Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Melissa’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Melissa en ik ben moeder van twee fantastische zonen. Jayden en Ace. Jayden is uit een vorige relatie. Ik volg een opleiding tot kindercoach en werk momenteel in de thuiszorg. WDat er iedere dag weer wat nieuws valt te leren, met de kinderen maar vooral ook over mezelf. ij genieten van de rust en liefde die in ons gezin heerst. Ik sport graag en ben vooral bezig met zelfontwikkeling. 

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Dat er iedere dag weer wat nieuws valt te leren, met de kinderen maar vooral ook over mezelf. 

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Ik had nooit gedacht moeder te worden. Vanwege mijn heftige jeugd was dat iets wat ik nooit ambieerde. Maar nu ik mijn kindjes heb, zie ik hoe mooi en bijzonder het moederschap is en hoeveel liefde er echt in de wereld is.

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede (of derde, vierde, vijfde) kindje?

Je bent er nooit echt klaar voor, haha. Het is opnieuw aanpassen en de balans weer vinden. Wij vinden dat we veel liefde hebben om te geven, vandaar dat we voor een tweede zijn gegaan en er waarschijnlijk ook nog een derde bijkomt ooit. 

Je hebt een peuter en een baby thuis. Hoe ga je om met deze levensfase en de daarbij behorende uitdagingen?

Tijdens de nee-fase probeer ik Jayden altijd een keuze te geven. Ik laat hem zoveel mogelijk zelf beslissen, zodat hij zijn eigen-ik mag ontdekken. Wat wil ik nu?

Ook zo bij de peuterpuberteit. Ik realiseer me dat emoties erbij horen. En dat Jayden nog mag leren hoe hier mee om te gaan en dat het mijn taak is hem hierin te begeleiden. 

Ik probeer er naar te kijken hoe ik naar mijn eigen proces van ontwikkeling kijk. Het is blijven leren en een weg vinden, samen met z’n allen. 

Hoe ga je om met hun verschillende interesses? 

Ace is nog maar 4 maanden, dus veel interesses naast mama en papa heeft hij nog niet. We zullen hierin elk kind de ruimte geven, ook apart tijd nemen voor ieder kind. 

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

Echte regels hebben we niet maar we tolereren geen geweld, dus niet slaan, schoppen of bijten. We communiceren met liefde en licht naar elkaar en begeleiden hier de kinderen in. 

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

Het avondeten is hier echt een drama. Jayden eet alleen aardappels en een beetje vlees. Hij wil niks van groenten weten. We forceren niks en blijven het aanbieden. Eet hij het op, prima. Wil hij niet eten, ook goed. 

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Met liefde communiceren, op ooghoogte praten, duidelijk contact maken. 

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Mijn schoonmoeder komt wanneer dat wij dat willen. Ze heeft er nogal een handje van om te komen zonder aankondiging. En ik ben hier heel duidelijk in en geef mijn grenzen aan. 

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

We proberen een keer in de maand sowieso een dagje alleen weg te gaan. Soms ga ik wandelen in de bossen, daarnaast mediteer ik dagelijks. 

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Bedanken en negeren 🙂

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Vind jezelf en je eigen opvoedstijl en neem jezelf niet zo serieus! 

Ingezonden vraag: Hebben jullie een regel met betrekking tot meehelpen in huis. Bijvoorbeeld eens per week koken of een andere huishoudelijke klus?

Ik vind het belangrijk dat je kindjes leren om mee te helpen. De ervaring leert dat ze dit ook heel leuk vinden om te doen. Wanneer ze oud genoeg zijn krijgen ze allebei een taak. Dat kan variëren van de vaatwasser helpen inruimen of meehelpen met koken tot de tafel dekken en misschien helpen met de was vouwen. Mijn man helpt ook altijd mee, dus waarom de kindjes niet? 

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Hoe zorg je dat je relatie (als je die hebt) niet lijdt onder het ouderschap? 


Bedankt voor jouw inzending Melissa. Mooi om te zien hoe jij hier in staat en hoe je jouw kennis als kindercoach in de praktijk brengt.

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.