Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Merel’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Merel, 26 jaar oud en ik woon samen met mijn partner en dochters in Lisse. Mijn eerste dochter is Lena Roos van 3,5 jaar. Mijn tweede dochter is Jet Nine van 1,5 jaar. Ik werk 4 dagen per week als communicatiemedewerker bij een grote gemeente. Een super veelzijdige en uitdagende job. In mijn vrije tijd doe ik aan wielrennen. Ik neem ook graag regelmatig tijd voor mezelf door te wandelen of ik neem een lekker warm bad. Even op pad met mijn vriendinnen of familie vind ik ook heerlijk en gebeurt regelmatig. 

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn?

Poeh. Dat is echt lastig. Er is zóóó veel leuk. De liefde die je terugkrijgt van je kind vind ik het leukst. Als ze ergens blij van worden en dat laten blijken. Het meest verrassend vind ik dat je zelf echt een ander persoon wordt vanaf het moment dat je moeder wordt. Daar had ik nooit bij stilgestaan. Ooit zei iemand tegen mij in mijn eerste zwangerschap: “Als je een ouder wordt, stap je de ene wereld uit en een andere in”. Daar denk ik nog vaak aan terug. Toen kwam het nog niet echt binnen, nu weet ik dat het inderdaad zo is. 

Ben jij de moeder die je had verwacht te zijn?

Grotendeels wel. Ik had wel verwacht dat ik minder meisjesachtig zou moederen. Nu blijkt dat ik toch dat ik het erg leuk vind om lekker te tutten. Nageltjes lakken, jurkjes aan, haren mooi vlechten, dat soort dingen.

Hoe wist jij dat je ‘klaar’ was voor een tweede kindje?

Niet. Was een kleine verrassing. Sterker nog: ik ging in therapie voor de verwerking van de bevalling van de eerste, toen ik plots zwanger bleek van nummer twee. De positieve test had ik een paar uur voor de intake. Het universum had bepaald. En daar ben ik nu zo blij om. Het bleek de perfecte timing. 

Jouw dochters zijn 3 en 1,5 jaar oud. Hoe ga je om met deze levensfases en de daarbij behorende uitdagingen?

Ik probeer ze zoveel mogelijk positief te benaderen. Nu moet ik zeggen dat het me nu beter lukt dan bij de eerste. Ik was erg zoekende. Daarvoor heb bijvoorbeeld een cursus positief opvoeden gevolgd en dat heeft erg geholpen. Ik was eerder veel sneller geïrriteerd en boos. Nu weet ik dat die harde aanpak tegen me werkt. En consequent zijn, alllllltijd. Moeilijk, maar werpt zijn vruchten af. Als je A zegt… Tip: dreig nooit met consequenties die je niet waar kunt maken! 

Hoe ga je om met hun verschillende interesses? 

Dat begin ik nu inderdaad te ondervinden. Ik kies soms iets voor de een, en de andere keer iets voor de ander. En soms ook een oppas regelen voor 1 kind. Heerlijk 1-op-1 tijd en het andere kind krijgt ook alle aandacht van de oppas. 

Welke regels hanteer je in jouw huis? En welke regels worden het slechtst nageleefd?

Zo veel.. om maar wat te noemen:

  • Kinderen slapen in eigen bed, op hoge uitzondering na. 
  • Kinderen pakken niet zomaar eten van tafel (bijv. als je aan t borrelen bent) maar vragen altijd eerst.
  • Altijd handen wassen na het plassen
  • Niet alleen voor, maar ook vooral na het eten handen wassen. Doei gore handjes op bank, muur etc. 
  • Elke avond lezen we een boekje voor het slapengaan. Nu nog de kinderen apart. 
  • We eten altijd aan tafel. En daar horen geen schermen bij. 
  • Bij binnenkomst groeten we elkaar eerst. Vind het erg asociaal als ze ergens binnenkomen en zonder te groeten iets gaan doen of eisen (mag ik…ik wil…)
  • We gaan pas van tafel (eten) als iedereen klaar is 

En ik kan zo nog wel even doorgaan! Haha.
De slechtst nageleefde regel? Het opruimen na het spelen. Doe het nog te vaak zelf. Oeps!! 

Hoe zit het avondeten er bij jullie uit? 

We zitten altijd aan tafel. Er is soms een toetje, lang niet altijd. Geen schermen aan tafel. Ik forceer ze echt niet om alles op te eten. Proeven is wel een eis. En we blijven zitten tot iedereen klaar is. 

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Positief benaderen: corrigeren en vertellen wat wél mag. Bijv: Kind springt op de bank. Dan zeg ik: we springen niet op de bank. Op de bank mag je zitten of liggen. 

Na meerdere waarschuwing even afkoelen op de gang. Eigenlijk is dat niet vaak nodig. 

Hoe is het contact met je schoonfamilie?

Eigenlijk heel goed! Natuurlijk zit je niet altijd 100% op één lijn, maar dat is met ‘eigen’ familie ook niet altijd. 

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Meestal word ik eerst iets te kribbig en onredelijk tegenover mijn partner en kinderen. Dan besef ik dat ik even tijd voor mezelf nodig heb. Dan neem ik afstand en plan ik tijd voor mezelf. 

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Negeer ik meestal. “Uhu” “ja ,hmm” 

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Neem regelmatig even afstand om op te laden.

Ingezonden vraag: Hoe staan jij en je partner in het opvoeden van de kinderen en hoe kom je uit verschillende onderwerpen als je het niet eens bent met elkaar?

Vanaf het eerste moment bespreken we alles samen. Benoemen wat we moeilijk vinden en sparren hoe we hiermee omgaan. Pakken er een boek bij of halen tips van internet en geven er ons eigen draai aan. Er zijn regelmatig “evaluatiemomenten”. Dat klinkt zwaarder dan het is, maar die zijn er vanzelf. Dan bespreken we bijvoorbeeld een lastige situatie en hoe we hiermee om zijn gegaan. We komen er meestal uit samen. We spreken elkaar ook aan op dingen, maar (bijna) nooit in het bijzijn van de kids. Als we er samen niet uitkomen, vragen we hulp aan anderen of zoeken we op wat het beste zou moeten werken. 

En omdat de blog van Kelly Caresse er tussendoor kwam ook nog een bonusvraag: Welke momhack heeft jouw leven veranderd?

Dat zijn er veel. Elke fase is er wel weer een nieuwe. TikTok staat er vol mee. Maar de grootste hack of all time.. consequent zijn. Echt al vanaf heel vroeg. Daar is iedereen bij gebaat. Ook al lijkt dat in het begin niet zo.

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Hoe is de verdeling tussen je partner en jou als het gaat om avondritueel?


Bedankt voor jouw inzending Merel! Ben je benieuwd naar meer van Merel? Je volgt haar op Instagram onder de naar @meermama_

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.