Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Myrthe’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Myrthe en ik woon samen met mijn vriend in Best. De helft van de week zijn de twee dochters van mijn vriend, 7 & 9 jaar oud, ook gezellig bij ons! 

Van maandag tot en met vrijdag sta ik voor de klas. Ik werk op een VMBO-school waar ik met veel plezier les geef. In mijn vrije tijd sport ik graag, ben ik bezig met lekkere gerechten koken en bakken, leuke dingen doen, knutselen en ik houd een blog bij op Food Frobel Fun. Ik zal me dus niet zo snel vervelen, haha. 

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Het leukste vind ik dat het cliché ‘je krijgt er zoveel voor terug’ toch echt waar is. Heerlijk als ze laten merken dat ze blij zijn met een lunchbox waar ik mijn best op gedaan heb of als ze een spel wat ik bedacht heb graag nog een keer willen doen omdat ze zo enthousiast zijn. Daarnaast heb ik ook geleerd om soms even pas op de plaats te maken. De jongste zegt geregeld: ga maar even zitten, dat doe ik wel. Superlief natuurlijk, maar het doet me wel beseffen dat ik soms meer aan mezelf moet denken. Ik leer ook wel bewuster te genieten van kleine dingen.

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

Doordat de kinderen er niet de hele week zijn is het heel makkelijk om hier rekening mee te houden. Op dinsdagavond zijn ze er altijd, ik heb dan een lange dag op het werk en zorg dat het eten van tevoren klaar is of dat er een gerecht op het menu staat wat snel klaar is zodat ik veel tijd met de meiden heb. In de weekenden dat ze bij ons zijn gaan we vaak leuke dingen doen. Dit varieert van knutselen tot dagjes weg en samen in de keuken staan. Doordat ik in het onderwijs werk ben ik ‘s avonds bijna altijd thuis, ideaal dus!

Food, Frobel en vooral Fun!

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Uhm…te weinig. Met het sporten neem ik natuurlijk tijd voor mezelf en het fietsen van en naar het werk zorgt ook voor een moment van rust. Daarnaast word ik heel zen van koken, dus dat is een mooie bijkomstigheid. En soms….gewoon even lekker met een maskertje op in bad zitten en niks doen. 

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Nee, niet echt. Al vindt de jongste het heel leuk om mee te helpen met koken en poetsen. De tafel afruimen en poetsen vindt ze leuk om te doen, dus dat is wel mooi meegenomen…haha.

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

Dat gaat hier prima! De oudste is een stille genieter, terwijl de jongste wat extraverter is. Ik kan me in beide dames wel goed verplaatsen en kan hier dus prima mee om gaan. Qua uitjes vinden ze eigenlijk alles wel leuk, dus dat is ook heel makkelijk…haha. 

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Het zijn natuurlijk zijn kinderen, dus grote beslissingen maak ik niet. We zitten wel op een lijn, dus hebben hier eigenlijk nooit een discussie over. Al is het wel zo dat de meiden soms wel een extra verhaaltje voor het slapen gaan krijgen als papa een avondje weg is 😉

Hoe ziet het avondeten er bij jullie uit? 

Variatie vind ik heel belangrijk. Er staat dan ook bijna nooit twee keer hetzelfde op tafel. Ook hecht ik wel waarde aan een gezonde maaltijd. Gelukkig eten de meiden alles, dus er is nooit strijd aan tafel. Een enkele keer kunnen ze niet hun hele bord leeg eten en dan is dat ook prima. 
In het weekend maak ik er wat vaker een feestje van: tafelfrietjes, pizzarette, een borreltafel of pannenkoekengourmet…daar kunnen we allemaal enorm van genieten!

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

De meiden weten eigenlijk heel goed wat ze wel en niet mogen. Tot nu toe heb ik ze nog nooit echt aan moeten spreken. 

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

We doen geregeld leuke dingen met zijn tweetjes. Dat is natuurlijk in ons geval ook wel makkelijker omdat de kinderen niet altijd bij ons zijn. We zijn dus bijna nooit afhankelijk van een oppas. Uit eten gaan of samen terrassen en borrelen is dan altijd erg leuk! Al doen we dat met de kinderen ook geregeld, haha. Je bent een foodie of je bent het niet hè!

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Daar heb ik eigenlijk nooit last van. Het scheelt natuurlijk ook veel dat ik parttime stiefmoeder ben…

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Dat kan ik heel gemakkelijk naast me neer leggen. Vaak wel met een licht sarcastische opmerking terug…

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Blijf dicht bij jezelf, zie de kleine dingen en geniet ervan: anderen zullen dan met jou meegenieten! Gedeeld geluk, is dubbel geluk! 

Ingezonden vraag: Wat heb jij geleerd om los te laten in het moederschap of in de huishouding?

Voor de kinderen in mijn leven kwamen had ik een strak poetsschema zodat het huis er altijd piekfijn in orde uit zag. Sinds de meiden er zijn kan ik dit steeds beter loslaten: liever een keer extra naar de speeltuin dan een steriel huis… er mag geleefd en gespeeld worden, en dat mag ook best gezien worden!

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Als je een dag in de schoenen van jouw kind(eren) zou staan, wat vind je dan het leukste en het minst leuke aan jou als moeder?

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

Ik vind het superknap hoe @moonoloog haar leven nu invult met de kinderen!


Bedankt voor jouw inzending voor ‘Moeder zijn volgens’ Myrthe! Ik vind het oprecht leuk om jouw Instagram te volgen. Vooral om te zien hoeveel liefde jij in de broodtrommels stopt maar zeker ook om jouw heerlijke humor!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.