Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Naomi’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Naomi en ben moeder van 3 kinderen, Macy van 8, Bentley van 7 en Harvey van 3. Deze zomer ben ik alweer 13 jaar getrouwd met Joachim. Ik werk in de ouderenzorg en heb daarnaast mijn eigen blog ToddleCake.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Ik heb mezelf enorm leren kennen. Net zoals vele moeders met mij klungel ik vaak wat aan en probeer maar wat, dit brengt de nodige onzekerheid met zich mee met fases. Door erover te praten leer je dat je hier niet alleen in staat. Dat heeft mij enorm geholpen. Ik hoef niet alle antwoorden altijd te hebben. Zolang ik maar weet dat ik mijn best doe. Verder heb ik zeker ook echt geleerd om op mijn moederinstinct te vertrouwen. Wat niet goed voelt, is vaak ook niet goed.

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

Werken in de zorg vraagt veel flexibiliteit en brengt qua oppas de nodige uitdagingen met zich mee. Het bloggen gebeurt voornamelijk in de late avonduurtjes omdat er overdag altijd wel iemand thuis die aandacht nodig heeft. Oppas op mijn vrije dagen is namelijk onhandig. 

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Veeeeeel te weinig 🙈 Zodra ik tijd voor mezelf heb ga ik in bad, lekker kokkerellen of bakken en ik zou graag vaker met vriendinnen weggaan. 

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Jazeker. De tafel dekken en afruimen, speelgoed opruimen, de boodschappen helpen opruimen. Macy helpt vaak met Harvey omkleden of mee tandjes poetsen. Dit vindt ze gelukkig ook erg leuk. Bentley vindt poetsen (met tijden) leuk en helpt hierbij mee. De was samen vouwen of koken als ik er tijd voor heb en oja, de plantjes water geven is ook een leuke taak voor ze. Elke dag hebben ze wel een taakje.

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

Veel dingen vinden ze gelukkig samen wel leuk. De oudste schelen maar 1,5 jaar dus dit gaat vrij goed. Maar met een bioscoopuitje of iets dergelijks gaat de jongste meestal niet mee en hij blijft dan bij opa en/of oma als Joa en ik met de oudsten meegaan. Ook proberen we onderling 1-op-1 erop uit te gaan zodat ze individuele aandacht blijven geven. Zo vindt Macy het klimbos super en Bentley juist niet dus is dat weer een uitje wat we apart van elkaar doen.

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Joa is soms wat softer en laat ze al snel in ons bed liggen als ze aangeven niet te kunnen slapen. Dit weten ze inmiddels en ze maken er maar al te graag misbruik van 🙈 Voor de grote zaken zitten we meestal wel op één lijn. Al is Joa vaak meer beschermend 😄 

Hoe ziet het avondeten er bij jullie uit? 

Op avonden dat ze zwemmen en sporten altijd wat makkelijker. Soep met broodjes of snelle pasta. De rest van de dagen kook ik vaak. We hebben geen vaste voorkeur voor een keuken en van alles komt voorbij. Van stamppot tot Surinaamse roti. Die laatste haal ik dan wel af, al zou ik het dolgraag zelf willen leren maken.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Toevallig zijn we hier net enorm mee bezig. Er is ineens een fase dat ze wat mondiger worden en hier willen we echt wat mee.
We spreken ze nu streng aan en daarna komen er consequenties. Bijvoorbeeld niet met vriendjes afspreken of geen schermtijd de dag erna. Ik was altijd van de 2e kans en ging van het positieve uit, maar dit werkt niet dus dan maar wat strenger 😬

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

De tijd nemen voor elkaar. Regelmatig een avondje samen weg of thuis een datenight inlassen. Blijven communiceren al is dat soms lastig in de drukte van de dag. 

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Lekker klagen bij collega’s en vriendinnen. Even alles spuien en opgelucht ademhalen als zij dezelfde problemen benoemen. Dan sta ik vaak weer met beide benen op de grond en weet ik dat ik niet alleen ben en dat het fases zijn. 

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Ik werd hier altijd enorm onzeker van.. Alsof anderen altijd alles beter wisten. Nu kan ik het steeds beter van me afschudden gelukkig. Laat ze maar kletsen probeer ik dan te denken.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Oh nee hier ga ik niet aan beginnen🙈 Zelf enorme hekel aan 😂

Ingezonden vraag: Heb je spijt van sommige keuzes tijdens de zwangerschap/het eerste jaar?

Ik heb spijt van het feit dat ik overal zo moeilijk over dacht het eerste jaar met Macy. Met Harvey kon ik makkelijker met al die fases omgaan die hij doorliep, omdat ik wist dat het allemaal wel goed kwam uiteindelijk. Met Macy maakte ik me zo’n zorgen om alles 🙈 Teveel gegoogled ook over alle kwaaltjes en dingen die anders dan anders gingen. Bij Harvey wist ik dat ieder kind anders is en afwijken van de norm helemaal dikke prima was. Meer of minder flesjes dan de norm, prima, hij groeide goed dus niks aan de hand. Een dagje minder of niet gepoept? Prima. Had me zoveel rust gegeven!

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Als je alles kon kiezen, wat zou je dan doen op een vrije dag zonder kids?


Bedankt voor jouw inzending van ‘Moeder zijn volgens’ Naomi! Als je benieuwd bent naar wat Naomi zoal doet op een dag of als je benieuwd bent hoevaak ze haar eigen ontbijt mag opeten, raad ik je zeker aan om haar te volgen op Instagram!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.