaan heeft mijns inziens niet veel zin. Ik ga er vanuit dat iemand advies geeft met de beste bedoelingen. 

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Er kan zoveel meer dan je denkt! 

Ingezonden vraag: Welke passie die je zelf hebt, zou je mee willen geven aan je kind(eren)? En als je dit al doet, hoe doe je dat dan?

Mijn passie voor positief in het leven staan ๐Ÿ™‚ Ik probeer ze dit mee te geven door het goede voorbeeld te geven. En vaak positieve dingen te benoemen: “wat was het gezellig he!”, ” wat aardig van die meneer” etc. Verder houd ik erg van veel buiten zijn en ook dit weer; door ze gewoon lekker mee te nemen. Ik denk dat kinderen het meeste leren van “het goede voorbeeld” geven. Niet altijd makkelijk maar wel hoe het werkt ๐Ÿ™‚ 

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Wat is het grappigste dat je kind ooit tegen je gezegd heeft?


Bedankt voor jouw inzending Maudy! Wist je dat Maudy moeders helpt met de balans tussen hun werk en hun gezin? Je leest er meer over op haar Instagram Let Maudy Fix It.

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.

Foto’s gemaakt door Inge Korver Fotografie